Leziunile precanceroase, diagnostic. Dr. Ciprian Cristescu: Nu știm de cât timp există. E nevoie de biopsie. Durează câteva minute

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
leziunile precanceroase - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio
leziunile precanceroase - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio

Leziunile precanceroase uterine sunt modificări ale celulelor de la nivelul colului uterin care, dacă nu sunt tratate, pot evolua în cancer de col uterin.

Aceste leziuni sunt detectate prin teste de screening, cum ar fi testul Papanicolau (Pap) și testarea pentru virusul papiloma uman (HPV). Leziunile precanceroase sunt adesea clasificate pe baza gradului de severitate.

Cum se pune diagnosticul

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News, în cât timp leziune precanceroase se transformă în cancer. 

"Sunt 4 stadii, dar dacă se prinde în stadiul incipient, rata de vindecare este de 90-95%. Stadiul 1 începe din momentul în care se infectează cu HPV, pentru că pentru o pacientă care are o imunitate normală, trebuie să treacă vreo 10-15 ani să se transforme în cancer de stadiul 1. Nu azi luăm HPV și ne speriem că am făcut cancer.

Nu debutează direct cu cancer. Sunt leziuni precanceroase cu risc scăzut de cancer și cu risc crescut de cancer. Acele leziuni pot fi excizate și vindecate. Atunci riscul de a face cancer e zero. 

Sanador

Pentru leziunile precanceroase este nevoie de biopsie întotdeauna. Nu știm de cât timp există. Când le descoperim pot fi de 2 ani sau 5 ani. Se scoate leziunea pentru că o vedem doar exterior. Nu o vedem dacă e și în interior pătrunsă. Se scoate acea leziune, cu o adâncime de 3-5-7 mm și se trimite la laborator. Se face sub anestezie generală. Durează câteva minute",  a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.

Leziunile precanceroase sunt adesea asociate cu infecția persistentă cu anumite tulpini de HPV, în special HPV 16 și 18, care sunt considerate a avea un risc crescut de a provoca cancer de col uterin.

Tratamentul depinde de gradul de severitate al leziunii și poate include monitorizare regulată, proceduri de îndepărtare a țesutului afectat. Monitorizarea și tratarea leziunilor precanceroase uterine sunt esențiale pentru prevenirea progresiei către cancerul de col uterin, un obiectiv important în sănătatea ginecologică.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel