Lipsa somnului ar putea avea o legătură cu obezitatea. Într-un nou studiu publicat În Journal of Lipid Research, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania raportează că doar câteva zile de privare de somn îi pot face pe participanți să se simtă mai puțin sătui după ce au mâncat și să metabolizeze diferit grăsimea din alimente.
Orfeu Buxton, profesor la Penn State și unul dintre autorii seniori ai noului studiu, a contribuit la o mulțime de cercetări care demonstrează că restricția de somn pe termen lung pune oamenii la un risc mai mare de obezitate și diabet. Cu toate acestea, a spus Buxton, majoritatea acestor studii s-au concentrat asupra metabolismului glucozei, care este importantă pentru diabet, în timp ce relativ puțini au evaluat digestia lipidelor din alimente.
Kelly Ness, acum colegă postdoctorală la Universitatea din Washington, a condus studiul când era studentă în laboratorul lui Buxton. După ce participanții și-au petrecut o săptămână dormind mult acasă, a spus ea, cei 15 bărbați sănătoși în vârstă de 20 de ani au fost consultați în laboratorul de somn pentru studiul care a durat zece nopți. Pentru cinci dintre acele nopți participanții au petrecut până la cinci ore în pat în fiecare noapte.
În timpul studiului, a spus Ness, ea și alți cercetători au colectat date, dar și-au petrecut timp, „interacționând cu subiecții, jucând jocuri cu ei, vorbind cu ei - ajutând la menținerea lor treji și implicați și pozitivi”.
Privarea de somn, influență nefastă
Pentru a afla cum a afectat programul inconfortabil metabolismul, cercetătorii au oferit participanților o cină bogată în grăsimi mari, după patru nopți de restricție de somn. „A fost foarte plăcut - niciunul dintre subiecții noștri nu a avut probleme să o termine - dar era foarte dens din punct de vedere caloric”, a spus Ness. Cei mai mulți participanți s-au simțit mai puțin mulțumiți după ce au mâncat aceeași masă bogată, în perioada în care erau privați de somn, spre deosebire de perioada în care au dormit bine.
Apoi cercetătorii au comparat probele de sânge de la participanții la studiu. Ei au descoperit că restricția de somn a afectat răspunsul lipidelor postprandiale, ceea ce a dus la eliminarea mai rapidă a lipidelor din sânge după masă. Asta ar putea predispune oamenii să crească în greutate. „Lipidele nu se evaporau - erau depozitate”, a explicat Buxton.
Săptămâna de lucru simulată s-a încheiat cu o noapte simulată de vineri și sâmbătă, când participanții puteau petrece zece ore în pat. După prima noapte, au mâncat un ultim bol din același meniu bogat. Deși manipularea metabolică a grăsimilor din alimente a participanților a fost puțin mai bună după o noapte de somn de recuperare, nu s-au recuperat la nivelul sănătos de bază.
Acest studiu a fost puternic controlat, ceea ce îl face un model imperfect pentru lumea reală, a spus Ness. S-a concentrat asupra tinerilor sănătoși, care de obicei au un risc mai mic de boli cardiovasculare, iar toți participanții erau bărbați. Cercetătorii s-au întrebat, de asemenea, dacă acordarea unui timp de recuperare mai mare ar schimba amploarea recuperării observate de ei.
Cu toate acestea, în conformitate cu Buxton, studiul oferă o perspectivă utilă asupra modului în care gestionăm digestia grăsimilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.