Longevitate: ce să faci ca să trăiești mai mult și mai sănătos

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Greutate sub control
Greutate sub control

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Otago au descoperit câteva secrete ale longevității.

Secretele longevității a fost dezvăluite în urma unui studiu din Noua Zeelandă. Profesorul asociat, Yoram Barak, psiholog psihiatru consultant, spune că rezultatele arată că oamenii pot avea un anumit control asupra procesului de îmbătrânire. „A alege să nu fumeze și să se angajeze în activități sociale este cea mai bună investiție pe care o puteți face pentru îmbătrânirea cu succes”, spune el.

A fi social activ înseamnă a ieși, fizic, din casă și a interacționa cu oamenii, fie că este vorba de vizite în prieteni, de voluntariat sau de participarea la activități precum participarea la un concert sau jocul de golf, spune profesorul Barak.

Împreună cu colegul său, profesorul Paul Glue, de la Departamentul de Medicină Psihologică, și dr. Sharon Leitch, de la Departamentul de practică generală și sănătate rurală, profesorul asociat Barak și-a propus să investigheze variabilele asociate cu bătrânețea extrem de sănătoasă.

Cercetătorii au examinat datele referitoare la 292 de centenari care nu aveau boli cronice comune, cum ar fi diabetul, depresia, demența și hipertensiunea. De asemenea, au inclus informații referitoare la alte 103.377 persoane în vârstă cu vârsta peste 60 de ani. Toate aceste persoane locuiau în spații de cazare private în comunitate și nu în centre rezidențiale de îngrijiri.

Activitatea socială, unul din secrete

Rezultatele au arătat implicarea socială a participanților, prin care aceștia participă la activități sociale de interes de lungă durată au fost similare la toate grupele de vârstă.

Ratele depresiei și diabetului au scăzut constant, odată cu creșterea vârstei și ratele de demență au scăzut după vârsta de 80 de ani. Ratele de hipertensiune arterială au crescut cu aproape 30% de la 60 la 100 de ani.

Există dovezi că exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea și durata vieții, dar în acest studiu majoritatea participanților au avut un profil similar al activității fizice și nu a existat o răspândire suficientă a duratei sau a intensității activităților fizice pentru a testa efectele asupra îmbătrânirii.

Cu toate acestea, printre cei chestionați, cele mai ridicate grupuri de activitate fizică au prezentat cel mai mic risc de demență.

Din 2011, se estimează că există între 400 și 500 de centenari care trăiesc în Noua Zeelandă. Dintre aceștia, mai puțin de 40 ar avea vârsta peste 105. Vârsta medie a celor intervievați în studiu a fost de 101.

Printre centenari, cele mai multe au fost femei (75 la sută), iar la orice grup de vârstă, lipsa  bolilor cronice comune prezentate mai sus a fost observată mai adesea la femei.

Acest studiu a descoperit rate mai mari de centenari fără boli cronice comune în Noua Zeelandă decât au fost raportate în alte țări.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel