Lucrul simplu care poate ameliora semnificativ simptomele demenței. Efectele, dovedite. Ce trebuie să faci

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik
alzheimer - FOTO: Freepik

Acest lucru simplu, la îndemâna tuturor, ar putea ameliora semnificativ simptomele bolii Alzheimer. 

Noi cercetări dezvăluie cum cinci schimbări de stil de viață pot inversa boala Alzheimer. Boala Alzheimer ar putea fi stopată prin efectuarea unor schimbări radicale de stil de viață, sugerează un nou studiu.

Persoanele diagnosticate cu Alzheimer sau o formă precursoare a demenței care au trecut la o dietă pe bază de plante, au făcut exerciții fizice și au meditat zilnic și au mers la terapie o dată pe săptămână au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale memoriei, vorbirii și cogniției comparativ cu pacienții care și-au păstrat rutina normală.

Dieta și exercițiile fizice, impact asupra inimii

Dieta și exercițiile fizice au un impact asupra sănătății inimii, iar circulația sângelui se crede că joacă un rol în dezvoltarea demenței. Astfel, îmbunătățirea situației cardiac ar putea ajuta la prevenirea unor simptome ale demenței.

Studiile anterioare au clarificat legătura dintre fluxul sanguin și demență, a scris Rahul Sidhu, un doctorand în neuroștiințe la Universitatea din Sheffield care nu a fost implicat în cercetare, pentru The Conversation.

Când arterele sunt blocate de lucruri precum consumul de tutun, obezitatea sau colesterolul ridicat, creierul tău nu primește atât de mult sânge. În timp, acest stres prelungit poate afecta țesutul cerebral, care ar putea fi unul dintre numeroșii factori care îți influențează probabilitatea de a dezvolta demență.

Dacă oamenii își îmbunătățesc fluxul sanguin prin modificări de dietă sau exerciții fizice, a scris profesorul Sidhu, ar putea obține mai mult sânge și energie înapoi către creier, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea unor simptome ale demenței.

Vezi și: Medicamentele care deshidratează. La ce să fii atent în această perioadă

Alternative pentru tratarea bolii Alzheimer

Studiile de acest gen, care caută modalități alternative de tratare a bolii debilitante, care afectează 6,9 milioane de americani, au devenit mai populare deoarece nu a existat prea mult succes cu alte terapii - cum ar fi medicamentele. În prezent, există doar două medicamente aprobate de FDA care îmbunătățesc marginal unele simptome ale bolii.

Speranța de viață a persoanelor cu Alzheimer

Fără tratament, persoanele cu Alzheimer pot trăi până la 20 de ani, conform Asociației Alzheimer. În această perioadă, memoria, capacitatea de atenție și calitatea somnului se deteriorează treptat pe măsură ce boala afectează tot mai mult țesutul cerebral.

Vezi și: Tratamentul care reduce tumorile în cazul cancerului de colon. Combinația de suplimente mai benefică decât imunoterapia

Dieta, impact asupra bolii Alzheimer - FOTO: Freepik

Schimbarea stilului de viață, impact asupra sănătății

Dr. Dean Ornish, fondatorul și președintele Institutului de Cercetare în Medicină Preventivă și Universitatea din California, San Francisco, care a coordonat noul studiu, a teoretizat că modificarea obiceiurilor cuiva ar putea întrerupe evoluția bolii.

Pentru a testa această teorie, Dr. Ornish și colegii săi au înscris 51 de pacienți într-un studiu, cu o vârstă medie de 73 de ani. Toți pacienții din studiu fuseseră diagnosticați cu Alzheimer, dar se aflau în stadii incipiente ale bolii, astfel încât simptomele lor nu erau foarte avansate.

Studiul - publicat în jurnalul Alzheimer's Research and Therapy - s-a concentrat doar asupra efectelor timp de 20 de săptămâni.

Jumătate dintre participanți, 26 de persoane, au fost incluși în noul plan de stil de viață - consumând mese vegetariene preambalate, mergând pe jos în fiecare zi, făcând antrenamente de forță de trei ori pe săptămână, meditând zilnic și participând la terapie de grup cu cei dragi de trei ori pe săptămână. Mesele lor conțineau în principal fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, semințe, nuci și produse din soia, fiind reduse în zaharuri și grăsimi adăugate. De asemenea, li s-au administrat opt suplimente zilnic.

O dietă pe bază de plante a fost asociată cu un risc mai scăzut de dezvoltare a demenței, probabil pentru că legumele și fructele au mai multe nutrienți, fibre și antioxidanți decât produsele din carne sau grâu, conform Comitetului de Medici pentru o Medicină Responsabilă. Acești nutrienți susțin sănătatea generală a organismului și probabil protejează și creierul.

Vezi și: Afecțiunea la care sunt predispuși vârstnicii. Impactul, semnificativ: risc de depresie, demență și căderi

Ce înseamnă, de fapt, a face mișcare

Cercetătorii le-au cerut participanților meargă cel puțin 30 de minute pe zi și să facă exerciții ușoare de forță alături de o asistentă de trei ori pe săptămână. Studiile au arătat că exercițiile regulate pot reduce riscul de dezvoltare a demenței cu 45%, conform Societății Alzheimer.

În plus, timp de o oră în fiecare zi, participanții au fost instruiți să mediteze, să facă yoga sau exerciții de respirație, fiind în legătură cu un specialist prin Zoom pentru a gestiona stresul. Stresul cronic a fost asociat cu o cantitate incredibilă de probleme de sănătate, inclusiv demență. Acest lucru se întâmplă pentru că stresul cauzează inflamații în corpul nostru, care în decursul vieții poate afecta țesutul cerebral și crește probabilitatea de demență, au scris cercetătorii.

Terapia de grup, importantă

Ultima parte a puzzle-ului a fost terapia de grup - unde participanții au fost rugați să își aducă partenerii și să discute despre starea lor emoțională și cognitivă împreună cu un consilier prezent. Scopul a fost să dezvolte abilități de comunicare și să stimuleze un sentiment de comunitate, au scris cercetătorii.

S-a demonstrat că izolarea socială crește riscul de demență, probabil pentru că izolarea îi determină să facă alegeri nesănătoase cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau evitarea exercițiilor fizice. Societatea Alzheimer a estimat că poate crește probabilitatea de a dezvolta demență cu 60%.

Vezi și: Cum se simte teroarea în cuplu și de câte tipuri este. Radu Leca: Te simți îngrozitor. E diabolic

Comparații între grupuri

Cealaltă jumătate a participanților la studiu, 25 de persoane, au trăit viața lor în mod normal. Ambele grupuri au fost întrebate despre calitatea vieții și au efectuat mai multe teste care măsoară declinul cognitiv la început și la sfârșitul studiului.

Cercetarea a arătat că 71% dintre persoanele tratate au obținut rezultate mai bune la teste cognitive în comparație cu scorurile inițiale. În același timp, 66% dintre persoanele care nu și-au schimbat stilul de viață au obținut scoruri mai mici la examenele cognitive - ceea ce înseamnă că starea lor s-a înrăutățit.

Chiar dacă rezultatele nu au demonstrat că pot inversa boala Alzheimer, ele sunt totuși promițătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel