Lipsa somnului. Cum îți afectează sănătatea

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Lipsa de somn poate duce la probleme de sănătate
Lipsa de somn poate duce la probleme de sănătate

Lipsa somnului îți poate afecta sănătatea mai mult decât crezi. Oboseala este doar unul din efecte. Cercetătorii au dovedit, însă, că are legătură și cu depunerile arteriale.

Lipsa continuă de somn poate duce la o mai mare acumularea de grăsimi în artere, potrivit unui studiu al revistei Colegiului American de Cardiologie. Cercetătorii au măsurat calitatea somnului de 3.974 de persoane fără istoric de boli de inimă, scrie Harvard Medical School.

Participanții au purtat un monitor de somn timp de șapte zile și au fost apoi clasificați pe baza cantității de somn: somn scurt (șase până la șapte ore pe noapte), somn de referință (șapte până la opt ore pe noapte) și somn lung (mai mult de opt ore pe noapte).

Autorii studiului au analizat și modul în care somnul participanților a fost fragmentat pe parcursul nopților. Apoi au comparat aceste constatări cu măsurile de acumulare arterială în inimă și în alte părți ale corpului.

Somn scurt, acumulare mare

Cei care au avut reprize scurte de somn au avut o cantitate mai mare de acumulare arterială pe întreg corpul, comparativ cu grupul de referință. Persoanele cu cel mai fragmentat somn aveau cel mai mare risc de acumulare arterială în mai multe zone diferite ale corpului, din afara inimii.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au găsit diferențe între grupurile de somn atunci când a ajuns la acumularea de grăsime în artera coronariană.

Chiar și așa, concluziile ar trebui să vă dea încă un motiv pentru a avea un somn bun noaptea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel