Litiaza urinară poate trece neobservată, însă totodată poate provoca și complicații grave. Pietrele sunt mase solide care variază în dimensiune și se formează ca urmare a cristalizării substanțelor excretate în urină. În funcție de locul în care se formează, ele sunt cunoscute sub numele de pietre la rinichi, uretrale sau vezicii urinare.
Litiaza urinară afectează circa 10% din populație. Bărbații suferă mai frecvent de litiază decât femeile, la un raport de 3:1, potrivit Institutului de Urologie.
Această patologie are o rată ridicată de recurență. Probabilitatea reapariției în primul an este de 13%, în cinci ani este de 35%, iar în cei zece ani de la prima apariție este de 50%.
Rinichiul, rol semnificativ pentru menținerea tensiunii arteriale
Dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie, a explicat ce este litiaza urinară și cum sunt afectați rinichii.
”Rinichiul este un organ extrem de important în menținerea homeostaziei organismului, în reglarea tensiunii arteriale și, mai ales, în eliminarea toxinelor. De aceea, prezența unui calcul în aparatul urinar care determină obstrucție și stază, adică împiedică evacuarea urinei, determină și o hiperpresiune în cavități, ceea ce duce la distrugerea parenchimului renal cu apariția unor leziuni reversibile, dar care la un timp de peste șase săptămâni devin leziuni ireversibile cu evoluție spre boală cronică renală, insuficiență renală, dializă și transplant”, a explicat dr. Rucsandra Manu, la Digi 24.
Litiaza urinară, simptome
Pietrele la rinichi se pot forma fără a provoca simptome (litiază asimptomatică) sau pot provoca simptome care se manifestă în moduri diferite, cele mai frecvente și frecvente fiind colica nefritică.
Colica nefritică este o durere intensă care apare brusc și neașteptat. Începe în partea inferioară a spatelui și radiază spre zona inghinală superioară și organele genitale. Această durere poate fi cauzată de prezența pietrelor în tractul urinar. Greața cu sau fără vărsături, un abdomen umflat și dificultatea urinării sunt simptome comune.
Litiaza urinară, complicații
În funcție de situația dvs., este posibil să aveți nevoie să luați medicamente pentru durere și să beți multă apă. În alte cazuri - de exemplu, dacă pietrele se depun în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau provoacă complicații - poate fi necesară intervenția chirurgicală.
”O altă complicație, în afara obstrucției, este infecția urinară care este agravată de prezența calculului, evoluează spre pielonefrită acută, urosepsis și, uneori, chiar spre pionefroză. Atunci, rinichiul se transformă într-o pungă cu puroi cu pietre care va trebui îndepărtat cu totul prin nefrectomie. De asemenea, obstrucția căii urinare, piatra, agravează hipertensiunea arterială și poate degenera hipertensiune, rinichiul având un rol important în menținerea tensiunii arteriale.
O complicație extrem de gravă o constituie anuria obstructivă, adică blocajul renal cu insuficiență renală acută care necesită nu numai îndepărtarea obstacolului, dar și măsuri foarte severe de terapie intensivă și dializă pentru salvarea pacientului. Prezența unui calcul în căile urinare duce și la leziuni de metaplazie care pot evolua spre cancer de căi urinare.
Aceste complicații sunt destul de frecvente și foarte grave pentru că 30% din pacienții care ajung la transplant renal au drept cauză litiaza netratată la timp. Aceste complicații apar din mai multe motive. Una este simptomatologia litiazei, care nu este o simptomatologie foarte evidentă uneori. Nu este legată de dimensiunea calculului. De multe ori, un calcul mic, mobil este mult mai ”zgomotos” decât un calcul mare care distruge rinichiul pe tăcute. Pacientul poate prezenta urină tulbure sau doar un episod de hematurie. Nu se alertează și nu se prezintă la un control medical.
Orice durere lombară, de spate, cu urină tulbure sau urină hematurică trebuie să conducă pacientul la urolog. Un consult simplu, o ecografie, un sumar de urină și o urocultură poate decela un calcul și îl poate trata într-un stadiu inițial. Automedicația este un factor care împiedică mult și întârzie tratamentul adecvat pentru că pacienții caută alte metode de rezolvare decât cele indicate de medic, din teamă pentru operație.
Astăzi, operația clasică cu bisturiu a fost înlocuită în stadiile incipiente, necomplicate. Litiaza poate fi tratată simplu, fără suferință, fără bisturiu, fără incizie cu ureteroscopie”, a mai precizat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.