Leucemia mieloidă acută, forma de cancer care începe din măduva oaselor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Probe de sânge
Probe de sânge

Luecemia mieloidă acută este o formă de cancer care începe în măduva osoasă și afectează sângele. Cercetătorii au studiat ce cauzează această boală.

O cercetare condusă de Universitatea Waseda a descoperit mecanismul molecular al modului în care un oncogen care determină cancerul poate declanșa un debut al leucemiei mieloide acute.

Caracterizat prin simptome precum oboseala, scurtarea respirației și sângerarea gingiilor, leucemia mieloidă acută este un tip de cancer care începe în măduva osoasă și afectează rapid sângele, datorită creșterii rapide a celulelor leucemiei.

Această anomalie este cauzată de mutații ale genelor, care se transformă în oncogeni și opresc genele care suprimă tumorile. Mutația are loc atunci când cromozomii nu sunt replicați în mod corespunzător în timpul diviziunii celulare, iar dezinstalarea, chiar și a unuia din totalul de 46 de cromozomi dintr-o celulă, provoacă o segregare greșită. 

Pentru a preveni astfel de anomalii cromozomiale, o celulă controlează cu precizie distribuția cromozomilor către celulele nou-născute cu ajutorul senzorului său de tensiune, care localizează regiunea centrală a cromozomilor dublați numiți centromere.

"De la descoperirea enzimei Aurora B kinază (Aurora B) în 1996, am constatat că Aurora B joacă un rol integral ca senzor de tensiune prin ajustarea atașării microtubulului la cinetocore pentru reglarea cromozomilor și că fosfataza proteică 2 (PP2A) acționează de asemenea ca un senzor de tensiune prin controlul alinierii cromozomilor în corelație cu Aurora B ", a spus profesorul Yasuhiko Terada de la Universitatea Waseda din Tokyo. "Cu toate acestea, sistemul este extrem de complex, iar mecanismul său molecular nu a fost bine înțeles."

În ultimul lor studiu publicat în Journal of Cell Biology, echipa lui Terada a descoperit că SET / TAF1, un proto-oncogen de leucemie mieloidă acută, funcționează, de asemenea, ca un senzor de tensiune prin reglarea fină a activității enzimelor Aurora B și PP2A. Pe măsură ce cei trei senzori de tensiune interacționează între ei, cromozomii replicati sunt distribuiți uniform celulelor nou-născute și previn anomaliile cromozomilor.

Experimentele care folosesc tehnici biologice moleculare au investigat funcția oncogenă a SET pentru a studia dacă localizarea cu centromere a SET este esențială pentru anomaliile cromozomiale. Rezultatele au arătat că SET perturbă mecanismul senzorului de tensiune la centromer, susținând cercetările anterioare care raportează modul în care activitatea anormală a Aurora B este observată în multe celule canceroase și cum supraexpresia Aurora B în celulele normale induce o aliniere necorespunzătoare a cromozomului.

Deși multe întrebări rămân fără răspuns pentru a înțelege pe deplin mecanismul molecular al senzorului de tensiune, Terada consideră că această descoperire ar putea servi drept bază pentru investigarea ulterioară pentru a elucida mecanismul molecular al malignității cancerului prin segregarea greșită a cromozomilor și dezvoltarea leucemiei, precum și pentru creează medicamente anticancerigene care vizează SET și Aurora B.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel