Litchi, un fruct exotic bogat în vitamine și nutrienți. Îmbunătățește circulația, imunitatea și poate preveni înmulțirea celulelor canceroase

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Litchi Foto: Freepik @jcomp
Litchi Foto: Freepik @jcomp

Descoperă lista de nutrienți care fac acest fruct un superaliment alături de numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Litchi este un fruct originar din China, cultivat de peste patru milenii, fiind celebrat pentru aroma sa distinctivă și pentru versatilitatea sa culinară. Pulpa, partea comestibila, contine multe substante nutritive, vitamine si antioxidanti. Fructul este utilizat in industrii precum cea alimentara, cosmetica, farmaceutica si chimica. Litchi este consumat proaspat si uneori folosit in inghetate sau prelucrate sub forma de suc, vin, jeleu. Acesta a fost folosit in medicina chineza de secole.    

Ca membru solitar al genului său, litchi (denumirea științifică Litchi chinensis) este extrem de rară pe glob. Acesta aparține familiei soapberry. Acest pom fructifer poate prospera atât în regiunile tropicale, cât și în cele subtropicale. Are un parfum floral puternic, care se estompează dacă nu este ingerat proaspăt, motiv pentru care este folosit frecvent pentru a aromatiza alimente și băuturi. Fructul este consumat mai ales ca desert în țările asiatice, dar devine din ce în ce mai apreciat și în afara Asiei.

Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Fructul este produs de peste 4.000 de ani în China și a fost considerat în trecut o delicatesă majoră a Curții Imperiale. Deși în prezent este cultivat în multe țări, Asia de Sud-Est, China, India și Africa de Sud continuă să producă cea mai mare parte a recoltei.

Litchiul are în mod obișnuit o înălțime și o lățime de aproximativ 5 cm, cu o textură moale, pulpos și o nuanță albă sau roz. Datorită abundenței lor de minerale și componente organice, sunt foarte apreciate în multe națiuni din întreaga lume pentru proprietățile lor medicale și de sănătate. Dar litchiul care a fost uscat are semnificativ mai multe substanțe nutritive decât litchiul proaspăt, potrivit OrganicFacts.

Valoarea nutrițională a fructului Litchi

USDA afirmă că litchiul este un superaliment care are un conținut ridicat de cupru, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, niacină, riboflavină, acid folic, vitamina C și vitamina B6. În plus, litchiul este o sursă excelentă de proteine, fibre alimentare, proantocianidine și substanțe polifenolice și o portție de 100 de grame conține 276 de calorii.

Beneficiile pentru sănătate ale litchiului

Lychee nu numai că te face să arăți mai bine, dar îmbunătățește și circulația sângelui, tratează problemele digestive, previne cancerul și multe altele. Să aruncăm o privire mai atentă la avantajele sale.

Poate ajuta digestia

La fel ca alte fructe și legume, litchiul este bogat în fibre alimentare, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv, oferind scaunului mai mult volum. Acest lucru poate ajuta ca mișcările intestinale să treacă prin tractul digestiv fără probleme, iar fibrele pot promova, de asemenea, acțiunea peristaltică a mușchilor netezi ai intestinului subțire, stimulând astfel ritmul de trecere a alimentelor.

Pentru a se asigura că substanțele nutritive sunt absorbite în mod eficient, poate stimula, de asemenea, fluidele digestive și stomacale. Constipația și alte probleme gastrointestinale pot fi diminuate ca urmare. O cercetare publicată în Journal of Functional Foods sugerează că ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea grăsimii abdominale. Datorită conținutului ridicat de flavanoli acest fruct are de asemenea și efecte hepatoprotectoare.

Vezi și: Semnificația poftei de alimente acrișoare. Cum interpretează medicina tradițională dorințele noastre gastronomice

Poate stimula imunitatea

Vitamina C este, fără îndoială, cea mai importantă componentă din litchi, iar o singură porție din acest fruct furnizează peste 100% din cantitatea zilnică necesară de acid ascorbic. Având în vedere că vitamina C este un antioxidant puternic și s-a demonstrat că mărește activitatea celulelor albe din sânge - prima linie de apărare a organismului dumneavoastră împotriva agenților patogeni - acest lucru ar putea implica faptul că sistemul dumneavoastră imunitar primește un impuls semnificativ.

Foto: Pexels @Manoj Patil

Potențiale efecte anticancerigene 

Cercetările efectuate de Divizia de oncologie experimentală, Laboratorul național cheie de bioterapie, Spitalul West China, Universitatea Sichuan, demonstrează că pericarpul fructului de litchi conține substanțe chimice polifenolice care prezintă activitate antioxidantă. Atunci când au fost testate pe celulele canceroase hepatice umane, aceste substanțe au proprietăți anticancerigene remarcabile.

Deoarece litchi are un conținut ridicat de substanțe chimice organice, acesta poate fi administrat pentru a preveni în mod eficient o varietate de tumori maligne.

Potrivit unui studiu din 2006, extractul de pericarp din fructe de litchi poate atât să oprească înmulțirea celulelor canceroase de sân, cât și să provoace apoptoză.

Conform cercetărilor, extractele din semințe de litchi pot oferi o cale alternativă de tratament pentru cancerul de prostată. Chiar dacă sunt necesare mai multe cercetări pe oameni, rezultatele de până acum par încurajatoare. 

Potrivit unui studiu recent care a fost publicat în revista Nutrients, litchiul ar putea avea unele beneficii medicinale pentru tratamentul cancerului de colon. 

Poate îmbunătăți acuitatea mentală

Un studiu care evidențiază proprietățile neuroprotectoare ale semințelor de litchi a fost publicat în revista Nutrients de către cercetătorii de la Southwest Medical University. În modelul de șobolan al bolii Alzheimer, studiul arată o creștere considerabilă a performanțelor cognitive și o protecție împotriva deteriorării neuronale.

Potențial antiviral

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au efectuat un studiu semnificativ asupra proantocianidinelor care se găsesc în litchi și au dovedit și proprietățile antivirale ale acestora. Litchi conține o componentă numită litchitannin A2, care a fost legată de oprirea transmiterii virușilor, inclusiv a coxsackievirusului și a virusului herpes simplex. 

Poate ajuta la controlul tensiunii arteriale

Litchi este bogat în potasiu, ceea ce înseamnă că ar putea susține echilibrul fluidelor din corpul tău. De asemenea, ar putea avea un conținut scăzut de sare, ceea ce este benefic. Echilibrul fluidelor are un rol crucial atât în hipertensiune, cât și în procesele metabolice.

Deoarece potasiul este un vasodilatator, acesta diminuează presiunea asupra sistemului circulator prin reducerea constricției arterelor și a vaselor de sânge. În comparație cu litchiul proaspăt, litchiul uscat are de aproape trei ori mai mult potasiu.

În plus, oligonolul generat de fructele de litchi este, de asemenea, un vasodilatator, potrivit unui studiu realizat de Dr. Mahesh Thirunavukkarasu et al. de la Centrul de Sănătate al Universității din Connecticut. 

Posibil antigripal

Această substanță chimică fenolică puternică prezentă în litchi a fost asociată cu o varietate de avantaje esențiale pentru sănătate, inclusiv activitatea antigripală, o îmbunătățire a circulației sângelui, scăderea greutății și protecția pielii împotriva razelor UV periculoase atunci când este expusă la soare. De asemenea, prezintă un puternic potențial antioxidant, exact ca și acidul ascorbic, și alte proantocianidine din lychee.

Îmbunătățește circulația sângelui

Cuprul este un alt mineral esențial care se găsește în cantități considerabile în litchi și, deși fierul este cel mai frecvent asociat cu celulele roșii din sânge, cuprul este, de asemenea, o parte integrantă a formării RBC. Prin urmare, concentrația de cupru din lychee poate îmbunătăți circulația sângelui și crește oxigenarea celulelor și a organelor. 

Acestea fiind spuse, litchi este o sursă foarte bună de zahăr, prin urmare, cei care suferă de diabet ar trebui să fie precauți atunci când le consumă, deoarece acestea pot provoca dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge. În plus, aceste fructe sunt considerate o mâncare "fierbinte", ceea ce înseamnă că, ocazional, consumul lor dezechilibrează echilibrul nutrițional al organismului. Consumul excesiv de litchi poate provoca febră, dureri în gât, sângerări nazale sau iritații ale membranelor. Cu toate acestea, nu există pericole inerente pentru sănătate atunci când sunt prezenți în concentrații obișnuite.

În concluzie, litchi poate fi considerat un adevărat dar al naturii. De la facilitarea digestiei la stimularea imunității, combaterea cancerului și îmbunătățirea cogniției, acest fruct tropical s-a dovedit a fi o sursă puternică de nutrienți. Cu toate acestea, moderația este esențială, deoarece consumul excesiv poate duce la probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel