Colagenul reprezintă peste 75% din compoziția pielii și se regăsește și în toate organele interne, de la articulații și ligamente, până în păr.
Colagenul are un rol foarte importantă pentru organism, iar scăderea nivelului de producere, un fenomen natural, se poate vedea în timp.
Dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, susține că ”putem citi îmbătrânirea intrinsecă a organelor, uitându-ne la pielea noastră”, iar producția de colagen cedează în timp, din cauza procesului de îmbătrânire, ”este o lentoare fiziologică, pierdem cam 1% pe an din colagenul existent, mai mult după menopauză când scad estrogenii, însă avem și o serie de factori prin care noi accelerăm această îmbătrânire și practic, pierdere de colagen”, a declarat dr. Iulia Panțuru, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Tipuri de colagen
Colagenul, în funcție de locul în care se află, este de patru tipuri și are următoarele funcții:
- colagen de tip I - reprezintă aproximativ 95% din întregul conținut de colagen al oaselor
- colagen de tip II - este prezent în cartilaje
- colagen de tip III - susține structura mușchilor, organelor și arterelor
- colagen de tip IV - prezent la nivelul pielii, notează WebMD.
Scăderea colagenului, factori de risc
Potrivit medicului, pierderea de colagen se întâmplă și pentru că producția de colagen este mai mică, dar și pentru că este de o calitate mai slabă.
Printre factorii care duc la pierderea, cel mai important este expunerea excesivă la soare.
”Soarele distruge colagenul, distruge fibra și produce un colagen fragmentat, iar prezența acestui colagen fragmentat va inhiba producția de nou colagen”, a precizat dermatologul.
Alți factori includ:
- expunerea la poluare
- expunerea la fumat, practic, prin specii reactive de oxigen care duc la distrugerea colagenului
- lipsa somnului
- alimentația dezechilibrată, bazată în special pe carbohidrați, zahăr sau foarte multe lactate.
”Ar trebui ca alimentația noastră să se bazeze în principal, atunci când vrem să vorbim de stimulare de colagen, pe proteine, căci acești aminoacizi și peptide stau la baza producției de colagen, urmate apoi de omega 3 și alți factori de producție a colagenului, cum ar fi vitamina C, de exemplu, isoflavonoidele, licopenul care se găsește în roșii, în fructele și alimentele roșii, în general, resveratrol”, a mai spus medicul.
Scăderea colagenului, semne
Deficitul de colagen are ca prime semne:
- apariția ridurilor
- lipsa luminozității pielii. ”Colagenul este responsabil și de reflexia luminii la nivelul feței și atunci vedem că pielea este mai ternă, mai lipsită de strălucire”.
Pe lângă cele ce țin de partea dermatologică, deficitul de colagen se poate manifesta prin:
- lipsă de energie
- oboseală
- tonus muscular scăzut
- articulații inflamate și dureroase
- circulație periferică deficitară.
Refacere colagen, metode
Potrivit medicului, în vederea stimulării creșterii nivelului de colagen, ”în continuare dieta mediteraneeană rămâne cea mai echilibrată când vorbim de anti-aging și o găsim peste tot. Găsim uleiul de măsline, pește gras, fructe, legume în special. Nu spun că celelalte alimente sunt interzise, dar este important să nu predomine în alimentația noastră”, a mai spus medicul.
Totodată, nutriționiștii susțin că aminoacizii necesari pentru formarea de colagen și elastică se pot lua și din supa de oase, șorici sau gelatină, dar și din suplimente.
În ceea ce privește suplimentele de colagen, dr. Panțuru afirmă că ”sunt foarte multe discuții dacă ar trebui luate sau nu. Uitându-mă puțin, în literatură sunt destul de puține studii publicate. Sunt câteva puncte slabe, majoritatea au fost susținute de producători,deci există un conflict de interese, numărul de pacienți incluși este destul de mic.
Într-o meta-analiză, de exemplu, care a întrunit 19 studii au fost în total 1.000 de pacienți, adică 50 de pacienți pe studiu, deci nu putem trage concluzii.
Recunosc, nu sunt un fan al suplimentelor cu colagen, nu le prescriu niciodată, ele nu sunt reglementate, cantitatea pe care ar trebui să o luăm nu este foarte clară, variază de la 2 la 10 grame, în diverse studii, însă recomand stimulatoare de colagen care conțin, de exemplu, acid ortosilicic și alte microelemente.
Ele sunt verigi importante în acest lanț de stimulare al colagenului, însă important să știm că producția proprie, conform ADN-ului nostru, există 28 de tipuri de colagen în corp și fiecare are un mecanism diferit de producție”, a mai spus medicul.
Potrivit dermatologului, pentru aplicarea locală în vederea stimulării producției de colagen, cele mai indicate ”rămân în continuare retinolul, respectiv clasa retinoizilor. Sunt studiate, sunt de mult timp pe piațo și sunt cele mai eficiente.
Sunt urmate de acidul hialuronic, despre care trebuie să știm că nu pătrunde decât în epiderm, bio-peptidele, vitamina C”, a mai spus medicul, adăugând că se poate apela și la procedurile dermatocosmetice, care sunt mult mai eficiente, ”dar ele trebuie susținute și de un stil de viață sănătos. O oră de somn în plus ajută mai mult decât suplimentele luate per oral”, a concluzionat dermatologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.