Sunt unele persoane care se îmbolnăvesc des, au nasul sensibil și strănută aproape zilnic. Asta înseamnă că imunitatea lor este scăzută. Și, odată cu sezonul rece și gripal în plină desfășurare și cu creșterea cazurilor de coronavirus, a avea un sistem imunitar sănătos a devenit o prioritate pentru oricine.
Deși s-ar putea să credeți că faceți corect totul, unele obiceiuri zilnice vă pot împiedica imunitatea în mai multe moduri.
Există anumite lucruri pe care le facem zilnic și care nu funcționează în favoarea corpului nostru, ceea ce provoacă apoi un impact asupra imunității noastre.
Iată câteva greșeli zilnice care ne pot afecta sistemul imunitar.
Consumați prea multe alimente procesate
Dacă mănânci în mod constant alimente bogate în carbohidrați, zahăr rafinat și sare, atunci acest lucru poate face ca sistemul imunitar să-și îndeplinească mai dificil treaba. Alimentele procesate combate bacteriile bune din intestin, făcând intestinul sensibil la bacteriile rele. Prin urmare, este mai bine să evitați să consumați zilnic alimentele procesate și să includeți aportul de vitamina D și fibre solubile, deoarece acestea activează celulele T care luptă împotriva infecțiilor.
Nu dormiți suficient
A dormi cel puțin șase până la opt ore noaptea este esențial. În cazul în care nu faceți acest lucru, asta va afecta din nou sistemul imunitar. Asta pentru că atunci când dormim bine organismul eliberează citokine - o proteină care protejează organismul împotriva infecțiilor și inflamațiilor. Dacă nu dormim bine, corpul nu poate produce suficiente citokine, ceea ce poate îngreuna combaterea bacteriilor și a virusului de către sistemul imunitar.
Sedentarism
Dacă nu facem mișcare și petrecem mai mult timp pe canapea, înseamnă că nu suntem în formă. Conform cercetărilor, antrenamentul în mod regulat crește imunitatea. Exercițiile fizice cresc atât anticorpii, cât și celulele albe din sânge, ceea ce permite organismului să țintească infecția și să o combată eficient.
Stil de viață neglijent
Stresul, alegerile greșite ale stilului de viață și alte lucruri influențează funcționarea sistemului imunitar. Conform cercetărilor, gândirea pozitivă și autocompasiunea duc la un sistem imunitar mai puternic. Modalități ușoare de stimulare a iubirii de sine sunt meditația, exprimarea recunoștinței și rezervarea timpului în fiecare zi pentru o activitate care vă aduce bucurie.
Consum de alcool excesiv
Consumul regulat de alcool poate slăbi sistemul imunitar. Alcoolul perturbă echilibrul dintre bacteriile sănătoase și cele nesănătoase din intestin. Îndepărtează bacteriile sănătoase, ceea ce face ca mai multe bacterii rele să treacă în fluxul sanguin care pot duce la inflamația ficatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.