Leucemie, boala milionarului Alex Faur. Cât de agresivă e forma de cancer

Dana Lascu |
Data publicării:
Milionarul Alex Faur s-a stins din viață în doar câteva săptămâni și se bănuiește că ar fi avut leucemie
Milionarul Alex Faur s-a stins din viață în doar câteva săptămâni și se bănuiește că ar fi avut leucemie

Leucemia, boala care se crede că i-a răpit viața milionarului Alex Faur, este un cancer al țesuturilor care produc sânge, inclusiv măduva osoasă și sistemul limfatic. Există multe tipuri de leucemie, unele mai agresive, altele care se manifestă nedetectate ani de zile. Unele forme de leucemie sunt mai frecvente la copii, în timp ce alte forme de leucemie apar mai ales la adulți.

Leucemia implică de obicei celulele albe din sânge. Celulele albe din sânge sunt acei luptători ai organismului contra infecțiilor - în mod normal, ele cresc și se divid în mod ordonat, deoarece corpul are nevoie de ele. Dar la persoanele cu leucemie, măduva osoasă produce celule albe anormale, care nu funcționează corect.

Tratamentul pentru leucemie poate fi complex - în funcție de tipul de cancer și de alți factori. Dar există strategii și resurse care pot ajuta pacienții să facă față cu succes tratamentului. Pentru cei care au forme agresive de leucemie, care se declanșează brusc și se agravează exponențial, de multe ori niciun tratament nu funcționează. Acesta pare să fi fost și cazul milionarului Alex Faur, din informațiile obținute până acum.

Simptome

Simptomele leucemiei variază în funcție de tipul de cancer. Semnele și simptomele comune de leucemie includ:

  • Febră sau frisoane;
  • Oboseală persistentă, slăbiciune;
  • Infecții frecvente sau severe - ceea ce ar putea explica posibila infecție cu salmonella a lui Alex Faur;
  • Slăbire masivă fără ca pacientul să încerce asta;
  • Noduli umflați, ficat sau splină mărite;
  • Sângerări și învinețiri;
  • Frecvente sângerări nazale;
  • Mici pucte roșii care apar pe piele (peteșii);
  • Transpirație excesivă, mai ales noaptea;
  • Durere în oase și sensibilitate.

Când trebuie să ajungi urgent la doctor

Mergeți urgent la doctor dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează. Simptomele leucemiei sunt adesea vagi și nu specifice. Puteți trece cu vederea simptomele leucemiei timpurii, deoarece acestea se aseamănă cu simptomele gripei și a altor boli comune. Rareori, leucemia poate fi descoperită în timpul testelor de sânge făcute pentru cu totul altceva.

Cauze

Oamenii de știință nu înțeleg cauzele exacte ale leucemiei. Se pare că se dezvoltă dintr-o combinație de factori genetici și de mediu. În general, se consideră că leucemia apare atunci când unele celule sangvine dobândesc mutații în ADN-ul lor - instrucțiunile din interiorul fiecărei celule care îi ghidează acțiunea și divizarea. Pot exista alte modificări în celule, care încă nu au fost pe deplin înțelese și care ar putea contribui la declanșarea leucemiei, arată experții hematologi de la Mayo Clinic.

Anumite anomalii determină creșterea exacerbată a celulei, divizarea ei mai rapidă și continuarea vieții atunci când celulele normale ar muri. De-a lungul timpului, aceste celule anormale pot elimina celulele sangvine sănătoase din măduva osoasă, ducând la scăderea numărului acestora, a globulelor roșii din sânge și a trombocitelor. Atunci apar semnele și simptomele leucemiei.

Cum este clasificată leucemia

Medicii clasifică leucemia pe baza vitezei sale de progresie și a tipului de celule implicate. Primul tip de clasificare este făcut după cât de repede progresează leucemia:

  1. Leucemie acută. În leucemia acută, celulele sangvine anormale sunt celulele sangvine imature (blaști). Ele nu își pot îndeplini funcțiile normale și se înmulțesc foarte repede, astfel încât boala se agravează rapid. Leucemia acută necesită tratament agresiv și în timp util. Este o afecțiune galopantă.
  2. Leucemie cronică. Există multe tipuri de leucemii cronice. Unele produc prea multe celule și unele fac ca prea puține celule să fie produse. Leucemia cronică implică celule sangvine mai mature. Aceste celule sangvine se divizează sau se acumulează mai lent și pot funcționa normal pentru o perioadă de timp. Unele forme de leucemie cronică nu produc inițial simptome precoce și pot trece neobservate sau nediagnosticate de ani de zile.

Clasificare în funcție de celulele afectate

Al doilea tip de clasificare este dat de tipul de celule albe afectate:

  1. Leucemia limfocitară. Acest tip de leucemie afectează celulele limfoide (limfocite), care formează țesut limfoid sau limfatic. Țesutul limfatic reprezintă sistemul imunitar.
  2. Leucemie mieloidă. Acest tip de leucemie afectează celulele mieloide, cele care dau naștere celulelor roșii, celulelor albe și celulelor producătoare de trombocite, din sânge.

Tipurile majore de leucemie sunt:

  1. Leucemia limfocitară acută (LLA). Acesta este cel mai frecvent tip de leucemie la copiii mici. Totuși, poate apărea și la adulți.
  2. Leucemie mieloidă acută (LMA). Este un tip comun de leucemie, care apare și la copii și la adulți. Este cel mai comun tip de leucemie acută întâlnită la adulți.
  3. Leucemia limfocitară cronică (LLC). Este cea mai frecventă leucemie cronică la adulți. Cei care o fac nu știu ani de zile că sunt bolnavi și fără a avea nevoie de tratament.
  4. Leucemia mieloidă cronică (LMC). Acest tip de leucemie afectează în majoritatea cazurilor adulții. O persoană cu LMC poate avea simptome puține sau deloc timp de luni sau ani, înainte de a intra într-o fază în care celulele canceroase cresc mai repede.
  5. Alte tipuri. Există și alte tipuri rare de leucemie, inclusiv leucemie de celule păroase, sindrom mielodisplazic și tulburări mieloproliferative.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de apariție a unor tipuri de leucemie includ:

  • Tratamentul anterior al unei forme de cancer. Persoanele cărora li s-au administrat anumite tipuri de chimioterapie și radioterapie pentru alte forme de cancer au un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de leucemie.
  • Tulburări genetice. Anomaliile genetice par să joace un rol în dezvoltarea leucemiei. Anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de leucemie.
  • Expunerea la anumite produse chimice. Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi benzenul - care se găsește în benzină și este utilizat de industria chimică - este legată de un risc crescut de apariție a unor tipuri de leucemie.
  • Fumat. Fumatul crește riscul de leucemie mieloidă acută.
  • Antecedente familiale de leucemie. Dacă membrii familiei dvs. au fost diagnosticați cu leucemie, riscul de apariție a bolii poate fi crescut.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu acești factori de risc cunoscuți nu fac leucemie. Și mulți oameni cu leucemie nu au niciunul dintre acești factori de risc.

Șansele de supraviețuire

Deși în multe cazuri leucemia se declanșează brusc, galopant și lupta este pierdută înainte de a începe, cum pare să fi fost cazul milionarului român, ultimele statistici americane arată că rata de supraviețuire de 5 ani pentru toate subtipurile de leucemie este de 61,4%. Leucemia este mai comună la persoane peste 55 de ani, cu o vârstă mediană de diagnostic la 66 de ani.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la persoanele sub 20 de ani, iar tata de supraviețuire a acestora este mai mare, arată experții de la Medical News Today.

Conform datelor Institutului Național american al Cancerului, procentul de decese pe grupe de vârstă este după cum urmează:

  • Sub 20 de ani – rată de deces de 2,2%;
  • 20-34 de ani – rată de deces de 2,6%;
  • 35-44 de ani – rată de deces de 2,4%;
  • 45-54 de ani – rată de deces de 5,5%;
  • 55-64 de ani – rată de deces de 12,6%;
  • 65-74 de ani – rată de deces de 23,1%;
  • 75-84 de ani – rată de deces de 30%;
  • Peste 84 de ani – rată de deces de 21,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel