Lipsa vitaminei B12: simptomele care te pot păcăli

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Vitamina B12 are un rol important în organism, fiind necesară pentru producerea globulelor roșii. Lipsa ei este asociată cu anemia, dar uneori simptomele pot fi înșelătoare.

Vitamina B12 este necesară pentru a produce o cantitate adecvată de globule roșii sănătoase în măduva osoasă. Lipsa vitmainei B12 din organism poate avea efecte grave. Simptomele se instalează lent, ceea ce le face mai greu de observat.Vitamina B12 este disponibilă numai în alimente de origine animală (carne și produse lactate) sau în extracte de drojdie (cum ar fi drojdia de bere). Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie.

Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta din următoarele motive:

Absența factorului intrinsec, numită și anemie pernicioasă - Factorul intrinsec este o proteină secretată de celulele mucoasei stomacului. Factorul intrinsec se atașează de vitamina B12 și o duce la intestine pentru a fi absorbit. Absența factorului intrinsec este cea mai frecventă cauză a anemiei pernicioase. Factorul intrinsec absent este adesea asociat cu o afecțiune numită gastrită atrofică, o subțiere a mucoasei stomacului. Gastrita atrofică este mai frecventă la persoanele în vârstă de origine afro-americană sau nord-europeană. La acești oameni, anemia pernicioasă se dezvoltă la aproximativ 60 de ani, potrivit health.harvard.edu.

La copii, scăderea nivelului factorului intrinsec poate fi o afecțiune moștenită (genetică). Când se întâmplă acest lucru, nivelurile scăzute de factor intrinsec produc simptome de anemie pernicioasă juvenilă la pacienții cu vârsta sub 10 ani.

Anemia pernicioasă apare mai frecvent la persoanele care au deja boli legate de anomalii ale sistemului imunitar, cum ar fi boala Graves, hipotiroidismul (glanda tiroidă care nu funcționează defectuos), tiroidita (inflamația tiroidei), vitiligo și boala Addison (insuficiență adrenocorticală) ).

Operații ale stomacului - Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta la persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea parțială sau totală a stomacului.

Creșterea excesivă a bacteriilor - Unii oameni dezvoltă deficiența vitaminei B12 ca urmare a unor afecțiuni care încetinesc mișcarea alimentelor prin intestine (diabet, sclerodermie, stricturi, diverticuli), permițând bacteriilor intestinale să se înmulțească și să crească în exces în partea superioară a intestinului subțire. Aceste bacterii fură B12 pentru propria lor utilizare, mai degrabă decât să permită absorbția de către organism.

Deficiența alimentară - Veganii (vegetarieni stricți care nu mănâncă carne, pește, ouă sau produse lactate) pot dezvolta deficiența vitaminei B12 deoarece le lipsește vitamina B12 în dietele lor. La pacienții cu bulimie sau anorexie nervoasă, deficitul de vitamina B12 poate fi legat și de dietă. Cu toate acestea, ficatul poate stoca vitamina B12 până la cinci ani, deci este rar ca dieta să provoace această anemie.

Simptome
Simptomele tind să se dezvolte lent și pot să nu fie recunoscute imediat. Pe măsură ce starea se agravează, simptomele frecvente includ:
Slăbiciune și oboseală
Amețeală 
Palpitații și bătăi rapide ale inimii
Respirație scurtă
O limbă dureroasă care are un aspect roșu, cărnicios
Greață sau apetit slab
Pierdere în greutate
Diaree
Culoare gălbuie la nivelul pielii și ochilor

Dacă nivelurile scăzute de B12 rămân pentru o lungă perioadă de timp, starea poate duce, de asemenea, la leziuni ireversibile ale celulelor nervoase, care pot provoca următoarele simptome:
Amorțeală și furnicături în mâini și picioare
Dificultăți de mers
Slabiciune musculară
Iritabilitate
Pierderea memoriei
Demenţă
Depresie
Psihoză

Prevenirea
Pentru a preveni deficiența de vitamina B12, veganii ar trebui să ia cantități adecvate de suplimente de vitamina B12 pentru a compensa lipsa din dieta lor.
Pentru persoanele care nu pot absorbi B12, starea nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, odată diagnosticat, injecțiile regulate de vitamina B12 vor împiedica revenirea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel