Fructele și legumele sunt printre produsele recomandate pentru un stil de viață sănătos, pentru o dietă echilibrată din care să nu lipsească vitaminele, mineralele, dar și fibrele, toate acestea având beneficii multiple pentru sănătate.
Însă, din păcate, într-o fugă pentru creșterea producției se ajunge în situația utilizării de compuși chimici, precum pesticidele, produse care pot contamina fructele și legumele, mai mult, pot avea un impact nedorit asupra omului.
Astfel, grupul non-profit Environmental Working Group (EWG) se ocupă de cercetări privind conținutul de pesticide din fructele și legumele pe care le punem pe masă, cu încrederea că mâncăm ceva sănătos.
Însă studiile recente realizate de EWG au arătat că mai mult de 75% din produsele proaspete neecologice vândute în SUA conțin reziduuri de pesticide. Acesta este un procent chiar mai mare decât rezultatele unui studiu similar al EWG de anul trecut, notează EatThis.
”USDA colectează în fiecare an mii de mostre de produse care sunt destinate rafturilor supermarketurilor din SUA. Analiza noastră a datelor din peste 46.000 de probe a constatat că 75% din probele de produse proaspete neecologice erau contaminate cu reziduuri de pesticide de la 251 de pesticide diferite”, spune toxicologul Alexis Temkin de la EWG.
Mai mult decât atât, numărul mare de pesticide descoperite ”reflectă practicile de cultivare care depind în mare măsură de pesticidele sintetice”, iar ceea ce este și mai alarmant este faptul că ”pesticidele rămân chiar și după ce mostrele de produse au fost spălate și decojite”, mai spune Temkin.
Lista produselor ”murdare”
Lista completă a fructelor și legumelor cu cele mai multe pesticide, cunoscută sub numele de ”Dirty Dozen” include:
- căpșuni
- spanac
- varză Kale, varză creață și muștar
- piersici
- pere
- nectarine
- mere
- struguri
- ardei gras și iute
- cireșe
- afine
- fasole verde.
”În comparație cu ultima dată când afinele și fasolea verde au fost testate de USDA, în 2014 și, respectiv, 2016, numărul de probe cu reziduuri de pesticide detectabile a crescut”, a declarat Alexis Temkin de la Environmental Working Group (EWG), menționând că substanțele chimice au fost găsite în 90% din probele recente pentru ambele alimente.
Lista legumelor și fructelor curate cuprinde:
- avocado
- porumbul dulce
- ananasul
- ceapa
- papaya
- mazărea dulce
- sparanghelul
- pepenele galben
- kiwi
- varza
- ciupercile
- mango
- cartoful dulce
- pepenele roșu
- morcovii.
Pesticidele, riscuri pentru sănătate
Pesticidele sunt otrăvuri, iar din nefericire, pot afecta și omul, nu doar dăunătorii pentru care se utilizează.
Având în vedere că sunt toxice, expunerea la pesticide poate provoca o serie de efecte asupra sănătății, acestea fiind legate de boli și afecțiuni grave, de la probleme respiratorii la cancer, arată PAN UK.
Ce trebuie să ne îngrijoreze în privința expunerii la pesticide
Toxicitatea acută
Pesticidele pot fi extrem de toxice, adică pot avea efecte nocive sau letale după un singur episod de ingestie, inhalare sau contact cu pielea. Simptomatologia intoxicării acute include:
- iritație la nivelul tractului respirator, dureri de gât sau tuse
- sensibilizare alergică
- iritarea ochilor și a pielii
- greață, vărsături, diaree
- dureri de cap, pierderea cunoștinței
- slăbiciune extremă, convulsii și/sau deces.
Aceste simptome pot să apară la scurtă vreme de la expunere până în 48 de ore, arată sursa menționată.
Toxicitatea cronică
Pesticidele pot provoca efecte nocive pe o perioadă îndelungată, de obicei în urma unei expuneri repetate sau continue la niveluri scăzute.
Dozele mici nu provoacă întotdeauna efecte imediate, dar, în timp, pot cauza boli foarte grave.
Expunerea pe termen lung la pesticide a fost asociată cu:
- dezvoltarea bolii Parkinson
- astm
- depresie și anxietate
- deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD)
- cancer, inclusiv leucemie și limfom non-Hodgkin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.