O analiză de urmărire a pacienților înscriși într-un studiu multi-centru de fază I / II (studiul ZUMA-1) pentru limfomul difuz cu celule mari B a arătat că 51% dintre pacienții care au primit terapia CAR-T, un receptor anti-CD19 (CAR T) sunt încă în viață la doi ani după tratament.
Terapia cu Axi-cel a fost aprobată de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru tratamentul DLBCL în octombrie 2017 și de către Comisia Europeană în august 2018. Studiul, co-condus de prof.dr. Sattva Neelapu, de la Universitatea din Texas, a constatat că 83% dintre pacienți au realizat o reducere a activității cancerului legată de tratament, cunoscută ca un răspuns obiectiv; 58% nu au avut cancer detectabil sau au avut un răspuns complet și 39 % au raportat răspunsuri în curs de desfășurare. Supraviețuirea globală mediană nu a fost atinsă și nu s-au raportat efecte adverse după perioada de 12 luni. Urmărirea mediană a fost de 27,1 luni pentru 101 pacienți înscriși în faza a II-a a studiului ZUMA-1.
,,Această evaluare de doi ani demonstrează că terapia poate induce remisii durabile la o proporție substanțială de pacienți cu un profil acceptabil pe termen lung de siguranță. Există, de asemenea, dovezi de recuperare treptată a celulelor B la majoritatea pacienților cu limfom difuz cu celule mari B refractare, care altfel au opțiuni de tratament limitate", a declarat prof.dr. Sattva Neelapu.
Rezultatele din "lumea reală" susțin concluziile ZUMA-1
O evaluare ulterioară "în lumea reală" a 274 pacienți care au primit terapia după aprobarea de către FDA a arătat rezultate similare cu studiul general ZUMA-1. Studiul retrospectiv din lumea reală a inclus 17 centre care au contribuit cu date independente de studiul finanțat de producător.
Rezultatele studiului, condus de prof.dr. Loretta Nastoupil, specializat în limfom și mielom, au fost prezentate pe 1 decembrie la reuniune anuală a specialiștilor americani. Până în ziua 90, evaluarea din lumea reală a raportat că 81% dintre pacienți au avut un răspuns obiectiv și 57% un răspuns complet.
,,Cu toate că studiul este limitat printr-o urmărire relativ scurtă, răspunsurile la 90 de zile în setarea din lumea reală sunt comparabile cu cele mai bune răspunsuri observate în studiul clinic ZUMA-1. Important este că siguranța pare comparabilă cu studiul ZUMA-1, în ciuda faptului că aproape jumătate dintre pacienți nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate ZUMA-1", a precizat prof.dr. Nastoupil, conform Eurekalert.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.