Leptospiroza, cauze, simptome, transmitere. O poți lua de la câinele tău. Dorobăț: Se numește și "boala instalatorului". Dă disfuncții grave de organ

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Leptospiroza - Foto: Freepick @bublikhaus
Leptospiroza - Foto: Freepick @bublikhaus

Leptospiroza este o boală infecțioasă dificilă, ce poate fi luată inclusiv de la animalele de companie. Cum poate fi prevenită și care sunt simptomele.

Leptospiroza, cunoscută ca ”boala instalatorilor”, este o boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Leptospira și larg răspândită la nivel global, în mod frecvent în zonele tropicale și temperate.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț ne-a explicat mai multe despre transmiterea acestei boli, dar și cum poate fi prevenită, precum și care sunt semnele care trebuie să îi trimită la medic pe cei care suspectează că au boala.

Leptospiroza este o boală la care ne așteptăm în această perioadă de timp, aș spune în special toamna și primăvara, pentru că se transmite prin dejectele de șobolan, în general, și rozătoare, care ajung la om pe calea tegumentului, adică la nivelul pielii care poate prezenta unele zgârieturi sau la mucoasă, cum este conjunctiva sau mucoasa de la nivelul nasului, în condiții de igienă precară evidentă.

Această boală este făcută în special de instalatori, de cei care fac curățenie în zone insalubre, cum sunt subsolurile, grajdurile, hambarele, activități care se efectuează în această perioadă a toamnei”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Potrivit medicului, această boală ne poate pune probleme, deși este una bacteriană, deci care poate fi tratată cu antibiotice. Explicația este una simplă și necesită o abordare multidisciplinară, de multe ori în baza istoricului profesional al pacientului.

”Determină disfuncții de organ grave. Avem afectarea rinichiului, avem afectarea ficatului, concomitent cu insuficiență hepato-renală, afectare cardiacă și unele forme dau și meningită”, a mai spus infecționistul, care are și câteva recomandări celor care lucrează într-un astfel de mediu. 

Astfel, medicul subliniază importanța purtării de mănuși și ochelari de protecție în cazul în care sunt făcute de manevre, cu risc, în zone incomplet igienizate.

Leptospiroza, simptome

 

Principalele simptome pe care le prezintă leptospiroza și de care trebuie să țină cont cei care lucrează în locuri cu risc sunt:

- senzație de slăbiciune care nu este justificată

- manifestări digestive, poate să debuteze cu greață, cu vărsături, cu dureri abdominale, manifestări care vin din afectarea hepatică

- poate debuta cu icter, cu colorarea în galben a tegumentului, și urini închise la culoare, ”urini ca berea”. 

”Acestea sunt simptomele cele mai obișnuite și mai frecvente care pot duce pacientul la medic. Însă pot fi și alte simptome care țin de rinichi, care țin de sistemul nervos central, care țin de cord.

De aceea, cu această ocazie, medici de alte specialități unde pot ajunge acești pacienți ar trebui să se bazeze în orientarea diagnosticului pe acest tablou epidemiologic. Adică profesia pacientului respectiv și dacă a lucrat sau nu în astfel de zone de risc.

Nu trebuie să ne așteptăm neapărat că leptospiroza va apărea cu icter, pentru că afectarea clasică este ficatul. Este o boală care poate debuta cu manifestări cardiace, cu manifestări direct de insuficiență renală, scade cantitatea de urină pe zi”, a mai spus medicul Carmen Dorobăț.

Leptospiroza, transmitere. Cum se transmite Leptospinoza

Această boală se transmite prin contactul direct, nu pe cale respiratorie.

Leptospiroza poate fi luată de om chiar și de la animalele de companie. De exemplu, câinii pot fi un factor de transmitere. Câinii se pot îmbolnăvi de leptospiroză din bălți sau corpuri de apă care transportă urina animalelor sălbatice infectate. Bacteria se infiltrează în corpul câinelui prin piele.

”De exemplu, apa murdară, dacă sare în ochi sau în nas. Apare de asemenea la cei care fac baie în lacurile și bălțile care nu sunt  controlate medical. Aceștia pot face leptospiroză, pentru că în aceeași apă ajung dejecte de șobolan”, ne-a mai spus medicul.

Leptospiroză, tratament

Fiind o boală bacteriană, tratamentul leptospirozei se face cu antibiotice, în special dacă este diagnosticată la timp.

”Dacă este cazul de insuficiență hepatică gravă sau insuficiență renală gravă, categoric putem interveni cu substratul necesar care sunt proceduri ce țin de apanajul terapiei intensive”, a mai spus infecționistul.

Caz de leptospiroză, la Iași

 

A apărul primul caz de anul acesta de leptospiroză. Au mai existat două cazuri anul trecut, tot în Iași.

"La Spitalul Clinic de Boli Infecțiose Sf. Parascheva Iași avem sub tratament și îngrijire un caz de leptospiroză cu complicații importante. Este vorba de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din zona rurală și care s-a prezentat marți în triajul spitalului prezentand icter (tegumetele și sclerelor - albul ochilor îngălbenite) modificare care, din spusele acestuia persitau de câteva zile.

În urma discuțiilor cu medicul curant, acesta a povestit că lucrează în construcții și că înainte cu o săptămână de a se prezenta la spital a avut simptome de viroză respiratorie reprezentate de: febră, frison, mialgii, artralgii (dureri de oase), care au trecut după ce a luat tratament simptomatic. Ulterior a observat schimbarea coloratiei tegumentului.

Pacientul a fost supus investigațiilor clinice și paraclinice pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul. Analizele recoltate au arătat o creștere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală însă s-a infirmat orice prezență a unui virus hepatic.

Investigațiile corect și coerent efectuate au decelat un grad important de insuficiență renală și insuficiență hepatică.

Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noștri au vrut să excludă și prezența oricărei substanțe interzise în sânge, sau a unei intoxicații indiferent de natură sa.

Rezultatele finale ale probelor lucrate în laboratorul de analize medicale al spitalului nostru au confirmat prezența antileptospirei canicula (leptospiroza) pentru care s-a inițiat imediat tratamentul.

Pacientul prezintă o evoluție bună, valorile probelor renale și hepatice tind spre normal.

Va mai rămâne internat cel puțin încă o săptămână însă, după întoarcerea la domiciliu va trebui să respecte regimul alimentar, dublat de medicatia hepatoprotectoare) și odihnă”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose Sf. Parascheva Iași, citat de Antena 3.

Vezi și: Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar deficitar. Dr. Marinescu: Nu este un lucru de joacă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel