Lucrul care poate duce la AVC. Este greu de evitat. Femeile și persoanele în vârstă, cele mai vulnerabile

Monika Baciu |
Data publicării:
caldura - FOTO: Freepik@naiklon1
caldura - FOTO: Freepik@naiklon1

Acest lucru frecvent întâlnit în această perioadă poate duce la AVC. Femeile și vârstnicii sunt cei mai vulnerabili.

Studiul realizat de un grup de cercetători de la centrul de cercetare Helmholtz Munich din Germania a arătat că riscul de a suferi un accident vascular cerebral este semnificativ mai mare în nopțile cu temperaturi ridicate, reprezentând o preocupare pentru sănătate pe plan global pe măsură ce lumea se încălzește.

Cercetătorii au analizat temperaturile nocturne și numărul de cazuri de accident vascular cerebral înregistrate în orașul german Augsburg pe parcursul a 15 ani. Au descoperit o creștere semnificativă a riscului de accident vascular cerebral în zilele în care temperaturile nocturne extrem de ridicate au fost înregistrate, cu persoanele în vârstă și femeile fiind mai vulnerabile.

"Am dorit să înțelegem în ce măsură temperaturile nocturne ridicate reprezintă un risc pentru sănătate. Acest lucru este important deoarece schimbările climatice determină temperaturile nocturne să crească mult mai rapid decât cele diurne", a explicat dr. Alexandra Schneider, epidemiolog la Helmholtz Munich, potrivit studiului publicat în European Heart Journal

Peste 10.000 de cazuri, analizate

Studiul a inclus un total de 11.037 de cazuri clinice de accident vascular cerebral înregistrate la Spitalul Universitar Augsburg între 2006 și 2020. În general, riscul de accident vascular cerebral a crescut cu 7% în nopțile categorizate ca "tropicale".

Pentru scopurile acestui studiu, o noapte tropicală a fost definită ca una în care temperatura a rămas peste 14,6 °C. Aceste nopți au reprezentat cele mai fierbinți 5% dintre nopți pe parcursul perioadei de studiu.

De asemenea, s-a observat o creștere a numărului de incidente de accident vascular cerebral în timp: între 2006 și 2012, nopțile calde au fost asociate cu două accidente vasculare cerebrale suplimentare pe an, în timp ce între 2013 și 2020, nopțile calde au fost asociate cu 33 de cazuri suplimentare pe an. Acest lucru reflectă creșterea temperaturilor pe măsură ce anii au trecut.

Vezi și: Cum afectează cancerul de col uterin sarcina. Dr. Ciprian Cristescu: Întotdeauna primează viața mamei, nu sarcina. Scoatem tot

Căldura, factor de risc pentru AVC - FOTO: Freepik@naiklon1

Deshidratarea și lipsa aerului condiționat, roluri semnificative pentru producerea unui AVC

Cercetătorii consideră că mai mulți factori ar putea sta la baza acestor statistici, inclusiv o șansă mai mare de deshidratare - deja cunoscută pentru a crește probabilitatea de a suferi un accident vascular cerebral. Accesul limitat la tehnologii precum aerul condiționat poate juca, de asemenea, un rol.

"În rezumat, schimbările în factorii subiacenți din factorii climatici, factorii de risc pentru accident vascular cerebral și condițiile socioeconomice pot contribui la susceptibilitatea crescută la accidentele vasculare cerebrale legate de căldura nocturnă în timp", au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Echipa din spatele studiului speră că descoperirile să poată duce la măsuri preventive îmbunătățite: spitalele pot planifica personal suplimentar pentru nopțile calde, în timp ce cei mai vulnerabili din comunitate pot fi conștientizați mai bine cu privire la riscuri.

Vezi și: Factorul care cauzează mai multe decese decât războiul și bolile. Afectează inima și are impact global. E imposibil de evitat

De asemenea, eforturile pot fi intensificate pentru a reduce impactul insulelor de căldură urbane în zonele construite pe timp de noapte. Studii anterioare au analizat diverse modalități de reducere a căldurii în orașe, inclusiv plantarea strategică de arbori.

Dacă nu se fac schimbări, numărul de cazuri ar putea continua să crească, deși vor fi necesare studii mai detaliate pe grupuri mai mari și în alte părți ale lumii pentru a confirma legătura.

"Rezultatele noastre arată clar că ajustările în planificarea urbană și în sistemul de sănătate sunt extrem de importante pentru a reduce riscurile generate de temperaturile nocturne în creștere", spune Cheng He, un epidemiolog din echipa de cercetare Hemholtz Munich.

Vezi și: Băutura care previne degradarea creierului. Poate ține departe o boală debilitantă

Temperatura considerată riscantă

Studiul realizat de cercetătorii de la centrul de cercetare Helmholtz Munich indică faptul că riscul de accident vascular cerebral (AVC) este semnificativ mai mare în nopțile cu temperaturi ridicate. Pentru scopurile acestui studiu, o noapte tropicală a fost definită ca una în care temperatura a rămas peste 14,6°C. Aceasta a fost identificată ca temperatura minimă la care riscul de AVC crește semnificativ, fiind asociată cu o creștere de 7% a riscului de AVC în nopțile respective.

Acest prag de 14,6°C a fost determinat pe baza analizelor epidemiologice efectuate asupra unui număr de 11.037 de cazuri clinice de AVC înregistrate la Spitalul Universitar Augsburg între 2006 și 2020. În nopțile considerate tropicale, a fost observată o creștere notabilă a numărului de accidente vasculare cerebrale, în special în rândul persoanelor în vârstă și al femeilor.

În concluzie, temperatura considerată riscantă pentru creșterea probabilității de a suferi un AVC pe timpul nopții este orice valoare care depășește 14,6°C. Aceasta subliniază necesitatea unor măsuri preventive și de adaptare la schimbările climatice, care pot include planificarea urbană adecvată și îmbunătățirea accesului la tehnologii de răcire, cum ar fi aerul condiționat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel