Lumina albastră și influența sa asupra tiparelor de somn. Cum să ai parte de un somn mai odihnitor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lumina albastra Foto: Freepik @seventyfour
Lumina albastra Foto: Freepik @seventyfour

Află mai multe despre efectele timpului petrecut în fața ecranului asupra ritmurilor circadiene.

Se crede adesea că lumina de pe computere, tablete și ecrane de smartphone ne perturbă ciclurile circadiene. În consecință, a apărut o întreagă afacere centrată pe "igiena somnului".

Cu toate acestea, o cercetare recentă care a fost publicată în revista Nature ridică posibilitatea ca lumina pe care o creează aceste gadgeturi, cunoscută sub numele de "lumină albastră", să nu fie atât de dăunătoare pe cât se credea anterior.

"Efectele modificărilor calibrate ale luminii albastru-galben asupra ceasului circadian uman" au făcut obiectul unui studiu realizat de Universitatea Tehnică din München și de Universitatea din Basel. Înainte de a pune 16 participanți la culcare pentru noapte, cercetătorii i-au expus timp de o oră la trei tipuri distincte de lumină.

Vezi și: Carbohidratul: un macronutrient controversat. Determină creșterea în greutate? Miturile despre consumul de carbohidrați

Autorii studiului au constatat că "nu există dovezi concludente privind efectul modificărilor calibrate de substituție silențioasă a culorii luminii de-a lungul axei albastru-galben asupra ceasului circadian uman sau asupra somnului" după utilizarea luminii de fundal/control albastru-dim, galben și alb continuu.

În general, lumina poate perturba ciclurile de somn ale oamenilor, deși poate nu în măsura în care au arătat studiile recente privind electronicele moderne, potrivit Healthline.

Ce impact are lumina asupra ciclurilor de somn?

Prin intermediul unei rețele de conuri, bastonașe și "așa-numitele celule ganglionare retiniene fotosensibile intrinsec" (ipRGC), ochiul uman transformă lumina în impulsuri electrice. Conurile, care reacționează la lumina intensă, convertesc lumina albastră de lungime de undă scurtă - care este emisă de gadgeturi precum smartphone-urile și tabletele - în culoarea albastră. Celulele baston, pe de altă parte, funcționează doar în lumină slabă și sunt daltoniști.

În loc să primească informații despre culoare, ipRGC-urile din ochi detectează intensitatea luminii. De asemenea, acestea reglează ciclurile circadiene normale. Melanopsina, fotopigmentul care este exprimat de ipRGCs, are un rol în controlul suprimării melatoninei pe timp de noapte. Conurile transmit date către ipRGCS, ceea ce implică faptul că abilitatea unei persoane de a adormi sau de a rămâne adormit, precum și aceste cicluri circadiene regulate, pot fi influențate de nuanța luminii.

Potrivit unui studiu din 2019, lumina artificială provenită de la aparatele electronice pe care le folosim în timpul zilei, sau "expunerea la lumină incorectă", poate fi dăunătoare pentru sănătatea noastră și pentru capacitatea de a dormi.

Cu toate acestea, potrivit Dr. Alexander Solomon, neuro-oftalmolog chirurg la Pacific Neuroscience Institute din cadrul Providence Saint John's Health Center, metoda prin care creierul nostru reglează ciclurile circadiene interne este destul de complexă.

Vezi și: Care sunt efectele resimțite ale artritei reumatoide. Când trebuie să mergi la medic și care sunt cele mai bune tratamente

Celulele de melanopsină, care sunt încă cele mai sensibile la lumina albastră, "stabilesc un "ceas" principal, dar și alte activități, cum ar fi sincronizarea meselor și exercițiile fizice, pot alimenta acel ceas principal", a dexplicat Solomon. "Cred că o soluție ar putea fi utilizarea ochelarilor de blocare a luminii albastre sau o setare similară a telefonului/ecranului, dar este, de asemenea, de a diminua expunerea generală la lumina puternică, dacă o persoană are probleme cu somnul și trezirea la o oră regulată necesară pentru stilul său de viață."

