Litiaza renală, boala confundată de mulți pacienți. Semnul dat de durerea de spate. Dumitrache: Mulți fac boala din cauza apei. Cea mai intensă durere resimțită vreodată

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Litiaza renala - Foto: Freepick
Litiaza renala - Foto: Freepick

Care este boala pe care foarte mulți pacienți o confundă. Cum îți dai seama că o ai. Care este primul semn și cum faci diferența durerii de spate.

Problemele cu rinichii și în special litiază renală sunt deseori confundate, pentru că durerea nu este specifică. De aceea, mulți dintre pacienți cred că au o problemă la coloana lombară.

O piatră la rinichi este un obiect dur care se formează din substanțele chimice din urină. 

Urina are diverse deșeuri dizolvate în ea. Atunci când există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, încep să se formeze cristale. Cristalele atrag alte elemente și se unesc pentru a forma un solid care se va mări dacă nu este eliminat din organism odată cu urina.

Sanador

Ce înseamnă urinare frecventă. Urologul Mihai Dumitrache: Nu este normal să urinăm noaptea. Aici este problema

De obicei, aceste substanțe chimice sunt eliminate în urină de către rinichi. La majoritatea oamenilor, faptul de a avea suficient lichid îi spală sau alte substanțe chimice din urină împiedică formarea unui calcul. Substanțele chimice care formează pietre sunt calciul, oxalatul, uratul, cistina, xantina și fosfatul.

După ce se formează, calculul poate rămâne în rinichi sau se poate deplasa în josul tractului urinar în ureter. Uneori, pietrele minuscule se deplasează în afara corpului prin urină, fără a provoca prea multă durere. Dar pietrele care nu se deplasează pot provoca un reflux de urină în rinichi, ureter, vezica urinară sau uretră. Aceasta este ceea ce provoacă durerea.

"Așa este. De multe ori pacienții vin la medic cu dureri, se adresează cu dureri lombare care aș zice chiar în jumătate din cazuri au etiologie musculară legată de coloana vertebrală, patologie discală, dar în egală măsură și de afecțiuni renale.

Și cea mai frecventă afecțiune renală care dă durere este într-adevăr litiază renală", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum îți dai seama că ai litiază renală. Care este caracterul acestei dureri

 

Există patru tipuri de pietre la rinichi: oxalatul de calciu, acidul uric, struvitul și cistina.

Simptomele ar putea fi unul sau mai multe dintre următoarele:

- durere severă de o parte și de alta a spatelui

- durere mai vagă sau durere de stomac care nu dispare

- sânge în urină

- greață sau vărsături

- febră și frisoane

- urină care miroase urât sau are un aspect tulbure

Calculul renal începe să doară atunci când provoacă iritații sau blocaje. Aceasta se acumulează rapid până la durere extremă.

În cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi trec fără a provoca daune, dar, de obicei, nu fără a provoca multă durere. Analgezicele pot fi singurul tratament necesar pentru pietrele mici. Ar putea fi necesar și un alt tratament, în special pentru acele pietre care provoacă simptome de durată sau alte complicații. În cazurile severe, însă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

"Cine a avut colica biliară va ști probabil și va rămâne cu ideea de cea mai intensă durere resimțită vreodată. Este o durere care nu este continuă, este pulsatilă, este o durere de intensitate foarte mare, care nu se liniștește de obicei la schimbarea poziției, cum se întâmplă cu durerea din patologia musculară.

Pacientul este agitat, deseori durerea este însoțită de fenomene digestive precum: greață și vărsături.

De asemenea, un alt simptom care poate fi sesizat este hematuria urinară cu sânge. Mulți pacienți descriu această urinare cu sânge.

Acestea ar fi principalele lucruri care le diferențiază.

Bineînțeles, un consult inițial ar fi ideal prin medicul de familie care poate departaja și apoi prin medicul specialist urolog. Aceasta poate face departajarea", ne-a mai spus medicul.

De unde știi că ești predispus să faci litiază. Nu toți oamenii fac litiază, chiar dacă beau mai puțin de 3 litri de apă pe zi

"În principal este vorba de o predispoziție genetică.

Există și zone, de exemplu și în țara noastră există zone în care sunt mai mulți oameni care fac litiază renală, cel mai probabil condițiile de mediu, consumul de alimente și de apă din zona respectivă, care pedispune. Probabil contează pH-ul apei. Sunt mai puțin analizate.

Mai degrabă e vorba de ce se întâmplă în organismul nostru. Cum preluăm noi constituenții care pot duce la formarea litiazei și cum îi folosește organismul nostru, cum îi excretă rinichiul. Cu cât excretă mai mult dintr-un anumit tip de constituenți de calcul, cu atât șansele sunt mai mari să îi formăm. 

Dacă stagnează urină foarte mult în rinichi și asta predispune la formarea de calcul.

Deci sunt anumite afecțiuni pe care le avem din naștere care determină stagnarea urinii la nivelul rinichiului și atunci șansele de a face litiază renală e mai mare", a conchis medicul Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR.

O piatră la rinichi poate fi tratată prin litotripsie cu unde de șoc, uteroscopie, nefrolititomie percutanată sau nefrolitotripsie.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel