Ce trebuie să știi despre biopsie. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o biopsie dacă crede că ați putea avea cancer. În cadrul unei biopsii, un medic prelevează o cantitate mică de țesut din zona corpului în care ar putea fi prezent cancerul. Țesutul este trimis la un laborator și este examinat la microscop de un specialist, numit anatomopatolog, pentru a detecta celulele canceroase. Alte teste pot sugera că există cancer în organism, dar numai o biopsie poate testa pentru a arăta dacă există sau nu celule canceroase.
Biopsia, mai multe tipuri
Tipul de biopsie pe care o efectuați depinde de locul unde este localizat posibilul cancer.
Biopsii cu ac. Această categorie generală se referă la diferite biopsii, fiecare dintre ele folosind un ac special pentru a colecta celule pentru a testa o zonă pentru depistarea cancerului.
De exemplu, în cazul unei biopsii prin aspirație cu ac fin, medicul introduce un ac foarte subțire și gol prin piele pentru a colecta o mostră de celule și, uneori, lichid pentru examinare. Acesta este cel mai simplu tip de biopsie. Este adesea utilizat atunci când o masă poate fi simțită prin piele. O biopsie cu ac de caroiaj folosește un ac mai mare pentru a îndepărta o mostră de țesut mai mare decât o biopsie cu ac fin.
O biopsie asistată de vid utilizează un dispozitiv de aspirare pentru a colecta o mostră de țesut printr-un ac special conceput. Cu această metodă, medicul dumneavoastră poate recolta probe multiple sau mari din același loc de biopsie.
Biopsie ghidată prin imagine. Acest tip de biopsie utilizează echipamente de imagistică pentru a-l ajuta pe medicul dumneavoastră să preleveze proba. S-ar putea să vi se facă acest lucru dacă medicul dumneavoastră nu poate simți o tumoare sau dacă aceasta se poate afla mai adânc în interiorul corpului.
Uneori, chiar dacă o tumoare este suficient de mare pentru a fi simțită, biopsia ghidată prin imagine poate fi folosită pentru a ajuta medicul să o direcționeze către partea corectă a corpului. Acest lucru îl ajută pe medic să facă biopsia în cel mai sigur mod posibil.
Biopsie chirurgicală (excizională). Acest tip de biopsie se face cu ajutorul unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul despre care medicul dumneavoastră crede că ar putea fi cancer. Chirurgul face o incizie (tăietură) în piele pentru a îndepărta țesutul suspect. Complexitatea intervenției chirurgicale depinde de zona corpului implicată.
Biopsie cu radere/biopsie cu pumnul. Pentru o biopsie prin rasare, medicul îndepărtează o parte din țesut prin răzuirea suprafeței pielii. În cazul unei biopsii prin puncție, se folosește un mic instrument circular pentru a împinge prin suprafața pielii și a lua o mostră de țesut de sub suprafața pielii. Acestea sunt utilizate cel mai frecvent pentru o biopsie a pielii.
Vezi și:
Biopsia endoscopică. Un endoscop este un tub subțire, luminat și flexibil, cu o cameră care permite medicilor să vizualizeze interiorul corpului, inclusiv esofagul, stomacul, vezica urinară și articulațiile.
Endoscopul se introduce prin gură, nas sau printr-o mică incizie în piele. Camera atașată îl ajută pe medic să vadă orice zonă anormală. De asemenea, medicul dumneavoastră poate lua mostre de țesut pentru o biopsie. Aflați mai multe despre diferitele tehnici endoscopice.
Biopsie laparoscopică. Similar biopsiei endoscopice, acest tip de biopsie este utilizat pentru a examina anumite zone ale corpului, inclusiv abdomenul sau pelvisul. Atunci când este utilizată pentru piept, se numește toracoscopie sau biopsie toracoscopică.
În acest tip de biopsie, medicul introduce un tub subțire cu o cameră video numită laparoscop în abdomen prin mici incizii. Acest lucru îi permite medicului să vadă zonele anormale și să ia mostre de țesut pentru examinare.
Aspirație și biopsie de măduvă osoasă. Măduva osoasă este țesutul moale și lichidul din interiorul oaselor dumneavoastră. Prin aspirație se prelevează o mică mostră de lichid cu un ac, în timp ce prin biopsie se prelevează o mostră de țesut solid.
O aspirație și o biopsie a măduvei osoase se face pentru a verifica dacă există o afecțiune a sângelui sau un cancer al sângelui, cum ar fi leucemia, limfomul sau mielomul multiplu. Aspirația și biopsia măduvei osoase sunt adesea prelevate din osul pelvian. Acesta se află în partea inferioară a spatelui, lângă șold.
Biopsia lichidă. Testarea unei probe de sânge pentru depistarea cancerului se numește biopsie lichidă. Dați o mică mostră de sânge, iar aceasta este trimisă la laborator pentru teste specifice. Aceasta poate arăta, de asemenea, cum răspunde cancerul la tratament.
O biopsie lichidă prezintă mai puține riscuri decât prelevarea unei mostre de țesut, iar medicul dumneavoastră o poate face de mai multe ori. Cu toate acestea, acest tip de biopsie este încă nou și nu se face pentru majoritatea tipurilor de cancer. Există numeroase cercetări în curs de desfășurare pentru a extinde utilizarea acestei tehnici, notează Cancer.
Pregătirea pentru o biopsie
Este posibil să vă întrebați ce va trebui să faceți acasă pentru a vă pregăti pentru biopsie. Acest lucru depinde de mai mulți factori, începând cu tipul de biopsie. De exemplu, nu va trebui să faceți foarte multe pentru a vă pregăti pentru o biopsie cu ac fin în cabinetul medicului dumneavoastră. S-ar putea să trebuiască să vă scoateți hainele și bijuteriile și să vă puneți un halat de spital după ce ajungeți. Alte tipuri de biopsie vor putea necesita pregătiri suplimentare în avans.
Un membru al echipei dumneavoastră de îngrijire a sănătății vă va explica procedura. Nu uitați să consultați toate materialele de pregătire pe care vi le oferă cabinetul dumneavoastră medical înainte de test și puneți întrebări despre orice lucru care nu este clar. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare pe care o aveți înainte de biopsie.
Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu
Iată câteva întrebări și preocupări frecvente:
Întrebați dacă există restricții cu privire la ceea ce puteți mânca sau bea înainte de biopsie. Dacă există restricții, întrebați pentru cât timp înainte.
Întrebați dacă trebuie să vă luați medicamentele obișnuite în acea zi. Pentru anumite biopsii, medicul dumneavoastră va dori să știe dacă luați anticoagulante sau aspirină. Spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele și suplimentele pe care le luați.
Spuneți-i medicului dumneavoastră despre orice alergii sau alte afecțiuni medicale pe care le aveți.
Asigurați-vă că înțelegeți unde va avea loc biopsia. Dacă aceasta are loc într-o altă locație decât cabinetul medicului dumneavoastră, asigurați-vă că discutați cu acea locație despre acoperirea asigurării dumneavoastră de sănătate pentru acest test.
Vi se va cere să semnați un formular de consimțământ prin care spuneți că înțelegeți beneficiile și riscurile și că sunteți de acord să efectuați biopsia. Puneți orice întrebări pe care le aveți cu privire la acest formular legal.
Întrebați la ce să vă așteptați cu privire la recuperarea dumneavoastră după test.
Ce se petrece în timpul biopsiei
În funcție de partea corpului dumneavoastră care este verificată, este posibil să stați întins sau așezat. S-ar putea să fie nevoie să vă țineți respirația sau să stați nemișcat. Echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății vă va anunța la ce să vă așteptați.
Înainte de procedură, este posibil să vi se administreze un tip de anestezie pentru a bloca conștientizarea durerii. Tipul depinde de biopsie și de locul în care se face. Este posibil să vi se administreze anestezie locală pentru a amorți zona, sedare conștientă sau anestezie generală.
Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui
Ce se petrece după biopsie
Perioada de recuperare va depinde foarte mult de tipul de biopsie efectuată. S-ar putea să vă puteți întoarce la activitățile normale imediat ce testul s-a încheiat. Sau s-ar putea să trebuiască să vă odihniți acasă pentru o perioadă de timp sau să rămâneți în spital pentru a începe recuperarea. Dacă anestezia include un sedativ, aveți nevoie de cineva care să vă conducă acasă după aceea.
Discutați cu medicul sau asistenta medicală despre cum trebuie să aveți grijă de zona biopsiei în timpul recuperării. Contactați cabinetul medicului dumneavoastră dacă aveți:
- Roșeață sau umflături în zona în care s-a efectuat biopsia
- Durere severă
- Febră
- Sângerare
În cât timp primiți rezultatele
Când și cum veți primi rezultatele sunt întrebări importante pe care trebuie să i le puneți medicului dumneavoastră înainte de efectuarea testului. Rezultatele, numite raport de patologie, pot fi gata în cel mult 2 sau pot dura până la 10 zile. Timpul necesar pentru a obține rezultatele biopsiei depinde de câte teste sunt necesare pe eșantion. Pe baza acestor teste, laboratorul care procesează proba dvs. poate afla dacă există cancer și, în caz afirmativ, ce tip este.
Întrebați-vă medicul dumneavoastră cum vă puteți aștepta să primiți rezultatele biopsiei și cine vă va explica aceste rezultate. De exemplu, întrebați dacă ar trebui să programați o programare de urmărire pentru momentul în care medicul vă va comunica rezultatele în persoană sau dacă veți fi sunat sau veți primi un e-mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.