Lumbago - durerea lombară sau dorsalgia joasă - poate fi rezultatul mai multor leziuni, afecțiuni sau boli diferite - cel mai adesea, o leziune a mușchilor sau tendoanelor de la nivelul spatelui. Aceasta poate varia de la ușoară la severă. În unele cazuri, durerea poate îngreuna sau face dificilă sau imposibilă mersul, somnul, munca sau activitățile zilnice.
De obicei, durerile lombare se ameliorează cu odihnă, analgezice și terapie fizică. Injecțiile de cortizon și tratamentele practice (cum ar fi manipularea osteopatică sau chiropractică) pot ameliora durerea și ajută la procesul de vindecare. Unele leziuni și afecțiuni ale spatelui necesită o reparație chirurgicală.
La ce folosește a doua gaură de la chiuvetă, de fapt. Rolul neștiut pe care îl are
Lumbago are cea mai mare prevalență la nivel global în rândul afecțiunilor musculo-scheletice și este principala cauză de invaliditate la nivel mondial. Este afecțiunea în cazul căreia cel mai mare număr de persoane ar putea beneficia de reabilitare.
Lumbago. Cât de comună este durerea lombară
Persoanele de orice vârstă se pot confrunta cu dureri lombare, inclusiv copiii și adolescenții. Majoritatea oamenilor se confruntă cu durere lombară la un moment dat în viață.
Vârful numărului de cazuri apare la 50-55 de ani, iar femeile se confruntă mai frecvent cu durerea lombară decât bărbații. Prevalența și impactul asupra dizabilității sunt cele mai mari în rândul persoanelor în vârstă de 80-85 de ani. Episoadele recurente de durere în zona lombară sunt mai frecvente odată cu îmbătrânirea.
Unele persoane sunt mai predispuse decât altele la dureri de spate. Factorii de risc pentru durerile lombare includ:
1. Vârsta: Persoanele de peste 30 de ani au mai multe dureri de spate. Discurile (țesutul moale și cauciucat care amortizează oasele din coloana vertebrală) se uzează odată cu vârsta. Pe măsură ce discurile slăbesc și se uzează, pot apărea dureri și rigiditate.
2. Greutate: Persoanele care au exces de greutate/obezitate sau care au o greutate în plus sunt mai predispuse să aibă dureri de spate. Excesul de greutate pune presiune asupra articulațiilor și discurilor, potrivit Cleveland Clinic.
3. Sănătatea generală: Mușchii abdominali slăbiți nu pot susține coloana vertebrală, ceea ce poate duce la întinderi și entorse ale spatelui. Persoanele care fumează, beau alcool în exces sau duc un stil de viață sedentar au un risc mai mare de dureri de spate.
4. Ocupația și stilul de viață: Locurile de muncă și activitățile care necesită ridicarea de greutăți sau aplecarea pot crește riscul unei leziuni la nivelul spatelui.
5. Probleme structurale: Durerile de spate severe pot fi rezultatul unor afecțiuni, cum ar fi scolioza, care modifică alinierea coloanei vertebrale.
6. Boală: Persoanele care au antecedente familiale de osteoartrită, anumite tipuri de cancer și alte boli au un risc mai mare de dureri lombare.
7. Sănătatea mentală: Durerile de spate pot rezulta din depresie și anxietate.
Lumbago - care sunt simptomele
Lumbago se poate manifesta ca o durere generală sau o senzație de durere acută focusată pe o suprafață mică a spatelui. De asemenea, poate migra spre alte zone ale corpului, în special în picioare.
Lumbago poate restricționa mișcarea unei persoane, ceea ce poate afecta munca, școala și implicarea în comunitate. De asemenea, poate cauza probleme cu somnul, stare de spirit scăzută și suferință. Aceasta poate fi clasificată în funcție de durată: acută (care durează mai puțin de 6 săptămâni), subacută (6-12 săptămâni) sau cronică (peste 12 săptămâni).
În cele mai multe cazuri de dorsalgie joasă acută, simptomele dispar de la sine și majoritatea persoanelor se vor recupera bine. Cu toate acestea, pentru unele persoane, simptomele vor continua și se vor transforma în durere cronică.
Persoanele cu lumbago pot avea, de asemenea, dureri de picior legate de coloană (uneori numite dureri sciatice sau radiculare). Împreună cu durerea de picior pot fi resimțite amorțeală sau furnicături și slăbiciune la nivelul unor mușchi.
Atunci când sunt asociate cu Lumbago, semnele și simptomele radiculare se datorează adesea implicării unei rădăcini nervoase spinale. Unele persoane pot prezenta simptome radiculare fără durere lombară, atunci când un nerv este comprimat sau lezat la distanță de coloana vertebrală.
Toate aceste experiențe afectează bunăstarea și calitatea vieții și duc adesea la pierderea locului de muncă și a pensiei, în special la cei care se confruntă cu simptome cronice.
Lumbago - cauza și factorii de risc
Durerea lombară poate fi clasificată ca fiind specifică sau nespecifică. Nespecifică înseamnă că experiența durerii nu poate fi explicată cu încredere printr-un alt diagnostic, cum ar fi o boală, o patologie sau o leziune tisulară subiacentă.
Este nespecifică în aproximativ 90% din cazuri. Factorii de risc pentru durerea lombară nespecifică includ nivelurile scăzute de activitate fizică, fumatul, obezitatea și stresul fizic ridicat la locul de muncă.
Lumbago - cum se tratează
Tratamentul pentru lumbago depinde de natura durerii și de caracterul nespecific sau specific al acesteia. În cazul unei dureri lombare specifice, tratamentele se concentrează pe tratarea afecțiunii de bază care cauzează durerea.
Tratamentele pentru durerea lombară nespecifică includ:
1. Terapii fizice pentru a îmbunătăți forța musculară și capacitatea de a se mișca și de a relua activitatea fizică și exercițiile fizice. Kinetoterapia poate întări mușchii astfel încât aceștia să poată susține coloana vertebrală. În funcție de cauza durerii, este posibil să aveți nevoie de manipulare osteopatică sau de ajustări chiropractice, conform World Health Organisation.
2. Sprijin psihologic și social pentru a-i ajuta pe oameni să își gestioneze durerea și să se întoarcă la activitățile zilnice.
3. Reducerea efortului în timpul muncii fizice.
4. Modificări ale stilului de viață, inclusiv mai multă activitate fizică, o dietă sănătoasă și obiceiuri bune de somn.
5. Intervenții chirurgicale: Unele leziuni și afecțiuni necesită o reparație chirurgicală. Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru durerile lombare, inclusiv multe tehnici minim invazive.
Medicamentele pot fi utilizate pentru a reduce simptomele și ar trebui, în mod ideal, să fie combinate cu alte tratamente. Medicamentele analgezice nu ar trebui să fie tratamentul de primă linie pentru lumbago. Persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni medicale ar trebui să discute cu un furnizor de servicii medicale înainte de a utiliza medicamente.
La apariția oricărei dureri lombare, o evaluare clinică cuprinzătoare care să cuprindă o examinare fizică atentă și o evaluare psihosocială este esențială pentru a adapta îngrijirea, ținând cont în același timp de valorile, preferințele și prioritățile de îngrijire ale persoanei respective.
Cu cât o persoană suferă mai mult timp de durere lombară, cu atât este mai probabil să se manifeste limitări în mobilitate. În aceste contexte, adoptarea unei abordări biopsihosociale a evaluării și planificării îngrijirii devine din ce în ce mai importantă. Reabilitarea include seturi de intervenții care au ca scop obținerea și menținerea independenței în viața de zi cu zi și participarea optimă la activități semnificative, cum ar fi munca și viața în comunitate, precum și obținerea stării de bine. Intervențiile pentru reabilitare includ opțiuni non-farmacologice și farmacologice, în timp ce intervențiile non-farmacologice au, în majoritatea cazurilor, o prioritate ridicată.
Lumbago - cum să ai grijă de tine
Autoîngrijirea este o parte importantă a gestionării durerii lombare și a revenirii la activități de viață semnificative.
Există mai multe modalități de a reduce simptomele și de a ajuta la prevenirea altor episoade de durere lombară:
- Să fii activ din punct de vedere fizic
- Optimizarea bunăstării mentale
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
- Nu fumați
- Obținerea unui somn bun
- Implicarea în activități sociale și profesionale
- Efectuarea de ajustări ergonomice la locul de muncă.
Educația și sprijinul pot ajuta persoanele cu dureri lombare să dezvolte strategii pentru a se autogestiona și a face față simptomelor. Acest lucru ajută la reducerea impactului bolii și la îmbunătățirea stării de bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.