Lipsa vitaminelor are efecte grave în organism: în ce plante le putem găsi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tratament pe bază de plante
Tratament pe bază de plante

Lipsa unor vitamine din organism pot da efecte grave de sănătate, dar și stări permanente de oboseală. Iată o serie de plante în care le putem găsi.

Știm cu toții despre cât de importante sunt vitaminele în organism, iar lipsa lor a fost asociată cu o multitudine de afecţiuni. S-a vorbit mereu despre capacitatea lor de a ajuta sistemul imunitar în anumite afecțiuni, iar în mod obișnuit, credem că le obținem din alimente sau din pastile, atunci când alimentele nu sunt suficiente.

Însă unii fitoterapeuți spun că plantele au un conținut bogat de vitamine, de asemenea.

Vitamina C este, probabil, cea mai populară, aceasta fiind recomandată în orice răceală şi fiind cunoscută pentru ajutorul ei în creşterea imunităţii. Este cunoscut că se găseşte din plin în citrice, dar se găsește și în plante precum măceşe, cătină albă, coacăze negre, afine, zmeură, mure, căpşuni, merişoare, măcriş, brusture sau ovăz. Cel puţin asta susţine profesorul biolog Maria Pop, fitoterapeut, în cartea sa ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”. În aceeaşi lucrare  mai arată ea că toate tipurile de varză sunt o bună sursă de vitamina C, precum şi tomatele, conopida, pepenele galben sau chiar ardeii iuţi.

De asemenea, în cantităţi foarte mari îi poate afecta pe cei cu hiperaciditate, însă în general, excesul se elimină, mai arată ea.

Unele studii arată chiar că vitamina C este utilă în lupta cu cancerul, dar are efect şi asupra sistemului nervos central şi asupra aptitudinilor mentale.

Vitamina A este, de asemenea, cunoscută ca fiind de ajutor în îmbunătăţirea vederii. ”Vitamina A este legată de creştere, reproducere şi metabolismul celulelor epiteliale din piele şi mucoase. Este o vitamină antioxidantă importantă, alături de vitamina E, cu care se potenţează reciproc”, arată biologul în cartea sa. De asemenea, mai arată ea, deficienţa severă de vitamina A duce la keratoza cortexului, piele aspră, vedere slabă noaptea, senzaţia de ochi uscat. În cele mai mari concentraţii se găseşte în uleiul de palmier, dar şi în măceşe, cătină albă, păpădie, trei fraţi pătaţi, urzică, coacăze negre, ovăz şi salvie.

Vitamina B1 este necesară pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi a aparatului cardiovascular. ”Intervine în sinteza acetilcolinei, neurotransmiţător al influxului nervos”, mai arată  Maria Pop în lucrarea sa. De asemenea, biologul mai spune că deficienţa de vitamină se manifestă prin oboseală, astenie, dureri de cap, insomnie, palpitaţii cardiace. O alimentaţie foarte bogată în glucide, excesul de alcool sau cafea, tratamentele îndelungate cu antibiotice alopate, antiacide, anticoncepţionale, toate pot duce la deficitul de vitamina B1, mai arată autoarea în cartea sa. Se găseşte în drojdie de bere, păducel, schinel, roiniţă, coacăz negru, brusture, zmeur, schinduf, lucernă.

Vitamina B2 are rol în procesul de creştere şi dezvoltare, în procesul de sinteză a anticorpilor, celulelor pielii şi sângelui. ”Participă la vedere alături de vitamina A, intervine în detoxifierea ficatului. Deficienţa poate duce la leziuni la nivelul pielii şi mucoaselor, tulburări de creştere, căderea părului”, mai arată Maria Pop în lucrarea sa. Se găseşte în alimente precum spanac, fasole, broccoli sa conopidă, dar şi în plante precum nalba mare, coacăz negru sau lucernă.

Vitamina B3, numită și Niacină, are un rol special în organism ”Am putea spune că că rolul e se situează la limita dintre suflet şi trup. „Niacina are rol în starea de spirit şi buna dispoziţie psihică”, arată biologul. Lipsa ei duce la depresie şi are un rol important în reglarea circulaţiei sângelui, reducerea colesterolului şi trigliceridelor, reglarea glicemiei, având control asupra insulinei. Se găseşte în drojdie de bere, germeni de grâu, grâu integral, alune, smochine, curmale, prune uscate.

Vitamina B6 este legată de metabolism şi are rol în transmiterea influxului nervos, ceea ce influenţează memoria. Se găseşte în drojdia de bere, coacăzul negru, cereale integrale, varză, spanac, cartof, seminţe oleaginoase.

Vitamina B7, numită și biotică, se ”fabrică” în intestin şi poate să ajute la scăderea în greutate. ”Cea mai mare parte de biotică este sintetizată în intestin, de către microfloră. Surse externe sunt drojdia de bere, soia sau tărâţe şi, în general, o alimentaţie sănătoasă”, arată biologul.

Vitamina B9 sau acidul folic are un rol important în formarea de celule noi şi de formarea globulelor roşii la nivelul măduvei spinării. ”Este una din vitaminele complexului B care influenţează sănătatea mintală şi emoţională. În timpul sarcinii este absolut necesară, întrucât previne pierderea concepţiei sau malformaţiile”, mai arată ea. Se găseşte în spanac, sparanghel, varză de Bruxelles şi broccoli, morcovi, suc de roşi. De asemenea, în plante precum coada calului, ghinţură sau ţinatură.

Vitamina B12 este, de asemenea, foarte importantă pentru starea de spirit. ”Are rol în funcţia hematopoietică a măduvei spinării, previne deteriorarea tecilor de mielin cu demenţă”, mai arată în lucrarea sa, Maria Pop. Se găseşte în general în alimentele de origine animală, dar se găseşte şi în plante precum urzica, trei fraţi pătaţi, chimen, lucernă sau hamei.

Vitamina E este antioxidantul ce combate radicalii liberi, considerată vitamina antiîmbătrânire. Se găseşte în uleiurile vegetale bogate în acizi graşi nesaturaţi precum cel de soia, măsline, porumb, floarea soarelui sau în seminţe oleaginoase ca şi arahide, cătină albă, păpădie, urzică, zmeură, avocado, migdale.

Vitamina D (2 şi 3) are rol în absorbţia calciului, este o vitamină liposolubilă şi este sintetizată în piele din colesterol sub acţiunea razelor ultraviolete. Se găseşte în peşte, ouă sau carne, dar şi în plante precum soia, cereale integrale, ciuperci, portocale, pătrunjel, coada calului sau urzică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel