Oamenii de știință au găsit o modalitate de a utiliza această metodă pentru a ucide selectiv cancerul care rezultă din mutațiile genetice, fără a afecta celulele sănătoase
Studiul s-a concentrat pe două gene particulare numite BRCA1 și BRCA2, care atunci când suferă mutații, cresc riscul unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Mai exact, aceste mutații sunt asociate cu un risc mai mare de cancer de sân și ovar la femei și cancer de sân și prostată la bărbați.
Asta înseamnă că, dacă anumite relații letale sintetice ar fi găsite în aceste mutații, activarea lor ar ucide doar liniile celulare canceroase și nu celulele sănătoase. Oamenii de știință de la Universitatea din California San Diego și Institutul Ludwig pentru Cercetarea Cancerului au explorat aceste posibilități, studiind o specie de drojdie numită Saccharomyces cerevisiae.
O enzimă particulară s-a evidențiat - Endonuclează Flap 1 (FEN1) - datorită rolului său cheie în replicarea și repararea ADN-ului. Cercetătorii au blocat FEN1 în culturile de celule umane, folosind fie un inhibitor de medicamente, fie eliminându-l genetic, și în ambele cazuri au descoperit că a ucis mai multe linii celulare de cancer mutant BRCA1 și BRCA2. Pe de altă parte, s-a descoperit că s-au recuperat celule sănătoase de la FEN1 inhibat.
În continuare, cercetătorii au testat metoda la șoarecii care au forme de cancer uman. Blocarea FEN1 la aceste animale a redus și creșterea tumorilor.
Cercetarea a fost publicată în revista medicală Proceedings of the National Academy of Sciences.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.