Astăzi, oamenii cred că a nu dormi suficient nu este mare lucru. Ar prefera să lucreze ore mai lungi și să crească productivitatea, în loc să-și piardă timpul dormind. Ceea ce oamenii nu realizează este că acest lucru poate duce la acumularea unei lipse de somn care, de fapt, afectează sănătatea și, ironic, și productivitatea! Obiceiul de a dormi prea puțin, de obicei, duce la „privarea de somn”, care este alcătuită din toate orele pierdute când persoana ar fi trebuit să doarmă. Privarea de somn pe termen lung are multe efecte și simptome.
Unul dintre simptome este stresul, care devine un cerc vicios. Stresul crește din cauza lipsei obișnuite de somn, iar pe măsură ce crește, stresul îngreunează somnul. Stresul cauzat de lipsa de somn împiedică capacitatea de a face față activităților zilnice, cum ar fi șofatul în trafic la ore de vârf, nevoile familiei și alte sarcini simple de zi cu zi.
Cercetările au arătat că cei care au un somn adecvat sunt mai concentrați asupra muncii lor, în timp ce lipsa obișnuită de somn interferează cu concentrarea. Testele au arătat, de asemenea, că o persoană care doarme cinci ore pe noapte funcționează mai bine decât cele care dorm patru ore. Aceasta înseamnă că privarea de somn afectează cu siguranță performanța în mod dăunător.
Testele au relevat, de asemenea, că cei care nu au somn de fapt s-ar putea să nu știe de ce sunt stresați! Somnul regulat profund menține, de fapt, conexiunea dintre celulele nervoase și acest lucru ajută memoria. Pe de altă parte, lipsa somnului pe o perioadă de timp poate afecta și memoria în mod negativ. Deci, dacă obțineți întreaga cotă de somn în fiecare zi, vă puteți baza pe o memorie clară. A rămâne treaz toată noaptea și a studia în timpul examenelor poate interfera de fapt cu memoria și capacitatea de a vă aminti și de a vă concentra.
Somnul, rol complex în memorie
Cercetări recente indică faptul că somnul ajută de fapt memoria și este necesar pentru a ne aminti ceea ce am învățat . De fapt, somnul joacă un rol complex în memorie.
Studii recente arată, de asemenea, că experții consideră că utilizarea din ce în ce mai mare a smartphone-urilor, tabletelor etc., chiar înainte de a merge la somn de fapt, strică somnul. Se pare că lumina albastră de pe ecrane poate duce la insomnie.
Experții spun că un adult de vârstă medie are nevoie de șapte ore și jumătate până la opt ore și jumătate de somn în fiecare noapte. De fapt, chiar și șapte ore de somn pot duce la simptome de lipsă de somn și probleme de sănătate pe o perioadă de timp. Medicii recomandă oprirea utilizării smartphone-urilor și a altor dispozitive cu două ore înainte de somn. Mintea trebuie să fie limpede și odihnită. Acest lucru se poate face făcând o listă cu lucrurile care trebuie făcute a doua zi cu mult înainte de culcare.
Prin urmare, este un fapt că lipsa unui somn suficient pentru o perioadă mai lungă de timp nu numai că îți afectează sănătatea, ci și performanța. Deci, este necesar să găsiți o soluție făcând schimbări în stilul dvs. de viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.