Foto: Freepik @maxlupascu

Ar trebui să eviți să folosești smartphone-ul înainte de culcare?

Rezultatele studiului, potrivit lui Solomon, nu implică faptul că utilizarea telefonului chiar înainte de culcare ar garanta un somn odihnitor. Solomon a menționat că studiul ar putea să nu reprezinte cu exactitate modul în care majoritatea oamenilor răspund în general la lumină.

Spre deosebire de condițiile de iluminare din lumea reală, a declarat Solomon, "acest studiu a conceput în mod special expunerea la lumină... pentru a evita declanșarea celulei sensibile la lumină din ochiul nostru, cunoscută ca fiind responsabilă pentru resetarea ritmului nostru circadian". Este incorect să se insinueze că lumina albastră are un impact mai mic asupra acestei celule, deoarece aceasta este mai puțin sensibilă la ea. Practic, înseamnă că orice poate fi afectat atât de o lumină galbenă strălucitoare, cât și de o lumină albastră slabă.

Keiland Cooper, neurolog la Universitatea din California, consideră că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege complet impactul acestor gadgeturi asupra sănătății umane, în pofida celor mai recente descoperiri.

"Principala concluzie a studiului de față este că trebuie să se lucreze mai mult pentru a stabili mai precis ce aspecte ale ecranelor pe timp de noapte au un impact negativ asupra somnului nostru", a declarat Cooper, adăugând că un singur studiu este rareori definitiv.

"Cunoașterea mecanismelor precise prin care ecranele ne afectează funcționarea neuronală este crucială, deoarece va ajuta producătorii și proiectanții de dispozitive să determine ce caracteristici ale ecranelor lor pot fi îmbunătățite pentru a promova somnul și a diminua efectele negative ale utilizării dispozitivelor noastre." a continuat Cooper.

Cum poți avea un somn mai bun?

Există setări de lumină scăzută pe multe aparate electronice care ajută la reducerea intensității luminii, iar purtarea ochelarilor care blochează lumina albastră ajută la reducerea cantității de unde de frecvență scurtă care se află în aer înainte de culcare. Cu toate acestea, Solomon a făcut observația că variațiile bruște ale expunerii la lumină, precum și intensitatea acelei lumini, ar putea fi în cele din urmă o forță motrice în spatele modului în care corpul nostru reglează regularitatea și tiparele pentru somn.

Cea mai lungă perioadă de întuneric precede cea mai mare șansă ca lumina să ne stabilească ritmul circadian. De exemplu, studiile au arătat că persoanele care lucează în schimburi, peste noapte și văd soarele în timp ce conduc spre casă (din nou, nu o lumină albastră în special, ci mai degrabă o lumină puternică) au considerabil mai multe probleme în a dormi după un program adecvat decât cei care reușesc să meargă acasă și să doarmă înainte de răsăritul soarelui", a explicat Solomon.

"Cu excepția cazului în care se confruntă cu o somnolență excesivă în timpul zilei sau au dificultăți în a se adapta în mod corespunzător la orele de somn/veghe, nu cred că este ceva ce persoana obișnuită trebuie să ia în considerare în mod serios." Înainte de a atribui dificultățile de somn unei singure probleme, cum ar fi expunerea la lumină, poate fi util să contactrxi un expert în somn. Există numeroase alte variabile care ar putea contribui la problemele de somn.

Cooper a declarat: "Deși reducerea intensității luminii poate fi utilă, numeroase studii au sugerat că cea mai bună igienă a ecranelor înainte de culcare este evitarea lor în totalitate."

Deși s-a propus recent că "timpul petrecut în fața ecranului" înainte de culcare poate interfera cu ritmurile circadiene, nu este încă clar cât de mare este impactul pe care îl poate avea lumina de pe smartphone-uri și tablete. Lumina albastră nu este în mod inerent mai rea pentru somn decât alte tipuri de lumină, potrivit unei cercetări recente.

Reducerea timpului petrecut cu ecranul înainte de culcare este totuși o idee bună din cauza posibilității de întrerupere. Pentru a înțelege complet modul în care sistemele noastre reacționează la lumina albastră, sunt necesare mai multe studii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel