Într-un context medical în continuă schimbare, cancerul bronhopulmonar rămâne una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică. Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, a subliniat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, importanța unui program național de screening pentru această afecțiune.
Potrivit specialistului, din totalul cazurilor noi de cancer bronhopulmonar, doar aproximativ un sfert sunt identificate la timp și sunt eligibile pentru tratament chirurgical. Restul de trei sferturi sunt, din păcate, diagnosticate în stadii avansate sau metastatice, când opțiunile terapeutice sunt mult mai limitate.
"Când vorbim de programe de screening pentru cancerul bronhopulmonar este o necesitate un astfel de program pentru țara noastră. Din cazurile nou depistate de cancer bronhopulmonar, numai cam un sfert au indicație chirurgicală. Trei sferturi, din păcate, sunt depistate fie în cazuri avansate, fie în stadii metastatice", a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București.
Cancerul pulmonar descoperit în timpul pandemiei de COVID
Pandemia COVID-19 a avut un impact neașteptat asupra diagnosticării cancerului bronhopulmonar. În perioada crizei sanitare, mulți pacienți cu COVID-19 au beneficiat de ecografii toracice de control, care, deși realizate în contextul monitorizării infecției virale, au dus la identificarea unor noduli pulmonari sau tumori care anterior erau asimptomatice.
"COVID a însemnat un program de screening făcut fortuit. Mulți pacienți cu COVID au efectuat ecografii toracice de control și astfel au fost diagnosticați diverși noduli pulmonari sau tumori care erau asimptomatice", a mai explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București.
Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun
Leziuni pulmonare - FOTO: Freepik
Cancerul pulmonar, prevenție
Pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar, singurul test recomandat este tomografia computerizată cu doza mică (LDCT). Screeningul este destinat adulților fără simptome, dar cu risc crescut de cancer pulmonar, având rolul de a identifica boala într-un stadiu incipient, când tratamentele sunt mai eficiente.
Tomografia computerizată cu doza mică utilizează o cantitate redusă de radiații pentru a obține imagini detaliate ale plămânilor. Procedura, care durează doar câteva minute, este neinvazivă și nu provoacă durere, potrivit CDC.
Vezi și: COVID, impact pe termen lung asupra sistemului imunitar. Schimbările sunt semnificative
Cine ar trebui să efectueze acest test
Potrivit recomandărilor Task Force-ului pentru Serviciile Preventive din SUA (US Preventive Services Task Force), screeningul anual cu LDCT este recomandat pentru persoanele care:
Au o istorie de fumat de 20 de pachete-an sau mai multFumează în prezent sau au renunțat în ultimele 15 aniAu vârsta între 50 și 80 de ani.
Un "pachet-an" se referă la fumatul unui pachet de țigări pe zi timp de un an. De exemplu, cineva cu o istorie de 20 de pachete-an ar putea fi cineva care a fumat un pachet pe zi timp de 20 de ani sau două pachete pe zi timp de 10 ani.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.