Practic, nu prea puteți face nimic pentru a preveni leucemia, decât să renunțați la anumite obiceiuri proaste, percum fumatul, notează experții de la WebMd.com. Este un cancer al celulelor sangvine cauzat de creșterea numărului de celule albe din sânge. Acestea elimină celulele roșii din sânge și trombocitele, de care corpul are nevoie ca să fie sănătos. Toate aceste celule albe în exces din sânge nu funcționează corect, ceea ce cauzează probleme.
Cum se întâmplă?
Sângele conține trei tipuri de celule: celulele albe (leucocite) care luptă împotriva infecțiilor, celulele roșii (globulele roșii, eritrocite) care transportă oxigenul și trombocitele, care ajută sângele să se coaguleze.
În fiecare zi, miliarde de celule sangvine noi sunt făcute în măduva osoasă - majoritatea celule roșii. Dar când aveți leucemie, corpul produce mai multe celule albe decât este necesar.
Există două tipuri principale de celule albe din sânge: celule limfoide și celulele mieloide. Leucemia poate fi provocată de amândouă.
Aceste celule leucemice nu pot lupta împotriva infecțiilor așa cum fac celulele albe din sânge. Și pentru că sunt atât de multe, ele încep să afecteze modul în care funcționează organele majore. În cele din urmă, nu există destule celule roșii din sânge pentru a furniza oxigen, destule trombocite pentru a coagula sângele sau suficientă cantitate de globule albe din sânge pentru a combate infecția.
Pe lângă infecție, aceasta poate provoca probleme precum anemie, vânătăi și sângerări.
Tipuri de leucemie
Leucemia este grupată în duă tipuri:
- După cât de repede se dezvăltă și se agravează;
- După tipul de celulă care a dus la declanșarea ei (limfoidă sau mieloidă).
Aceste tipuri sunt împărțite în două categorii: acute sau cronice.
Leucemia acută se întâmplă atunci când majoritatea celulelor sangvine anormale rămân imature și nu pot îndeplini funcții normale. Se poate agrava foarte repede.
Leucemia cronică se întâmplă atunci când există unele celule imature, dar altele sunt normale și pot funcționa normal. Asta înseamnă că starea se agravează, dar mai lent.
Cauze
Nimeni nu știe cu exactitate ce cauzează leucemia. Persoanele care o au anumiți cromozomi anormali au un risc mai mare, dar cromozomii nu provoacă ei înșiși leucemia.
Nu puteți preveni cu adevărat leucemia, dar este posibil ca anumite lucruri din mediul dvs. să determine declanșarea acesteia. De exemplu, dacă sunteți un fumător, sunteți mai predispus la anumite tipuri de leucemie decât este un nefumător. De asemenea, ea este asociată cu o expunere la o cantitate mare de radiații și anumite substanțe chimice.
Unele tipuri de chimioterapie și radioterapie utilizate pentru a trata alte tipuri de cancer pot cauza leucemie. Șansa de a dezvolta leucemie depinde de tipurile de medicamente chimioterapice utilizate.
Istoricul familial este un alt factor de risc pentru leucemie. De exemplu, dacă un geamăn identic face un anumit tip de leucemie, există o șansă de 20% ca și celălalt geammăn să îl facă în decurs de un an.
Tratamentul
Tratamentul depinde de tipul de leucemie, de cât de departe s-a răspândit și de cât de sănătoși sunteți în rest. Dar opțiunile principale sunt:
Chimioterapia,
Radioterapia,
Terapia biologică,
Terapia țintită;
Terapia cu celule stem;
Operația.
Chimioterapia utilizează medicamente pentru a ucide celulele canceroase din sânge și din măduva osoasă. Puteți obține medicamentul printr-o injecție în venă sau în mușchi; sub formă de pastilă sau prin injectare în măduva spinării.
Radoterapia utilizează raze X pentru a ucide celulele leucemice sau pentru a le opri înmulțirea. Poate fi administrată într-o singură parte a corpului în care există o mulțime de celule canceroase sau peste tot.
Terapia biologică, numită și imunoterapie, ajută sistemul imunitar să găsească și să atace celulele canceroase. Medicamentele cum ar fi interleukinele și interferonul pot contribui la stimularea apărării naturale a organismului împotriva leucemiei.
Terapia țintită utilizează medicamente pentru a bloca anumite gene sau proteine de care celulele canceroase au nevoie. Acest tratament poate opri semnalele celulelor leucemice să crească și să se înmulțească, le împiedică să se hrănească sau le ucide direct.
Transplantul de celule stem înlocuiește celulele leucemice din măduva osoasă cu unele noi, funcționale, care produc sânge. Medicul poate obține noile celule stem din corpul dvs. sau de la un donator. Mai întâi veți fi tratat cu doze mari de chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase din măduva osoasă. Apoi veți primi celulele stem noi printr-o perfuzie într-una din vene. Ele vor crește și se vor transforma în celule sanguine noi și sănătoase.
Operația. Medicul vă poate îndepărta splina dacă este plină cu celule canceroase și presează organele din apropiere. Această procedură se numește splenectomie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.