Locurile din care te poți infecta cu HPV. Poți lua HPV de pe colacul de toaletă? Care e adevărul

Giorgi Ichim |
Data publicării:
HPV - Foto: Freepik @pikisuperstar
HPV - Foto: Freepik @pikisuperstar

Din ce locuri te poți infecta cu virusul HPV. Poți lua HPV de pe colacul de WC?

Virusul HPV este transmis prin contactul direct cu pielea infectată sau membranele mucoase ale unei persoane infectate.

Există peste 100 de tipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 afectează zona genitală.

Aceste tulpini de HPV sunt împărțite în două categorii principale:

HPV cu risc scăzut (tulpini non-oncogene) - tulpini care pot cauza negi comuni, veruci pe mâini, picioare, față sau alte zone ale corpului.

Ele sunt, de asemenea, asociate cu negii genitali, care sunt creșteri moi, umede sau cărnoase care apar pe sau în jurul organelor genitale sau a anusului.

Negii genitali sunt, în general, nepericuloși și pot fi tratați, dat pot cauza disconfort și pot fi transmiși prin act sexual către alte persoane.

HPV cu risc crescut (tulpini oncogene) 

Acest gen de tulpini de HPV este asociat cu cancerul, inclusiv cancerul cervical, cancerul de anus, cancerul de penis, cancerul vaginal și unele tulpini de cancer oral și de gât.

Infecția cu HPV cu risc crescut poate duce la dezvoltarea leziunilor precanceroase, care pot progresa, în timp, către cancer.

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu cauzează simptome și trec de la sine în câteva luni sau ani, fără tratament. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția cu HPV poate duce la probleme de sănătate.

Există mai multe moduri prin care acest lucru poate să se întâmple:

Contact sexual

HPV este cel mai frecvent transmis prin contactul sexual. Majoritatea persoanelor care au avut contact sexual vor fi expuse la HPV la un moment dat în viața lor, deoarece este atât de comun.

Contact de piele pe piele

HPV poate fi transmis prin simplul contact al pielii. Chiar și zonele care sunt acoperite de prezervativ, cum ar fi zona genitală, pot fi infectate de HPV prin contactul cu pielea infectată

Contactul cu obiecte contaminate

Chiar și atingerea obiectelor contaminate cu HPV, cum ar fi prosoapele sau lenjerie intimă a unei persoane infectate ar putea duce la transmiterea virusului.

Totuși, acest mod de transmitere este considerat mai puțin frecvent comparativ cu contactul direct cu pielea infectată.

Prevenirea infecției cu HPV este posibilă prin vaccinare. Vaccinurile HPV sunt disponibile pentru a proteja împotriva unora dintre cele mai comune tulpini de HPV care cauzează cancer și negi genitali.

Este recomandat ca vaccinarea să se efectuezela tineri, de preferat înainte de debutul activității sexuale, pentru a asigura cea mai mare protecție împotriva infecției cu HPV.

Poți lua HPV de pe colacul de wc?

Ei bine, infecția cu virusul HPV nu se transmite de obicei prin contactul cu obiecte precum colacul de toaletă. HPV este transmis prin contactul direct cu pielea infectată sau membranele mucoase ele unei persoane infectate, de obicei prin contact sexual.

HPV nu este un virus care supraviețuiește mult timp în afara corpului uman, deci riscul de a lua HPV de pe supravețe, cum ar fi colac de toaletă, este considerat foarte mic sau inexistent.

Totuși, este bine să ai grijă și să păstrezi igienta, evitând contactul direct cu pielea unor persoane infectate sau cu obiecte care ar putea fi contaminate.

Utilizarea unui servețel pentru a acoperi colacul de toaletă atunci când ai nevoie poate oferi protecție suplimentară împotriva altor germeni sau bacterii, chiar dacă riscul de HPV din această sursă este considerabil neglijabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel