Lucrul simplu care previne apariția bolilor. Menține sănătatea inimii, a creierului și are efect antidepresiv

Monika Baciu |
Data publicării:
miscarea - FOTO: Freepik@dr.digitex
miscarea - FOTO: [email protected]

Acest lucru previne apariția bolilor și, de asemenea, reduce cheltuielile cu îngrijirea medicală.

Exercițiile în natură ar putea preveni mai multe boli teribile și ar putea reduce costurile medicale. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter aduce vești promițătoare pentru cei care preferă să facă exerciții în aer liber. Potrivit acestui studiu, activitatea fizică în natură nu numai că poate îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, dar poate preveni și mii de cazuri de boli cronice.

Descoperirile sugerează că plimbările în natură, alergarea pe trasee montane sau drumețiile prin parcuri nu sunt doar activități recreative plăcute, ci și investiții în sănătatea noastră și în economia sistemului de sănătate. Aceste concluzii pot servi drept catalizator pentru o abordare mai largă și mai eficientă în promovarea activității fizice în aer liber pentru toate segmentele populației.

De asemenea, reduce costurile tratamentelor cu peste 125 de milioane de dolari. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai comune boli netransmisibile (inclusiv accidentele vasculare cerebrale, cancerul, bolile de inimă, diabetul și bolile cronice ale plămânilor) reprezintă 74% din decesele la nivel global. Deși bolile netransmisibile (cunoscute și sub numele de boli cronice) nu se transmit de la o persoană la alta, numărul deceselor atribuite lor continuă să crească în majoritatea țărilor.

Vezi și: De ce se exfoliază unghiile. Semnalul pe care îl transmit că ai o problemă de sănătate

Plimbările în natură previn bolile de inimă, AVC-ul, diabetul și mai multe tipuri de cancer

Publicat în jurnalul Environment International, studiul estimează că în 2019, activitatea fizică în natură a prevenit 550 de cazuri de boală ischemică a inimii, 168 de cazuri de accident vascular cerebral ischemic, 1.410 cazuri de diabet de tip 2, 41 de cazuri de cancer de colon, 37 de cazuri de cancer de sân și 10.552 cazuri de tulburare depresivă majoră, potrivit studiului publicat în Science Direct.

Mișcarea - FOTO: Freepik@flowstudio26

Sedentarismul, asociat cu boli grave

În schimb, lipsa exercițiului fizic prezintă o asociere clară cu diverse boli netransmisibile precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancerele și rezultatele slabe în sănătatea mentală. Potrivit Raportului Global al OMS privind Starea Fizică 2022, aproximativ 500 de milioane de cazuri noi vor apărea la nivel global între 2020 și 2030 dacă statisticile privind activitatea fizică rămân la nivelurile actuale.

Acest lucru ar duce la cheltuieli anuale de peste 26 de miliarde de dolari pentru tratament. Mediul în aer liber, sau mediile naturale, susțin și promovează exercițiul fizic. Acest nou studiu s-a concentrat în special pe zone precum plajele și coastele, zonele rurale și spațiile deschise din orașe, cum ar fi parcurile. 

Vezi și: Medicina defensivă, amenințare pentru pacient și sistem. Dr. Dorin Sarafoleanu: Atunci am trăit o medicină romantică. Frumusețea a fost că doctorul era accesibil la orice oră din zi

"Considerăm că aceasta este prima dată când s-a efectuat o evaluare de acest gen la nivel național și cu siguranță am subestimat valoarea reală a activității fizice în natură în ceea ce privește prevenirea bolilor. Deși ne-am concentrat pe șase dintre cele mai comune boli netransmisibile, există mai multe boli mai puțin comune care pot fi prevenite prin activitate fizică, inclusiv alte tipuri de cancer și tulburări de sănătate mintală.

Este important să subliniem că estimările noastre reprezintă costurile anuale. Deoarece bolile cronice pot afecta oamenii timp de mulți ani, valoarea totală a activității fizice în prevenirea fiecărui caz este cu siguranță mult mai mare", spune Dr. James Grellier de la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter într-un comunicat de presă.

Vezi și: Radu Leca, semnal de alarmă despre vârsta consumatorilor de droguri. Este o cifră interesantă. Nu are legătură cu realitatea

Recomandările OMS

OMS recomandă ca toți adulții cu vârste între 18 și 64 de ani să facă cel puțin 150 până la 300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată săptămânal sau un minimum de 75 până la 150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă pe săptămână, pentru a menține o sănătate robustă. Din nefericire, estimările actuale arată că la nivel global, 27,5% dintre adulți nu îndeplinesc aceste recomandări.

În plus, datele reprezentative pentru populație provenite din sondajul Monitorului de Angajament cu Mediul Natural au contribuit la formularea estimărilor volumului săptămânal de activitate fizică recreativă în natură între adulții din Regatul Unit în 2019.

Cercetătorii au utilizat date epidemiologice privind doza de răspuns pentru a calcula cazurile incidente ale celor șase boli netransmisibile prevenite prin exerciții fizice în natură. Apoi, au estimat economiile asociate folosind costurile publicate ale asistenței medicale, îngrijirii informale și pierderilor de productivitate. Estimările plasează costul asistenței medicale pentru inactivitatea fizică în Anglia în 2019 undeva în jurul valorii de 1,25 miliarde de dolari.

"Pentru persoanele fără acces, dorință sau încredere să participe la activități sportive sau de fitness organizate, activitatea fizică în natură este o opțiune mult mai largă și mai informală. Credem că studiul nostru ar trebui să motiveze decidenții care încearcă să crească nivelul de activitate fizică în populație să investească în spații naturale, cum ar fi parcurile, pentru a face mai ușor ca oamenii să fie activi fizic", concluzionează Dr. Grellier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel