Leucemia și limfomul, distruse prin CAR-T. Primii pacienți, tratați în România. Geantă: Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni

Monika Baciu |
Data publicării:
Leucemia si limfomul - Foto: Freepick @dcstudio
Leucemia si limfomul - Foto: Freepick @dcstudio

Primii pacienți au fost tratați cu terapia CAR-T la Institutul Clinic Fundeni.

Primii pacienți ai Institutului Clinic Fundeni au beneficiat de terapia CAR-T, folosită în cazul leucemiilor și a limfoamelor. Este un tratament revoluționar care învață celulele proprii ale organismului să lupte împotriva cancerului.

”Medicina personalizată este aici. Da, în Romania. Și la cel mai înalt nivel de sofisticare și de personalizare. 

Primii pacienţi adulţi şi copii au fost trataţi cu succes la Institutul Clinic Fundeni cu terapia celulară CAR-T, care reprezintă cel mai înalt nivel de personalizare a unui tratament disponibil acum.

Terapiile CAR-T s-au administrat în anumite forme severe, pentru care nu existau alte soluţii de tratament, de leucemie (la copil) şi limfom (la adult).

Terapiile CAR-T nu seamănă deloc cu ceea ce ştim noi că sunt medicamentele, pentru că lucrează “cu materialul clientului”: celule T ale persoanei cu cancer sunt extrase din organism, modificate genetic într-un laborator specializat din afara ţării, după care sunt transportate înapoi la spital şi administrate în infuzie unică respectivei persoane.

Ratele de succes sunt remarcabile, iar în multe cazuri supravieţuirea mai mare de 10 ani (cazul lui Emily, primul copil astfel tratat, în primul studii clinic din SUA) ne duce cu gândul la vindecarea unor forme de cancer altfel letale pe termen scurt.

Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni în România, sub coordonarea doamnelor profesor Anca Colita şi Alina Daniela Tănase, care merită toate aplauzele noastre”, arată dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Vezi și: Cori Grămescu, semnal de alarmă despre DIETE. Principala problemă a înfometării: Un cerc vicios, sentiment de URGENȚĂ

Ce este terapia CAR-T

Terapiile CAR-T sunt considerate cele mai sofisticate terapii, fiind în acelaşi timp terapii celulare (folosesc celule ale sistemului imun), genice (presupun modificarea genetică) şi imunoterapii (activează sistemul imun, care reîncepe să lupte eficient împotriva cancerului).

Prof dr Alina Tănase, reputat medic hematolog de la Institutul Clinic Fundeni a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că terapia cu celule CAR-T, care a fost aprobată în SUA, prima dată, în 2017, și un an mai târziu de EMA, pentru Europa, s-a putut face și în România, la Institutul Clinic Fundeni.

Terapia de ultimă generație CAR-T este ultima șansă la viață pentru pacienții cu leucemie acută limfoblastică și limfom cu celulă mare B care nu răspund la niciun altfel de tratament, și vorbim aici de chimioterapie sau imunoterapie. Sunt pacienți la care aceste forme de cancer sunt extrem de agresive și pentru viața cărora se duce o luptă aprigă.

Practic, într-un interval foarte scurt de timp în care celelalte tratamente opresc un pic boala, pacientului îi sunt recoltate propriile limfocite, într-un anume fel și la anumite standarde.

Leucocitele odată recoltate, sunt apoi trimise la un laborator specializat, deocamdată pentru hotare, pentru a transformate genetic astfel încât să recunoască celulele canceroase din sângele pacientului și să le atace doar pe acelea. Apoi ele sunt reintroduse în sângele pacientului, care în prealabil a fost imunosupresat. Deși pare simplu, pentru a putea realiza acești pași e nevoie de un întreg sistem și nu orice spital poate face procedurile, care sunt extrem de personalizate. 

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel