Criza de personal din sistemul de sănătate pare a nu se sfârși prea curând, asta pentru că opțiunile studenților la medicină care urmează să dea examenul la Rezidențiat sunt din ce în ce mai diferite.
"O discuție care apare este în ce măsură este o nevoie de o reformă a pregătirii în Rezidențiat, pentru că situația este paradoxală în acest moment. Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătății, prin lege, alocă un număr de locuri raportat la numărul de absolvenți, dar Ministerul Sănătății nu are niciun fel de pârghie în acest moment de câte locuri își asumă o Universitate în anul I.
Sigur, sunt locurile bugetate pe care le dă statul, dar peste asta Universitățile adaugă locurile cu taxă.
La sfârșitul celor 6 ani, povara care vine pe Ministerul Sănătății este una mai mult decât dublă față de cea care a fost asumată inițial și intră într-o fractră de decizie care trebuie rezolvată.
Apoi, reforma de pregătire în Rezidențiat este una care mie mi se pare fundamentală, pentru că, de fapt, pornim din zona universitară.
Studenții care termină nu învață pentru a deveni doctori, ci învață pentru a-și lua Rezidențiatul, pregătirea în Rezidențiat se face într-un mod heterogen în funcție de devotamentul sau preocuparea pe care cineva o are sau nu o are, astfel încât chirurgii termină anul 5 și fac prima gastrectomie la Spitalul din Luduș", a declarat rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, în cadrul dezbaterii "Modele de bună practică în administrarea spitalelor - Rolul autorităților locale".
"Un medic care face gardă în pijama, nu poate să fie plătit la același nivel cu un medic dintr-un spital de Urgență, care nu se oprește într-o gardă"
Recent, într-un dintre emisiunile "Dezbateri în sănătate" de la DC Medical, Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) ne-a explicat de ce mulți medici preferă spitalele mici.
"Migrația internă este dată de faptul că doctori din specialitățile grele preferă de multe ori spitalele mici, pentru că acolo nu prea se întâmplă nimic.
De multe ori dânșii fac gardă și sunt un fel de dispeceri către Spitalul Județean sau către Spitalul Universitar. Operațiile peste noapte sau intervențiile peste noapte sunt rarisime. În schimb, venitul este la fel cu doctorul de gardă de la urgență, de la Spitalul de Urgență din București, sau la Spitalul de Urgență din Cluj, care primește politraumă și care are trei sau patru operații majore în gardă. Nu pune geană pe geană, nu pune nici măcar bisturiu aproape jos, lucru care nu este corect.
Și atunci se selectează o generație de oameni care sunt destul de comozi, se mulțumesc cu salariul respectiv, cu ”performanța” dintr-un spital mic, cu niște gărzi la fel de bine plătite ca în București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș, dar în care activitatea n-are nicio legătură cu ce se petrece în viața reală.
Nu poți să scazi salariile, pentru că atunci nu se mai duce nimeni nicăieri. Și o să avem din nou un excod exterior. Dar poți să dai această clasificare a spitalelor în funcție de indicele de case mix, în care salariile în aceste spitale să fie mai atractive decât la Fetești”, ne-a explicat prof. dr. Șerban Bubenek.
Ei bine, ideea sa de atunci, a fost întărită acum și de Leonard Azamfirei, care a declarat că nu este normal ca un medic care face gardă "în pijamale" să fie la fel de bine plătit ca un medic care face gardă într-un spital mare, într-un spital de Urgență, și nu ia nicio pauză.
"Sigur, lucrurile au și cealaltă parte care mi se pare la fel de importantă. Anume, un medic care face gardă în pijama, nu poate să fie plătit la același nivel cu un medic dintr-un spital de Urgență, dintr-un centru universitar care nu se oprește într-o gardă deloc din activitate.
Spun asta ca să înțelegeți că sunt niște discrepanțe care trebuie reglementate, probabil și la nivel administrativ, probabil și la nivel local, însă până lucrurile nu vor avea o abordare de politică sanitară eu sunt rezervat în a crede că sunt soluții", a mai spus Leonard Azamfirei.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.