"Când vorbim de sfera urologică, ne putem referi la patologii benigne, cele mai cunoscute fiind pietrele, calculii și litiaza reno-urinară, cât și la leziunile de tip malign și aici fiecare vine cu tropismul lui.
Putem vorbi despre:
- tumori renale
- tumori uroteliale ale căilor urinare
- tumori ale glandei prostate în cazul populației masculine.
Când vorbim despre metodele imagistice folosite, este cunoscut și folosită ca metodă de primă intenție într-o patologie reno-urinară, ecografia.
Ecografia este o examinare cu adresabilitate foarte mare, foarte răspândită, ieftină, la îndemână, mai ales în cazuri de urgență", a declarat medicul Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cu toate acestea, medicul susține că ecografia vede bine calculii, dar nu întotdeauna.
"Avem tot timpul metode complementare, metode superioare", a completat el.
Litiaza reno-urinară, diagnostic
Litiaza reno-urinară sau pietrele la rinichi sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.
Dieta, greutatea corporală excesivă, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente se numără printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar, de la rinichi la vezica urinară. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele.
"În cazul litiazei reno-urianre, ecografia este de primă intenție, însă metoda imagistică de elecție este tomografia computerizată (CT).
Dacă vrem să diagnosticăm strict litiaza putem să efectuăm o examinare de tip CT, low-dose, adică o doză mult mai mică de iradiere decât un CT convențional, fără administrarea de substanță de contrast și putem să observăm calculi de până la 1 mm.
Examinarea CT este în momentul de față examinarea gold standard când vine vorba de litiaza reno-urinară.
Fie că vorbim de patologie renală, tumorală renală, fie parenchimatoasă, fie urotelială, examinarea cu cel mai bun potențial în acest caz este tot tomografia, însă tomografia cu protocol de tip uro CT", a spus medicul Adrian Dijmărescu.
Ce este protocolul de tip uro CT
"Protocolul de tip uro CT presupune administrarea de substanță de contrast, cu mai multe faze post constrast, o fază arterială, o fază parenchimatoasă renală și o fază extretorie prin care noi observăm sistemul colector renal umplut cu substanța de constrast pe care am injectat-o în prealabil.
Există anumite "trucuri" în cazurile unei suspiciuni de patologie urotelială putem efectua o examinare uro CT la care adăugăm Furosemid pentru a grăbi excreția renală și pentru a forța un pic excreția renală pentru a destinde foarte, foarte bine sistemul urinar și în acest fel punându-ne oferi o mai bună vizualizare a ceea ce înseamnă lumene și lexiuni endo-lumenale uroteliale", a completat medicul.
Litiaza renală, simptome
De obicei, o piatră la rinichi nu provoacă simptome până când nu se deplasează în interiorul rinichiului sau trece într-unul dintre uretere. Ureterele sunt tuburile care fac legătura între rinichi și vezica urinară.
Dacă o piatră la rinichi se depune în uretere, poate bloca fluxul de urină și poate provoca umflarea rinichiului și spasmul ureterului, ceea ce poate fi foarte dureros. În acel moment, este posibil să aveți aceste simptome:
- Durere severă și ascuțită în lateral și în spate, sub coaste
- Durere care iradiază în partea inferioară a abdomenului și în zona inghinală
- Durere care apare în valuri și fluctuează în intensitate
- Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
Alte semne și simptome pot include:
- Urină roz, roșie sau maro
- Urină tulbure sau cu miros urât mirositor
- O nevoie persistentă de a urina, urinând mai des decât de obicei sau urinând în cantități mici
- Greață și vărsături
- Febră și frisoane în cazul în care există o infecție
Durerea cauzată de o piatră la rinichi se poate schimba, se poate deplasa într-un alt loc sau poate crește în intensitate, pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.