Necesitatea urgentă de a crește numărul de donatori de organe devine tot mai apăsătoare, atât în țări cu un sistem de sănătate avansat, precum Statele Unite sau Europa de Vest, cât și în statele în curs de dezvoltare, cum este și cazul României.
Deși progrese semnificative au fost realizate în ultimul deceniu în ceea ce privește numărul de donatori și procedurile efectuate la nivel global, România se confruntă în continuare cu o stagnare sau chiar o scădere a numărului de donatori, în contrast cu tendința pozitivă observată în alte părți ale lumii, a explicat dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
"Din perspectiva mea, necesitatea de a crește numărul de donatori este continuă, chiar și în țări precum Statele Unite sau Europa de Vest, necesarul de donatori este continuu. S-a redus discrepanța care exista acum 10 ani și că numărul donatorilor și al procedurilor efectuate a crescut în toată lumea. În România, s-a menținut sau chiar a scăzut comparativ cu 2013-2014 ca număr de donatori.
Pacienții incluși pe listă sunt din ce în ce mai mulți. Din punctul meu de vedere, în România, mortalitatea este mai mare decât în Statele Unite sau în Europa de Vest. Ajunge până la 20% într-un an, iar în America este de 12%", a explicat dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.
Vezi și: Organul afectat grav de colesterolul mărit. Nu este vorba de inimă, iar complicațiile sunt grave
Mortalitate crescută
Transplant hepatic - FOTO: Freepik@nadezdagorosko
Un aspect îngrijorător este reprezentat de creșterea constantă a numărului de pacienți în așteptarea unui transplant hepatic în țara noastră.
"Cel mai mare procent de mortalitate se înregistrează la pacienții care au un scor MELD, este acel scor care se calculează la orice pacient care este inclus pe lista de așteptare pentru transplant și se recalculează perioadic în funcție de valoarea inițială și în funcție de care se prioritizează pacienții la transplant.
Cu cât e scorul MELD mai mare, cu atât pacientul este mai repede transplantat. Aceștia, în general, sunt transplantați la timp, dar în general, cei care au scorul MELD mediu, între 15-24, unde, de fapt, se înregistrează cea mai mare proporție a pacienților incluși pe listă în toată lumea, acolo se înregistrează și mortalitatea cea mai mare, pentru că pot dezvolta complicații în orice moment al urmăririi lor, care să conducă la acutizarea insuficienței cronice hepatice, care, în final, să se asocieze cu disfuncție multiplă de organe și deces, în ciuda faptului că inițial scorul MELD a fost mare și să nu aibă timp să primească un organ la momentul potrivit", a mai explicat dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie.
Vezi și: De ce îți este foame mereu. 8 motive pentru care simți nevoia de a mânca continuu
Donatorii în moarte circulatorie, speranță pentru pacienți
"Introducerea acestor noi tipuri de donatori, din punctul de vedere al primitorului nu este un lucru diferit față de ceea ce aveam până acum. Riscurile, din punctul de vedere al primitorului, sunt similare, cu atât mai mult cu cât aceste riscuri vor fi reduse dacă se vor folosi aceste mașini de perfuzie care îmbunătățesc funcția organului primit și scad riscul de complicații post-operatorii, a explicat dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie", a mai subliniat dr. Speranța Iacob, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.