Leucemia: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Alina Tănase: Considerăm un pacient vindecat după 5 ani de stabilitate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
leucemia. FOTO: Freepik @stockmaker
leucemia. FOTO: Freepik @stockmaker

Leucemia este cancerul sângelui, iar printre simptomele sale se află și anemia. Când trebuie să ne atragă atenția o anemie.

Leucemia este un cancer al țesuturilor care formează sângele din organism, inclusiv măduva osoasă și sistemul limfatic. Există mai multe tipuri de leucemie, unele sunt mai frecvente în rândul copiilor, altele la adulți.

Cele mai frecvente tipuri de leucemie sunt:

- leucemia acută limfocitară

- leucemia acută mieloidă

- leucemia cronică limfocitară

- leucemia cronică mieloidă.

Leucemia, cauze și factori de risc

Oamenii de știință nu au înțeles cu exactitate care sunt cauzele ce duc la apariția leucemiei, însă pare să fie determinată de o combinație a factorilor genetici și de mediu.

”Orice cancer este rezultatul unei succesiuni de modificări la nivel celular. Nu știm exact care este motivul pentru care o celulă normală se transformă într-o celulă neoplazică, dar știm exact că este o succesiune de stimuli care determină modificări genetice rezultând în final într-o celulă neoplazică, o celulă care se comportă anormal și care, de fapt, determină toate tipurile de cancere”, a declarat prof. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog, la Digi 24.

De asemenea, factorii care pot duce la creșterea riscului de leucemie includ:

- existența unui tratament împotriva cancerului. Persoanele cu au fost supuse chimioterapiei sau radioterapiei au un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de leucemie.

- modificări genetice, precum sindromul Down,care a fost asociat cu un risc crescut de leucemie.

- expunerea la anumite chimicale

- fumatul

- istoricul familial de leucemie. dacă un membru al familiei a fost diagnosticat cu leucemie puteți avea un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Hiponatremia: cauze, simptome și tratament. Poate duce la comă sau chiar la deces

Leucemia, simptome

În ceea ce privește simptomatologia acestui tip de cancer, medicul Alina Tănase susține că sunt diferite situații, dar că ”există și cazuri în care bolile de sânge se descoperă absolut întâmplător și de aceea este bine să ne facem aceste analize repetat.

Dar, de cele mai multe ori, simptomele care aduc pacientul la medicul hematolog sunt:

- astenia

- oboseala majoră

- anemia

- tegumentele palide

- apariția unor adenopatii, a unor ganglioni care cresc și nu dispar

- sângerările

- echimoze

- hemoragii gingivale

- febra”, a mai spus medicul, legat de semnele care ”prevestesc o boală gravă” de sânge.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Leucemia, diagnostic

La nivel mondial au fost peste 400.000 de cazuri noi, în anul 2020, ceea ce reprezintă 2,5% din toate cazurile de cancer.

Potrivit medicului, sunt diagnosticate tot mai multe cazuri de leucemie, dar, totodată, subliniază și faptul că există și tehnici mai fidele de diagnostic, ”dar în fiecare an avem din ce în ce mai multe neoplazii hematologice diagnosticate”.

Diagnosticul de leucemie, de cele mai multe ori se pune în urma unor analize sanguine de rutină, înainte ca simptomele să apară.

În cazul în care sunt prezente și simptomele care ar putea sugera prezența leucemiei se realizează un examen medical, la care se poate observa paloarea dată de anemie sau umflăturile de-a lungul sistemului limfatic, precum și ficatul, respectiv splina mărită.

1. leucemia. ... (leucemia-cauze--simptome--diagnostic-si-tratament--alina-tanase-consideram-un-pacient-vindecat-dupa-5-ani-de-stabilitate_51277700.jpg)Recoltare de sânge. FOTO: Freepik @stefamerpik

De asemenea se vor efectua analize de sânge specifice și biopsia măduvei osoase.

Testele specializate ale celulelor leucemice pot dezvălui anumite caracteristici care sunt folosite pentru a determina opțiunile de tratament.

Potrivit medicului, ”anemia poate fi o exprimare a unui cancer, dar pentru asta trebuie să aprofundăm investigațiile. O simplă anemie pe o hemoleucogramă, făcută de rutină, nu pune diagnosticul de cancer, trebuie doar să ne atragă atenția că trebuie să o investigăm.

O anemie poate să fie rezultatul multiplelor patologii, nu numai hematologice, orice boală cronică poate să se transforme la un moment dat și să găsim o anemie, dar principalul lucru de care trebuie să ținem cont este să investigăm această anemie, fiindcă poate să fie o anemie simplă, printr-o sângerare comună și pur și simplu să tratăm cu fier și asta să fie tot, sau poate să fie o insuficiență a măduvei și măduva să nu producă eritrocite și atunci avem o anemie severă care are nevoie de un tratament rapid și urgent”, a mai spus medicul.

De asemenea, a mai menționat medicul, în mod regulat trebuie efectuate analizele uzuale care să cuprindă:

- hemoleucograma

- analizele biochimie care testează funcțiile principalelor organe, ficat, rinichi, nivelul de glucoză în sânge,

”Dacă găsim o anemie, atunci trebuie să investigăm cauzele, să vedem depozitele de fier, să vedem ceilalți factori care ajută la formarea hemoglobinei sau dacă hemoglobina este însoțită și de alte modificări în hemoleucogramă, a leucocitelor, a trombocitelor, atunci trebuie să continuăm investigațiile în același sens, mergând până la evaluarea măduvei osoase hematogene, printr-o puncție medulară, ca să vedem de unde este modificarea”, a mai spus medicul.

Leucemia, tratament

Bolile simple de sânge pot fi tratate, potrivit medicului, în orice spital, însă în cazul leucemiei acute, ”care are nevoie de un tratament specializat și de niște condiții speciale, atunci trebuie să fie un centru mare de hematologie pentru a crește șansele de tratament cu succes a acestor pacienți. Deci depinde de gravitatea bolii”.

Totodată, medicul a precizat că bolile hemalogocie maligne au șanse bune să rămână în remisiune completă, pe o durată lingă de timp.

”Multe dintre ele, în momentul în care facem un plan de tratament, intenția noastră este curativă, ne dorim să vindecăm pacientul, nu ne dorim să stăpânim boala pe un termen scurt.

Există multe tipuri de limfoame la care se obține remisiune completă pe termen lung, o leucemie acută poate fi tratată cu succes și considerăm un pacient vindecat după 5 ani de stabilitate”, a mai spus medicul.

Tratamentul leucemiei variază în funcție de vârsta și starea generală de sănătate a pacientui, de tipul de leucemie și de stadiul bolii. Astfel, tratamentul leucemiei include:

- chimioterapia, care este cea mai frecventă terapie împotriva leucemiei

- terapia țintită

- radioterapia

- transplantul de măduvă osoasă

- imunoterapia

- teste clinice

- CAR-T (receptor antogenic chimeric T)

Despre acesta din urmă, medicul susține că ”deocamdată avem două indicații clare pentru acest tip de tratament, care este într-adevăr, o inovație în tratamentul cancerului fiindcă folosește celulele proprii ale pacientului, p ecare le învață ex-vivo, le învață în laborator să atace celulele de cancer. Este o cu totul altă abordare a tratamentului în cancer și, într-adevăr, în ultimii ani cercetarea în acest sens a explodat și din ce în ce mai multe indicații apar standard.

Avem rezultate, la 5 ani, de când a început să fie folosită și rezultatele la 5 ani arată, de exemplu, în limfomul cu celulă mare B, care este principala indicație la adult, arată în jur de 30-40% supraviețuire fără boală. Nu pentru toată lumea funcționează, dar această terapie se adresează pacienților la care nicio altă terapie nu a funcționat. 40% poate fi un procent foarte mare, plecând din nimic”, a mai spus medicul.

Vezi și: Dispozitivul care descoperă un AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral. Ciurchea: În AVC NU ai timp! Dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel