Cercetătorii de la Universitatea Nova Southeastern (NSU) au descoperit recent că, prin testarea unui anume marker - adică nivelul de expresie a genei NER (reparația nucleotidelor)-, oncologii pediatrici pot determina probabilitatea recidivelor timpurii (mai puțin de trei ani) la pacienții copii cu leucemie acută limfoblastică (ALL). Aceasta este o descoperire critică, susțin cercetătorii, deoarece nivelurile de exprimare ale genei NER pot ajuta acum medicii să ghideze adecvat tratamentul pentru boala fiecărui pacient.
Cea mai frecventă formă de cancer la copil
Leucemie acută limfoblastică (ALL) este cea mai frecventă formă de cancer la copii. Tratamentul s-a îmbunătățit notabil în ultimii ani, datorită evoluției metodelor de determinare a factorilor de risc și a analizei genetice. Ratele de supraviețuire pe cinci ani au crescut substanțial de la 57% în 1975 - 1977 la 92% în 2006 - 2012. Cu toate acestea, regimurile actuale de chimioterapie genotoxică sunt încă extrem de debilitante.
„Cercetarea noastră a găsit o corelație între nivelurile ridicate de expresie NER și recidiva timpurie a ALL în rândul pacienților recurenți", a spus dr. Jean Latimer, posesorului unui doctorat, care este director al Institutul NSN AutoNation de Cercetare a Cancerului de Sân și al Cancerului cu Tumori Solide și profesor asociat și cercetător în domeniul cancerului în Colegiul de Farmacie al NSU.
„Capacitatea de a identifica pacienții cu cel mai mare risc de recurență timpurie, care nu sunt detectabili folosind măsurile clinice prezente și apoi tratarea acestora cu o terapie mai bine direcționată este crucială pentru a depăși cancerul".
Copiii care nu au acest marker ar putea fi tratați altfel
Acest lucru este critic, potrivit studiului publicat recent în revista BMC Medical Genomics, deoarece în timp ce ALL este mult mai tratabil decât în trecut, rata de supraviețuire după revenirea bolii este slabă.
„Fiind în măsură să prezicem cu exactitate cazul în care cancerul unui copil este probabil să reapară rapid sau nu, s-ar putea să cruțăm, de asemenea, mulți copii care au niveluri de NER scăzute de la cele mai toxice tratamente cu chimioterapie", a spus Latimer, într-un material dat publicității de Universitatea Nova Southeastern.
Studiul poate fi consultat integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.