Un accident vascular cerebral este un atac cerebral. Se poate întâmpla oricui în orice moment, atrag atenția experții. AVC-ul apare atunci când fluxul sanguin către o zonă a creierului este întrerupt. Când se întâmplă acest lucru, celulele creierului sunt lipsite de oxigen și încep să moară. Atunci când celulele creierului mor în timpul unui accident vascular cerebral, abilitățile controlate de acea zonă a creierului, cum ar fi memoria și controlul mușchilor, sunt pierdute.
Citește și: Accident vascular cerebral - Cum poți să reduci riscurile
Modul în care o persoană este afectată de accidentul vascular cerebral - AVC - depinde de locul în care se produce acesta în creier și de cât de mult este afectat creierul.
De exemplu, cineva care a avut un accident vascular cerebral mic poate avea doar probleme minore, cum ar fi slăbiciunea temporară a brațului sau a piciorului. Persoanele care suferă de AVC pot fi paralizate permanent pe o parte a corpului sau își pot pierde capacitatea de a vorbi. Unii oameni se recuperează complet din accidente vasculare cerebrale, dar mai mult de 2/3 dintre supraviețuitori vor avea un anumit tip de dizabilitate.
Contează enorm și cât de repede se acționează în cazul unui AVC: dacă un pacient ajunge în maximum 4,5 ore la un spital unde se face tromboliză, șansele sale de recuperare totală sunt mai mari.
Citește și: Programul de tromboliză în AVC, extins în 43 de spitale
Până la 80% din AVC-uri pot fi prevenite.
Tipurile de AVC
Sunt mai multe feluri de accident vascular cerebral.
AVC-ul hemoragic
Un anevrism la nivelul creierului sau scurgerea de sânge provocată de spargerea unui vas sanguin (hemoragie) este unul dintre cele două tipuri de accident vascular cerebral. Deși este cel mai puțin frecvent tip de AVC, de foarte multe ori duce la deces. Se pare că acesta este cazul cunoscutului actor Luke Perry, cunoscut publicului din România pentru rolul lui Dylan din serialul Beverly Hills 90210, care a decedat ieri, la vârsta de 52 de ani. AVC-ul hemoragic este de două feluri:
- Hemoragie intracerebrală: Cel mai frecvent accident vascular cerebral hemoragic, se întâmplă atunci când un vas de sânge din interiorul creierului explodează și are scurgeri de sânge în țesutul cerebral înconjurător (hemoragie intracerebală). Sângerarea determină celulele creierului să moară, iar partea afectată a creierului nu mai funcționează corect. Tensiunea arterială ridicată și îmbătrânirea vaselor de sânge sunt cele mai frecvente cauze ale acestui tip de accident vascular cerebral.
- Hemoragia subarahnoidă: Acest tip de accident vascular cerebral implică sângerare în zona dintre creier și țesutul care acoperă creierul, cunoscut sub numele de spațiu subarahnoid. Acest tip de accident vascular cerebral este cel mai adesea cauzat de un anevrism de spargere. Alte cauze includ: tulburări de sângerare, o lovitură la cap, diluanți de sânge sau malformații arteriovenoase (AVM).
Accident vascular cerebral ischemic
Un vas care transportă sânge în creier este blocat de un cheag de sânge (ischemic), este cel de-al doilea tip de accident vascular cerebral. Acest lucru face ca sângele să nu ajungă la creier. Tensiunea arterială ridicată este cel mai important factor de risc pentru acest tip de AVC. AVC-urile ischemice reprezintă aproximativ 87% din toate accidentele vasculare cerebrale. Un AVC ischemic este de două feluri:
- într-un accident vascular cerebral embolic, un cheag de sânge sau un fragment de placă de aterom care se formează undeva în organism (de obicei, inima) se deplasează la creier, blocând un vas mic de sânge. Aproximativ 15% din accidentele embolice apar la persoanele cu fibrilație atrială (Afib).
- într-un accident vascular cerebral trombotic, un cheag de sânge se formează în interiorul uneia dintre arterele care alimentează sângele creierului. Acest tip de accident vascular cerebral este de obicei văzut la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol și ateroscleroză.
Ce este TIA?
Când fluxul de sânge către o parte a creierului se oprește pentru o perioadă scurtă de timp, de asemenea numit atacul ischemic trazitor (TIA), acesta poate imita simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral. Acestea apar și durează mai puțin de 24 de ore.
Citește și: Accidentul vascular cerebral: șase lucruri pe care trebuie să le știi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.