Medic, muncă. Eleodor Cârstoiu, liderul sindicatului Promedica și medic primar specializat în Chirurgie și Ortopedie Pediatrică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, afirmă, într-un interviu pentru Gazeta de Sud, că un doctor „trebuie să lucreze, în medie, 7 ore pe zi, chiar şi 6 ore pe anumite specialităţi" și că „trebuie reglat timpul de lucru pentru ca medicii să nu mai moară".
Weekendul trecut s-a stins din viață încă un medic, un cardiolog din Sibiu în vârstă de 54 de ani, care făcea gărzi la Serviciul Judeţean de Urgenţe. Iar cu aproximativ o săptămână în urmă a murit, în timpul gărzii, doctorul Ştefan Quai din Bihor.
Medic, muncă: „Trebuie reglat timpul de lucru pentru ca medicii să nu mai moară"
Liderul de sindicat susține că medicii ar fi bine să lucreze după protocoale actualizate vremurilor pe care le trăim. „Trebuie reglat timpul de lucru pentru ca medicii să nu mai moară", conform publicației citate. Acesta mai afirmă că doctorii au multă activitate administrativă și compară situația medicilor din România cu cea din Vest, unde specialiștii au un timp anume dedicat completării de documente și tot ce ține de partea administrativă. În România, adaugă medicul, „în timp ce completezi documente, eşti chemat la consultaţii, la operaţii“.
Medic, muncă: „este un pericol şi pentru pacienţi"
Potrivit acestuia, cauza deceselor medicilor „este munca excesivă". Eleodor Cârstoiu susține că foarte mulţi medici lucrează și în spitalele publice, și la privat, iar prea multă muncă duce la suprasolicitare.
„Faptul că aceşti oameni sunt suprasolicitaţi este un pericol şi pentru pacienţi. (...) Avem o mare slăbiciune în Codul Muncii. (...) Trebuie să fie recunoscute toate formele de muncă şi trebuie să existe un control şi să urmărim ca acel om să nu lucreze cât vrea el", consideră liderul sindicatului Promedica, potrivit sursei amintite.
Acesta avansează ideea impozitării progresive a veniturilor medicilor, adică mai multă muncă, mai mare impozit.
Medic, muncă: „Avem probleme şi cu restul personalului"
Un alt fapt menționat în interviul acordat Gazetei de Sud e că „medicii au ajuns să fie stresaţi dorind să facă bine pacienţilor" și că doctorii ar trebui să-și recapete „demnitatea meseriei". Iar aceasta, subliniază Eleodor Cârstoiu, nu se va dobândi prin lege sau ordonanţe de urgenţă, ci printr-un „program de lucru pe toată viaţa profesională".
Asta ar presupune inclusiv mai puține consultații pe zi. Momentan, la spitalul din Craiova unde lucrează liderul de sindicat se fac 21-22 de consultații la Psihiatrie Copii, iar programul de lucru al unui medic include și 28 de consultații pe zi. În Vest, doctorii au 6-8 consultații pe zi în 8-9 ore de muncă, susține Cârstoiu.
„Pe secţia noastră, problema este că medicii fac şi trei patru-gărzi în plus pe lună, muncind cu 40 de ore cel puţin peste norma legală de lucru. Noi ar trebui să facem o singură gardă şi facem şi patru-cinci. Avem probleme şi cu restul personalului, ne lipsesc asistente medicale, infirmiere, brancardieri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.