Gravitație, celule canceroase. Lipsa gravitației ucide cancerul, e concluzia unui studiu demarat de Joshua Choi, lector principal în inginerie biomedicală la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia. Potrivit acestuia, 80 - 90% dintre celulele de cancer ovarian, sân, nas și plămân au fost distruse. Iar asta fără medicamente sau terapii.
Joshua Choi, care a mai făcut studii medicale – la Harvard a luat parte la un proiect care a dus la crearea unui medicament pentru tratarea osteoporozei - , s-a concentrat pe cancer după ce un amic de-al său s-a îmbolnăvit de cumplita boală.
"Mai simplu spus, cancerul este o boală în care celulele încep să se dividă necontrolat și să se răspândească în anumite părți ale corpului și să le preia. Celulele canceroase fac acest lucru reunindu-se pentru a forma o tumoră solidă în organism, care apoi crește până când celulele sunt semnalate să invadeze țesuturi sănătoase - cum ar fi inima, plămânii, creierul, ficatul, pancreasul, etc. Unul dintre cele mai mari piedici cu cercetarea cancerului este faptul că nimeni nu știe exact când este atins acest punct. Cu toate acestea, procesul prin care crește și se răspândește cancerul pare să indice că există un mijloc prin care celulele sunt capabile să se simtă reciproc și să graviteze împreună pentru a forma o tumoare", se explică pe sciencealert.com.
Gravitație, celule canceroase. Testul
Chou și echipa sa au testat efectele microgravității asupra celulelor canceroase din laboratorul lor. În acest sens, unul dintre studenții săi absolvenți a creat un dispozitiv - un recipient de dimensiuni, cu o mică centrifugă în interior. Celulele diferitelor boli sunt conținute într-o serie de păstăi din centrifugă, care apoi le învârte până când simt senzația de microgravitate. "Lucrările noastre au descoperit că atunci când sunt plasate într-un mediu de microgravitate, 80 – 90% dintre celulele din cele patru tipuri diferite de cancer pe care le-am testat - ovarian, sân, nas și plămân - au fost dezactivate. Prin dizactivare, vreau să spun că fie mor, fie plutesc pentru că nu mai pot prinde. Aceste patru tipuri de cancer sunt unele dintre cele mai greu de ucis", a spus el.
Gravitație, celule canceroase. Următorul pas
Echipa de cercetare intenționează în 2020 să trimită experimentul la bordul unui modul spațial special conceput (SpaceX va oferi servicii de lansare). Chou și colegii săi vor petrece durata experimentului (șapte zile) pe teren, unde vor monitoriza progresul experimentului și vor realiza imagini cu celule vii prin intermediul fluxurilor de date, potrivit sursei citate.
Odată finalizat experimentul, celulele vor fi înghețate pentru călătoria lor de întoarcere pe Pământ, după care Chou și colegii săi le vor examina pentru modificări genetice. Dacă rezultatele din spațiu confirmă ceea ce Chou și echipa sa au găsit în laborator, atunci se speră că vor putea dezvolta noi tratamente pentru cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.