Magneziul – supranumit „stăpânul mineralelor" – este prezent în aproape toate celulele organismului, unde participă la peste 300 de reacții enzimatice. Magneziul are următoarele funcții principale:
- activează mușchii și nervii;
- asigură energie activând adenozin trifosfatul (ATP);
- contribuie la normalizarea ritmului cardiac;
- ajută procesul de digestie și are efect reglator asupra tranzitului intestinal;
- este implicat în sinteza ADN și ARN;
- este un precursor al neurotransmițătorilor precum serotonina.
Lipsa de magneziu are consecințe asupra întregului organism și se manifestă prin următoarele semne:
1. Stări de neliniște
Deficitul de magneziu se poate traduce prin anxietate, atacuri de panică, moral scăzut, iritabilitate, dificultăți de concentrare a atenției. Magneziul este un mineral cu puternice efecte de relaxare. Când sistemul nervos central nu primește suficient magneziu, apar manifestări de natură psihologică. Într-un studiu polonez, la copii cu hiperactivitate și deficit de atenție, autorii au detectat o carență de magneziu și au obținut reducerea simptomelor prin suplimentarea cu 200 mg de magneziu pe zi, timp de 6 luni.
2. Tulburări de somn
Milioane de oameni au probleme cu somnul: fie au un somn agitat și neodihnitor, fie nu pot adormi, fie se trezesc deseori în timpul nopții. S-a demonstrat că deficitul de magneziu este implicat în apariția insomniilor. Nivelul scăzut al acestui mineral duce la o durată scăzută sau o calitate deficitară a fazei de somn profund (REM), care este important pentru refacerea corpului.
3. Dureri de cap
Lipsa de magneziu este una dintre cauzele durerilor de cap. În cadrul unor studii clinice pe grupuri mici de voluntari s-a observat scăderea nivelului de magneziu sangvin în timpul crizelor de migrenă. După administrarea intravenoasă de magneziu, participanții nu au mai acuzat dureri de cap.
4. Crampe musculare
Din cauza carenței de magneziu mușchii nu funcționează cum trebuie. Fie se contractă anormal, ceea ce provoacă spasme sau crampe musculare. Spre exemplu, pleoapele care se zbat sunt un semn al deficitului de magneziu. Se poate ajunge până la spasmofilie, care afectează persoane cu valori extrem de mici ale magneziului, adesea din cauza unei anomalii congenitale. Fie mușchii funcționează cu încetinitorul, ceea ce antrenează slăbiciune musculară și oboseală la cel mai mic efort. Tot din cauza lipsei de magneziu, motilitatea intestinală este redusă și apare constipația.
5. Palpitații
Sistemul cardiovascular depinde în mare măsură de magneziu pentru a funcționa corespunzător. Dacă mușchiul cardiac nu primește suficient magneziu, bătăile inimii devin neregulate și astfel apar palpitațiile. Din această cauză multor persoane care dezvoltă aritmii cardiace li se prescriu medicamente, când de fapt o simplă suplimentare cu magneziu ar putea fi soluția pentru problemele lor.
De unde luăm magneziu?
Cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt: semințele de dovleac și de floarea-soarelui, soia, fasolea uscată, spanacul și alte legume cu frunze verzi, fructele de mare, stridiile, migdalele, alunele caju, nucile, smoothie-urile de fructe, cerealele integrale, ciocolata neagră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.