Felul în care ne trăim viața ne influențează starea de sănătate. Alegerile pe care le facem în ceea ce privește alimentația, activitatea fizică, gestionarea stresului și alte aspecte ale stilului de viață pot influența în mod direct sănătatea noastră fizică și mentală.
O alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți și echilibrată, poate susține sistemul imunitar, poate menține greutatea corporală în limite normale și poate reduce riscul de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. De asemenea, activitatea fizică regulată poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate crește nivelul de energie și poate contribui la menținerea unei stări de spirit pozitive.
Pe de altă parte, un stil de viață sedentar, consumul excesiv de alimente procesate și bogate în grăsimi și zaharuri, fumatul, consumul excesiv de alcool și gestionarea inadecvată a stresului pot crește riscul de obezitate, boli cronice, depresie și alte probleme de sănătate.
Vezi și: Substanța care duce la cancer pulmonar. Dr. Beatrice Mahler: Este îngrijorător. Crește riscul
De ce este importantă educația nutrițională
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce este importantă, de fapt, educația nutrițională.
"Educația nutrițională în școli nu doar că ar putea menține sănătatea populației, ci ar putea și să o îmbunătățească semnificativ. Prin învățarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, copiii devin mai conștienți de importanța unei alimentații echilibrate și pot lua decizii mai bune în privința alimentației pe parcursul vieții lor.
Astfel, se poate preveni apariția unor afecțiuni grave și se poate promova o stare generală de sănătate mai bună. Educația nutrițională ar trebui susținută în școli. Foarte mulți dintre copii merg la școală doar pentru acea masă. Trebuie să găsim o variantă prin care să le asigurăm produse de calitate. Toată lumea are de câștigat.
Cred că România are toate resursele, dar trebuie educație de calitate. Norvegia a făcut un program pe care l-a derulat timp de 14 ani privind educația pentru sănătate, cu stil de viață sănătos, cu monitorizare permanentă și au redus cu 80% mortalitatea prin boli cardiovasculare. Se poate face lucrul acesta", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Educația alimentară - FOTO: Freepik
Stilul de viață, efect direct asupra stării de sănătate
Stilul de viață pe care îl adoptăm poate avea un impact direct și semnificativ asupra stării noastre de sănătate. Fie că vorbim despre alegerile alimentare, nivelul de activitate fizică, gestionarea stresului sau obiceiurile de somn, toate aceste aspecte contribuie la felul în care ne simțim și la riscul de a dezvolta diferite afecțiuni.
"A avea oameni sănătoși înseamnă mai puține zile de spitalizare, înseamnă mai puține concedii medicale, mai puține cauze de invaliditate și mai puțină suferință și decese. Ne dorim ca oamenii să trăiască cât mai mult și cât mai bine. Românii noștri merită acest lucru, la fel ca orice cetățean european", a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.