Lucrul care crește tensiunea arterială. Consecințele, grave. Riscul e mai mare cu 92%

Monika Baciu |
Data publicării:
tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@artursafronovvvv
tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@artursafronovvvv

Acest lucru, pe care îl facem cu toții, crește semnificativ tensiunea arterială. Hipertensivii sunt la un risc mai crescut.

Un studiu recent din 2023, publicat în revista Hypertension, a relevat că amânarea momentului de culcare poate avea consecințe semnificative asupra sănătății cardiovasculare, crescând riscul de hipertensiune arterială.

Cercetarea a demonstrat că chiar și o întârziere de 34 de minute în ora de culcare poate crește riscul de hipertensiune cu 32%, iar o întârziere de 90 de minute sau mai mult poate duce la o creștere a riscului cu 92%. Acest fenomen pare să fie legat de perturbările ritmurilor circadiene și sugerează că menținerea unui program regulat de somn ar putea fi crucială pentru sănătatea inimii.

"Studiul indică faptul că oamenii ar trebui să ia în considerare nu doar durata somnului, ci și importanța menținerii unui program regulat de somn pentru o sănătate cardiovasculară optimă", a declarat Danny Eckert, autorul senior al studiului și director al Adelaide Institute for Sleep Health, profesor la College of Medicine and Public Health de la Flinders University din Adelaide, Australia.

Vezi și: Trucul dermatologilor pentru a scăpa de călcâiele crăpate și uscate. Dr. Georgiana Gheba: Peste noapte

Legătura dintre ora de culcare și tensiunea arterială

Legătura dintre ora de culcare și tensiunea arterială - FOTO: Freepik@amenic181

În studiul din 2023, datele s-au concentrat pe o perioadă de nouă luni, incluzând peste 12.000 de adulți, în majoritate bărbați de vârstă mijlocie, supraponderali, cu și fără hipertensiune arterială, din 20 de țări. O amânare a culcării cu 34 de minute a crescut riscul de hipertensiune arterială al participanților cu 32%, în timp ce o amânare cu 90 de minute sau mai mult a dus la o creștere a riscului de 92%.

Deși știința nu este pe deplin sigură cum amânarea somnului poate cauza o creștere a tensiunii arteriale, există câteva teorii în acest sens. Potrivit lui Dr. Clete Kushida, șeful și directorul medical al Diviziei de Medicină a Somnului de la Stanford, ar putea fi legat de perturbările ritmurilor circadiene.

Menținerea unui program regulat de somn asigură trezirea în jurul aceleași ore în fiecare zi și întrarea la somn în jurul aceleiași ore în fiecare noapte. Acest lucru nu doar garantează obținerea numărului recomandat de ore de somn în fiecare noapte, dar menține și ceasul intern al corpului (ciclul circadian) relativ constant. Ciclul circadian influențează și alte aspecte precum apetitul, eliberarea hormonilor.

Vezi și: Alimentele care scad riscul de cancer colorectal. Dr. Ovidiu Calapod: Sunt asociate cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă

Somnul insuficient, impact major asupra tensiunii

Somnul insuficient poate provoca fluctuații ale hormonilor, care la rândul lor pot duce la creșteri ale tensiunii arteriale, conform cardiologului dr. Francisco Lopez-Jimenez.

"Se consideră că somnul ajută organismul să controleze hormonii necesari pentru gestionarea stresului și metabolismului. Pe termen lung, lipsa somnului ar putea provoca schimbări în secreția hormonală. Modificările hormonale pot duce la hipertensiune arterială și alte factori de risc pentru boli de inimă", a explicat medicul.

Concluzia pare să fie că este important să menții un program regulat de somn din mai multe motive. Când te culci în fiecare noapte la aceeași oră (inclusiv în weekenduri) și te trezești la aceeași oră în fiecare zi, implicit, obții numărul recomandat de ore de somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel