Potrivit preşedintelui Alianţei Pacienţilor Cronici din România - APCR - Cezar Irimia, cele cinci molecule care ar trebui introduse in lista medicamentelor compensate tratează patologii cronice, printre care diabetul, artrita reumatoidă şi psoriazisul.
„Este vorba despre cinci molecule de care au uitat cumva prin omisiune sau intenţionat să fie introduse pe aceste liste, ceea ce a determinat o reacţie imediată a noastră privind accesul tuturor pacienţilor pe toate patologiile cronice la aceste medicamente noi care pot face până la urmă diferenţa între viaţă şi moarte. Moleculele sunt dedicate diabetului zaharat, artritei reumatoide, psoriazisului, diferite patologii cronice", a spus Irimia.
El a afirmat că APCR a solicitat o dezbatere publică în acest sens pentru ca toate medicamentele care au fost evaluate să fie introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite.
„Noi am solicitat această dezbatere cerând în mod clar ca toate medicamentele care au fost evaluate şi au trecut prin toate furcile caudine să fie introduse pe lista de compensate şi gratuite deoarece nu dorim să discriminăm pacienţii cu diferite patologii faţă de cele alese iniţial de dumnealor să fie introduse în lista de compensate şi gratuite", a declarat joi pentru Agerpres, preşedintele APCR Cezar Irimia.
Ministerul face dezbatere publică
La o oră după, Ministerul Sănătății anunța oficial că „la solicitarea Alianţei Pacienţilor Cronici din România, în baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Sănătăţii organizează JOI, 18 OCTOMBRIE 2018, ora 16.00 la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.