Lipotimia, leșinul, cauze și tratament. Ce să faci în primele minute. Când devine o urgență medicală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
lipotimia - FOTO: Freepick
lipotimia - FOTO: Freepick

Lipotimia sau starea de leșin poate să apară la oricine. Primele minute sunt esențiale pentru a acorda primul ajutor.

Lipotimia, numită și sincopă vasovagală și sincopă neurocardiogenică, este denumirea medicală pentru leșinul comun cauzat de reacția disproporționată a organismului la un declanșator (cum ar fi vederea sângelui sau stresul emoțional).

Ce este lipotimia

Mecanismul din spatele lipotimiei este pur și simplu o scădere bruscă și drastică a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale ca răspuns la declanșare, ducând la o scădere consecutivă a fluxului sanguin către creier și la o pierdere momentană a conștienței.

În cele mai multe cazuri, lipotimia este inofensivă, nu necesită tratament și nu indică nicio problemă gravă de bază. Poate surveni în cursul unei dureri subite, al unei luări de sânge, a unei mese copioase luate într-o atmosferă închisă sau atunci când sinusul carotidian, sediul baroreceptorilor, este comprimat. O lipotimie este un rău treptat în care subiectul are o impresie de cap gol, de înceţoşare a vederii, are nevoie să se întindă. El are tulburări trecătoare ale conştientei, este palid, transpira.

În câteva minute, de cele mai multe ori, subiectul revine la starea normală încercând, eventual, impresia unei oboseli. În anumite cazuri, lipotimia poate fi urmată de o sincopă (pierderea conştienței). În general, este vorba de o tulburare benignă. Subiectul trebuie să se întindă, să nu i se dea băuturi alcoolizate şi să fie sustras, dacă e posibil, din circumstanţele declanşante. Dacă răul se reproduce, este preferabil să fie consultat un medic

Vezi și: Semințele de dovleac, șapte beneficii. Mihaela Bilic: Se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi

Medicamentele pot cauza lipotimie

Medicamente care pot face tensiunea arterială să scadă, de asemenea, pot crește șansa de leșin. Acestea includ anumite medicamente utilizate pentru a trata:

- hipertensiunea arterială

- alergii

- depresie și anxietate

Dacă întoarcerea capului într-o parte vă face să leșinați, este posibil ca senzorii din vasul de sânge din gât să fie foarte sensibili. Această sensibilitate vă poate face să leșinați, arată Healthline.

Lipotimia – ce boli poate ascunde

Cu toate acestea, în unele cazuri rare, lipotimia se poate datora unor cauze mai grave, cum ar fi afecțiuni cardiace sau neurologice, iar medicul poate efectua mai multe teste pentru a exclude aceste motive în funcție de afecțiunile pacientului. În acest sens, se recomandă să se consulte cu medicul după o lipotimie, potrivit The All I Need.

De asemenea, este mai probabil să leșinați dacă aveți oricare dintre aceste boli: 

- diabet

- boli de inimă

- ateroscleroză

- bătăi neregulate ale inimii, sau aritmie

- anxietate sau atacuri de panică

- boli pulmonare cronice, cum ar fi emfizemul

Tipuri de leșin

Există mai multe tipuri de sincopă. Trei tipuri comune includ:

Sincopă vasovagală. Sincopa vasovagală implică nervul vag. Acesta poate fi declanșat de traume emoționale, stres, vederea sângelui sau în picioare pentru o perioadă lungă de timp.

Sincopa sinusurilor carotide. Acest tip se întâmplă atunci când artera carotidă din gât este constricționată, de obicei după întoarcerea capului într-o parte sau purtarea unui guler care este prea strâns.

Sincopă situațională. Acest tip apare din cauza unei încordări, precum tuse, urinare, sau probleme gastro-intestinale, mai arată Healthline.

Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma

Ce se întâmplă când leșini

Cu câteva momente înainte de apariția pierderii conștienței, pot exista o serie de simptome sau prolegomene care o anunță. Acestea includ paloare, amețeală, tulburări de vedere (îngustarea câmpului vizual cunoscut sub numele de "vedere tunel", vedere încețoșată, vedere dublă, flash-uri...), tulburări auditive (zumzet, fluierat, senzație de distanță cu sunete ambientale), greață, senzație de căldură, transpirație abundentă, midriază (dilatarea elevilor), puls lent și slab și mișcări anormale.

În timpul pierderii conștienței, persoana care suferă de lipotimie cade adesea la pământ din cauza pierderii tonusului muscular. Aceasta este cauza celui mai mare pericol al acestui fenomen, deoarece există riscul de rănire din cădere.

Recuperarea este progresivă, dar începe de la sine la câteva momente după leșin.

Vezi și: Ouăle, risc pentru dezvoltarea unor boli. Testul plutitor îți va arăta dacă este proaspăt sau vechi

Măsuri de prim-ajutor în cazul lipotimiei

Măsurile care trebuie luate atunci când se confruntă cu lipotimia, în majoritatea cazurilor, au mai mult de-a face cu primul ajutor la momentul fenomenului decât cu tratamentul clinic, deoarece, așa cum am subliniat, acest eveniment nu este de obicei grav. Cu toate acestea, dacă în testele ulterioare medicul detectează orice patologie, va fi necesar să o tratăm în consecință.

Imediat, cel mai important lucru este să evitați riscul de a cădea culcat pe spate sau de a sta cu capul între genunchii persoanei care începe să simtă debutul lipotimiei (dacă apare singur, cel mai bine este să vă culcați pe spate, chiar dacă este pe podea). Slăbirea oricărei haine sau bijuterii fixate și ridicarea picioarelor deasupra restului corpului (nu mai mult de 30 cm) pot ajuta la atenuarea simptomelor.

Următorul pas este să verificați dacă persoana respiră (în caz de lipotimie dacă există respirație; dacă nu, există o problemă mai gravă). În caz contrar, serviciile de urgență ar trebui alertate.

După leșin, persoana afectată ar trebui să fie împiedicată să se ridice brusc și, în mod ideal, ar trebui să rămână culcat[ timp de 15 până la 30 de minute, altfel riscă să sufere un nou episod de leșin. Furnizarea de apă sau băuturi zaharoase ajută la recuperare.

Dacă nu a fost posibilă prevenirea căderii și a avut loc o leziune evidentă, aceasta trebuie tratată în consecință (de exemplu, aplicarea de presiune pentru a opri sângerarea, dacă este prezentă).

Vezi și: Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp

Când devine lipotimia o urgență medicală

Ar trebui să sunați imediat la serviciile de urgență dacă persoana care a leșinat: 

- nu respiră

- nu își recapătă conștiința în câteva minute

- a căzut și a suferit o leziune sau sângerează

- este însărcinată

- are diabet zaharat

- nu are antecedente de leșin și are peste 50 de ani

- are bătăi neregulate ale inimii

- s-a plâns de dureri în piept sau de presiune sau are antecedente de boli de inimă

- are convulsii 

- a pierdut controlul intestinului sau vezicii urinare

- are dificultăți de vorbire sau vedere

- rămâne confuz sau dezorientat

- nu este în măsură să-și miște membrele, mai notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel