Lucrul "stupefiant" despre vaccinare. Simin Florescu: Asta o spun cu mâna pe inimă, este foarte dureros! Există această tendință a omului de a crede zvonurile, în ciuda a ceea ce spun medicii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Lucrul stupefiant despre vaccinare - Foto: Freepick
Lucrul stupefiant despre vaccinare - Foto: Freepick

"Asta o spun cu mâna pe inimă, este foarte dureros. Realitatea este că pacienții evită în continuare vaccinarea, poate chiar mai mult decât înainte".

Pandemia de COVID-19 a stârnit o mulțime de controverse în spațiul public și în ciuda dorinței de a se descoperi un tratament eficient împotriva bolii, odată cu apariția vaccinului anti-COVID-19, singurul eficient până acum, s-a lansat și una dintre cele mai puternice campanii de dezinformare. 

Odată cu vaccinul anti-COVID și teoriile conspirației lansate și crezute de marea majoritate a lumii, vaccinurile de orice fel au pierdut din nou teren în fața populației. 

Întrebată dacă a avut pacienți vaccinați împotriva gripei care să ajungă în spital în această perioadă, medicul Simin Florescu, manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a răspuns ferm că "Nu!".

Cum sunt puși pacienții cu gripă și COVID în saloane. Simon Florescu: Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere

Mai este Covid o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Microbiolog: Va fi îngrozitor și catastrofal pe termen lung. Singura întrebare este ce va fi și cât de grav

Ce se întâmplă în corp când spui rugăciunea Tatăl Nostru - explicația pentru fiecare frază. Versul care-ți ajută inima. Ciurea: Intră în funcție ca o locomotivă

"Nu. Asta o spun cu mâna pe inimă. Toți cei gravi ajunși internați sunt pacienți nevaccinați. Și este foarte dureros, pentru că vaccinarea anti-gripală e cunoscută de zeci de ani, nu e ceva inventat acum și cu toate astea, lumea ezită să se vaccineze și când spun lumea, mă refer la cei cu risc, cu comorbidități și probleme de sănătatea, primii care ar trebui vaccinați și nu se întâmplă asta.

Așa că ajung pacienții noștri în spital cu forme severe de gripă care puteau foarte ușor prevenite prin vaccin", a declarat Dr. Simin Florescu, manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, în cadrul dezbaterii DC Medical - "Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi".

"Realitatea este că pacienții evită în continuare vaccinarea, poate chiar mai mult decât înainte"

 

"Din păcate, realitatea este că pacienții evită în continuare vaccinarea, poate chiar mai mult decât înainte, chiar și vaccinurile tradiționale, cunoscute. Asta este partea cea mai stupefiantă a problemei. Sunt vaccinuri cunoscute, nu sunt inventate ieri, să spui ca la COVID că vai, e prea nou, prea necunoscut.

Nu e nimic de genul acesta. Și vaccinarea COVID, așa nouă cum este, e una ultraperformantă care nu a generat, în ciuda zvonurilor, nu a generat nimic în plus față de reacțiile adverse obișnuite ale oricărui vaccin.

Cu toate acestea, există această reticență majoră și există această tendință a omului de a crede zvonurile, în ciuda a ceea ce spun medicii. Aceasta este cea mai stupefiantă direcție pe care o văd în informațiile din mediul public.

Încercăm să o contracarăm, dar probabil va dura niște zeci de ani până când se va schimba conștiința publică în această direcție", a mai spus medicul Simin Florescu.

"Prevenirea este principalul pas în medicină"

VEZI ȘI: De ce nu este bine să luați medicamente expirate. Chiar expiră medicamentele? Cum elimini medicamentele în mod corect

"La gripă, tulpinile din acest an chiar pot să vă spun că nici nu am simțit vaccinul. Dacă în alți ani ma aveau o ușoară roșeață, te mai durea 5 minute după ce-l făceai, acum chiar deloc. Probabil fiecare tulpină are reactivitatea ei specifică pe fiecare receptor. Dar anul acesta a fost chiar un vaccin ușor să spunem, vaccinul gripal.

Proiectul anunțat de ministrul Alexandru Rafila, compensarea vaccinurilor pentru diverse patologii, cele care sunt recomandate de comisia de vaccinologie va ajuta și în promovarea, schimbarea atitudinii românilor dinspre tratare spre prevenire, spre prevenție?", a spus Val Vâlcu în cadrul dezbaterii.

"Aș vrea să fie așa, noi ne luptăm să fie așa, să explicăm acest lucru. Poate că fiind vorba de pacienți cu probleme importante de sănătate, pacienți post-transplant poate să fie puțin mai deschiși către ideea de vaccinare, după ce au trecut printr-o suferință majoră. În rest, sper că gratuitatea să ne ajute, deși și vaccinul gripal e gratuit, și vaccinul COVID e gratuit, deci nu știu, dar existența unor programe coerente ne ajută foarte mult pe noi, ca medici, să putem să stabilim niște scheme preventive pentru fiecare dintre pacienți", a completat medicul Simin Florescu.

"Vaccinul gripal gratuit a fost consumat aproape în totalitate. Mai sunt cazuri excepționale pe ici, pe colo, unde au mai rămas câteva doze la medicii de familie și nu putem decât să sperăm că acest program va impulsiona schemele de vaccinare și disponibilitatea românilor de a preveni boala, de a folosi aceste mecanisme de prevenție", a mai spus Val Vâlcu.

"Era un lucru foarte necesar acest program de vaccinare al adulților. Cred că eram printre ultimele țări europene, dacă nu singura care nu avea acest program de vaccinare. Acum, aceste lucruri se vor rezolva și poate de-a lungul anilor vom ajunge și noi la un nivel de prevenție suficient ca să nu mai avem de-a face cu izbucniri epidemice sau cazuri extreme. E lucrul cel mai bun.

Prevenirea este principalul pas în medicină și principala achiziție: prevenirea bolilor infecțioase", a conchis medicul Simin Florescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel