Aproximativ 5% dintre persoanele care contractează COVID au simptome de lungă durată. La aceste persoane, pierderea mirosului, amețelile, oboseala și alte simptome caracteristice COVID pot persista luni de zile după boala inițială. Cu toate acestea, chiar și la cinci ani de la începutul pandemiei de COVID, încă nu știm de ce unii oameni dezvoltă COVID de lungă durată, iar alții nu.
Long-COVID, un mister medical care persistă
Dar un studiu recent, citat de Reuters, ne aduce cu un pas mai aproape de a înțelege cine prezintă cel mai mare risc de a dezvolta COVID lung. Studiul a constatat că femeile au un risc mult mai mare de a dezvolta COVID lung în comparație cu bărbații.
Publicată în Jama Network Open, lucrarea a investigat simptomele COVID lung la 12 276 de adulți. Fiecare participant avusese COVID cu cel puțin șase luni înainte. Cu ajutorul unui chestionar, participanții au oferit informații despre simptomele lor actuale, permițând cercetătorilor să îi identifice pe cei cu COVID lung.
În timp ce cercetările anterioare au descoperit, de asemenea, o creștere similară a riscului de COVID lung la femei, aceste studii au avut eșantioane mici și nu au luat în considerare anumiți factori care ar fi putut distorsiona constatările.
Noul studiu a luat în considerare acești factori diferiți în analiza lor, inclusiv vârsta, rasa, starea de vaccinare și dacă participanții aveau alte afecțiuni. Acest lucru le-a permis să calculeze mai bine riscurile de a dezvolta COVID lung pentru bărbați și femei.
Femeile, mai vulnerabile decât bărbații?
Rezultatele lor au indicat că femeile aveau cu 31% mai multe șanse de a dezvolta COVID lung decât bărbații.
Defalcată în funcție de vârstă, această diferență a dispărut la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Cu toate acestea, riscul a fost și mai mare la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani, care prezentau un risc cu 48% mai mare de a dezvolta această afecțiune în comparație cu bărbații. Femeile de peste 55 de ani aveau un risc cu 34% mai mare de a dezvolta COVID lung.
În mod interesant, această constatare este contrară datelor privind severitatea infecției cu COVID, care arată că bărbații sunt mai predispuși să dezvolte simptome severe. De asemenea, bărbații reprezintă aproximativ două din trei decese cauzate de COVID.
Deși cercetătorii nu știu în prezent de ce femeile prezintă un risc mai mare de COVID lung, diferențele în modul în care sistemele imunitare ale bărbaților și femeilor răspund la COVID ar putea fi un factor.
Sistemul imunitar este un sistem fascinant, complicat, cu multe tipuri diferite de celule, fiecare având un rol specific în combaterea infecțiilor.
De exemplu, celulele B produc anticorpi care vizează infecțiile, în timp ce monocitele neclasice reglează funcția imunitară și elimină celulele moarte și deteriorate. Celulele noastre T citotoxice omoară celulele infectate cu virusuri, în timp ce celulele T ajutătoare ajută la activarea altor celule imunitare și semnalează că există o problemă.
Dar proporția și tipul de celule imunitare care circulă în organism pot diferi în funcție de sex și vârstă.
De exemplu, femeile în vârstă au proporții mai mici de celule T citotoxice și helper, procente mai mari de celule B activate și un număr total mai mare de monocite neclasice comparativ cu bărbații și femeile mai tinere.
Persoanele cu COVID lung au, de asemenea, un număr mai mare de monocite neclasice și mai multe celule B activate comparativ cu cele care nu au avut COVID lung. Având în vedere că femeile mai în vârstă au deja o proporție mai mare a acestor tipuri de celule chiar și înainte de o infecție, este posibil ca acest lucru să explice de ce au fost la cel mai mare risc de a dezvolta COVID lung.
De ce femeile sunt mai expuse?
Dar acestea nu sunt singurele diferențe ale funcției imunitare la femei care pot explica riscul lor mai mare de COVID lung.
Femeile au, în general, un răspuns imunitar mai intens la infecții decât bărbații - inclusiv împotriva COVID. Acest răspuns mai intens poate fi explicat în principal prin diferențele hormonale și prin faptul că femeile au doi cromozomi X.
În special, hormonul estrogen joacă un rol esențial în controlul sistemului imunitar. Estrogenul contribuie la răspunsul imunitar sporit care apare atunci când o persoană dezvoltă o infecție. Scăderea severă a estrogenului care are loc în timpul menopauzei poate explica, de asemenea, de ce femeile sunt mai sensibile la o infecție și la boli de durată mai lungă.
Rolul estrogenului și al menopauzei în long-COVID
În acest studiu recent Jama, femeile peri-menopauză și femeile care ajunseseră la menopauză prezentau cel mai mare risc de a dezvolta COVID de lungă durată. Acest lucru sugerează că estrogenul poate fi un factor care contribuie.
După combaterea unei infecții, celulele imunitare ar trebui să moară - oprind deteriorarea prelungită și necontrolată a organismului. În timp ce răspunsul imunitar mai intens pe care femeile îl au la o infecție poate fi benefic în reducerea severității inițiale a infecției cu COVID, acest răspuns imunitar persistent, intensificat și orice daune pe care le provoacă organismului pot crește posibilitatea apariției COVID prelungite.
Un posibil efect secundar al unui sistem imunitar prea puternic?
Se știe că astfel de răspunsuri imunitare prelungite și de intensitate mai mare favorizează apariția bolilor autoimune - în care sistemul imunitar al organismului se atacă pe sine. Femeile au o prevalență mai mare a multor afecțiuni autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, boala Sjogren și scleroza multiplă.
Deși COVID nu este o boală autoimună, autoanticorpi (proteine eliberate de celulele B care atacă propriile celule și țesuturi ale organismului) au fost găsiți la persoanele cu COVID lung. Acești anticorpi favorizează simptomele COVID lung. Este posibil ca femeile să fie expuse unui risc mai mare de COVID lung din aceleași motive pentru care sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta o afecțiune autoimună.
Constatările acestui studiu recent contribuie la înțelegerea noastră a COVID lung - indicând grupurile care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta această afecțiune. Este necesar să se facă mai multe cercetări pentru a explora diferențele în ceea ce privește modul în care COVID diferă în funcție de sex și vârstă - și mecanismele care declanșează COVID pentru început.
Prin înțelegerea „cine” și „de ce” în cazul COVID lung, ar putea fi dezvoltate noi tratamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.