Lipsa somnului. Cum distruge sistemul imunitar

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Vrei un sistem imunitar puternic? Somnul este una dintre cele mai bune metode prin care îți poți îmbunătăți protecția organismului împotriva bolilor.

Somnul îmbunătățește timpul de răspuns al sistemului imunitar

Un somn bun îți menține sistemul imunitar în formă, gata să reacționeze la agenții patogeni. Somnul favorizează producția de celule T ale corpului, celule albe din sânge, care joacă un rol esențial în răspunsul sistemului imunitar la viruși.
Un studiu (link direct) din februarie 2019, publicat în Journal of Experimental Medicine a constatat că dormitul suficient are potențialul de a spori eficacitatea  celulelor.

 


Risc mai mare de boală

 

Lipsa somnului face ca vaccinurile să fie mai puțin efiente și crește riscul de boală în general.

Un studiu (link direct) din ianuarie 2017, publicat în jurnalul medical Sleep, a concluzionat că lipsa cronică de somn suprimă sistemul imunitar.

Un alt studiu (link direct) din septembrie 2015 în Somn, a descoperit că persoanele care nu au dormit suficient erau mai vulnerabile la apariția răcelilor comune.

 

Deficiența cronică de somn afectează sănătatea pe termen lung

 


Există dovezi crescânde care indică faptul că programele neregulate ale somnului, de-a lungul vieții, influențează factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.

Pe lângă problemele de sănătate legate de inimă, deficiența cronică de somn crește, de asemenea, șansele de obezitate și diabet, conform Clinicii Mayo.

Lipsa de somn prelungită declanșează inflamații cronice de grad scăzut, potrivit unui studiu publicat în Pflügers Archiv European Journal of Physiology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel