Pandemia ne-a arătat, din nou, că există o reticență a populației privind vaccinarea. Radu GĂNESCU, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a vorbit în exclusivitate pentru DC Media Group și a subliniat un aspect important: "Din păcate nu vorbește nimeni de cei care doresc să se vaccineze. Cred că dacă este să facem ceva împreună, autorități, specialiști, farmaciști, hai să creăm niște soluții clare, niște programe de vaccinare care să fie accesibile celor care doresc."
Vaccinul antigripal pentru bolnavii cronici
În România, există un număr mare de persoane care doresc să se vaccineze pentru a preveni gripa, anunță Radu GĂNESCU: "Avem foarte multe categorii de pacienți care niciodată nu au fost întrebați dacă doresc să se vaccineze antigripal. Bineînțeles că în rândul lor sunt și pacienți care nu doresc să se vaccineze antigripal, dar mulți dintre ei care doresc încearcă să găsească această soluție din surse personale, ceea ce nu cred că este normal. Noi niciodată nu știm câți pacienți doritori avem care să acceseze acest program antigripal...
Nu toți medicii de familie vaccinează și știm cu toții că în vaccinarea anti-Covid nu toți medicii au vrut să intre în contract pentru a vaccina anti-Covid. Deci sunt categorii foarte multe de pacienți care nu au acces la vaccinare pentru că medicii lor nu vaccinează.
Din punctul de vedere al numărului de vaccinuri antigripale pe care România ar trebui să-l aducă, eu nu cred că am văzut vreodată niște date exacte cu numărul de pacienți cronici din România. Știu că am avut această dezbatere de foarte multe ori și mergem doar pe presupunere sau pe date statistice, că avem 3 milioane, 4 milioane de cronici. Să spunem că sunt date aproximative, dar număr real noi nu avem și atunci mi-e greu să cred că facem și o estimare reală a numărului de doze de vaccinuri pe care să le aducem."
Alte categorii de persoane
Anumite persoane sunt predispuse la gripă și pot avea complicații majore în urma îmbolnăvirii. Pe lângă bolnavii cronici, există și alte categorii: "Trebuie să spunem că în programul de vaccinare antigripal intră și alte categorii, intră și categoria persoanelor peste 60 de ani, unde am putea să avem un număr exact de la Institutul Național de Statistică, dar cumulate noi vorbim de un număr de peste 5 milioane de cetățeni ai României, iar cu siguranță noi nu am vaccinat mai mult de 2 milioane. Deci aici sunt niște lucruri care clar nu funcționează și pe aceste date pe care le-am dat noi am susținut întotdeauna că acest program trebuie să se schimbe radical și trebuie să se schimbe din perspectiva autorității și a societății în sine", spune Radu Gănescu.
Farmaciile și vaccinarea
Invitatul este de părere că "intrarea farmaciilor în sistemul de vaccinare, din punctul nostru de vedere, nu numai că este un exemplu de bună practică și un exemplu pe care l-am văzut în multe țări și haideți să ne referim la țările din Europa, dar va fi și un mod de acces mult mai ușor pentru cetățean pentru că, într-adevăr avem comunități în care nu există cabinete de medicină de familie, dar avem farmacii.
Putem crea o relație foarte importantă între farmacie și medicul de familie, precum și între farmacii și centrele comunitare, unde putem monitoriza și controla și gestiona multe categorii de pacienți, în afara de programe de prevenție.
Clar că aceste lucruri au fost implementate în alte țări, au avut succes și au crescut atât rata de vaccinare, cât și rata de accesibilitate a cetățenilor și cred că vaccinul antigripal ar trebui să schimbe această paradigmă și să schimbe modul în care funcționează.
Din păcate, mersul la DSP-uri de către medicul de familie cu gentuța pentru vaccinuri nu mi se pare o soluție în România."
Vezi și: Prevenția, soluția pentru toate relele. Radu GĂNESCU: Vaccinarea este un subiect fierbinte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.