Persoanele care poartă lentilele de contact reutilizabile prezintă un risc de aproape patru ori mai mare de a dezvolta o infecţie oculară rară faţă de cei care poartă lentile zilnice de unică folosinţă, potrivit unui nou studiu britanic.
Acanthamoeba, infecția oculară provocată de lentilele de contact reutilizabile
Deşi purtarea lentilelor de contact reutilizabile este în general sigură, aceasta poate fi asociată cu un risc mai mare de apariţie a unei infecţii rare a ochiului, denumită cheratită Acanthamoeba (AK), o inflamaţie a corneeii, risc care creşte în cazul în celor care poartă lentilele în timpul somnului sau în timp ce fac duş.
"În ultimii ani, am observat o creştere a cheratitei Acanthamoeba în (Marea Britanie) şi în Europa şi, deşi infecţia este încă rară, poate fi prevenită şi justifică un răspuns de sănătate publică", a declarat autorul principal al studiului, dr. John Dart, de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) şi Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, potrivit Agerpres.
"Lentilele de contact sunt în general foarte sigure, dar sunt asociate cu un mic risc de cheratită microbiană, cel mai frecvent cauzată de bacterii, şi care este singura complicaţie a utilizării lor care pune în pericol vederea", a declarat Dart într-un comunicat.
"Având în vedere ca aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să ştie cum să-şi minimizeze riscurile de a dezvolta cheratită", a mai spus el.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au studiat peste 200 de pacienţi ai Moorfields Eye Hospital din Londra. Dintre aceştia, 83 erau pacienţi cu AK, iar 122 erau persoane care s-au prezentat la spital cu alte afecţiuni.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care purtau lentile de contact moi reutilizabile - cum ar fi cele lunare - aveau de 3,8 ori mai multe riscuri de a dezvolta AK decât persoanele care purtau lentile zilnice de unică folosinţă.
Anumite obiceiuri creşteau riscul de a dezvolta AK, precum purtarea lentilelor în timpul duşului sau în timpul somnului.
"Studiile anterioare au făcut legătura între AK şi purtarea lentilelor de contact în căzi cu hidromasaj, piscine sau lacuri. Am adăugat duşul la această listă, subliniind că expunerea la orice fel de apă ar trebui evitată atunci când porţi lentile de contact", a afirmat un alt autor al studiului, Nicole Carnt, profesor asociat la Universitatea New South Wales, Sydney, Institutul de Oftalmologie al UCL şi Moorfields Eye Hospital.
Studiul estimează că între 30% şi 62% dintre cazurile de AK din Marea Britanie, şi posibil din alte ţări, ar putea fi prevenite dacă oamenii ar trece de la lentile reutilizabile la lentile de unică folosinţă.
Greața, cauze, simptome, tratament. 13 moduri să scapi de greață fără medicamente
Care sunt simptomele unei infecții oculare?
Este important să cunoașteți simptomele care ar putea indica o infecție oculară. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ:
- roșeață și umflături la nivelul ochiului
- durere la ochi
- sensibilitate la lumină
- lăcrimare a ochilor
- secreții din ochi
- vedere încețoșată
- iritație sau senzația că ai ceva în ochi.
Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, consultați imediat un medic.
Cum se pun lentilele de contact - Instrucțiuni pas cu pas
1. Spălați-vă bine pe mâini și uscați-le bine.
2. Deschideți cutia de lentile de contact și folosiți vârful degetului pentru a pune prima lentilă de contact în mână
3. Clătiți lentila cu soluție pentru lentile de contact. Nu folosiți niciodată apă obișnuită.
4. Puneți lentila pe partea superioară a degetului arătător sau mijlociu
5. Verificați să vă asigurați că lentila nu este deteriorată și că partea corectă este îndreptată în sus. Marginile lentilei trebuie să se întoarcă în sus pentru a forma un bol, nu să se răstoarne. Dacă este pe dos, întoarceți-o ușor. Dacă lentila este deteriorată, nu o folosiți.
6. Priviți în oglindă și țineți pleoapele superioare și inferioare deschise cu mâna care nu ține lentila.
7. Priviți în fața dvs. sau în sus, spre tavan, și puneți lentila în ochi.
8. Închideți încet ochiul și fie rostogoliți ochiul, fie apăsați ușor pe pleoapă pentru a așeza lentila la locul ei. Lentila ar trebui să se simtă confortabil și ar trebui să puteți vedea clar după ce ați clipit de câteva ori. Dacă nu este confortabilă, scoateți ușor lentila, clătiți-o și încercați din nou.
9. Repetați cu a doua lentilă.
Cum se aplică rimelul corect și ce perie trebuie să folosești dacă vrei gene lungi și dese
Cum se îndepărtează corect lentilele de contact
1. Instrucțiuni pas cu pas
2. Spălați-vă bine pe mâini și uscați-le bine.
3. Folosiți degetul mijlociu al mâinii dominante pentru a trage ușor în jos pleoapa inferioară de la un ochi.
4. În timp ce priviți în sus, folosiți degetul arătător al aceleiași mâini pentru a trage ușor lentila în jos, până la partea albă a ochiului.
5. Prindeți lentila cu degetul mare și arătătorul și scoateți-o din ochi.
6. După ce ați îndepărtat lentila, puneți-o în palma mâinii și umeziți-o cu soluție de contact. Frecați-o ușor timp de aproximativ 30 de secunde pentru a îndepărta orice mucus, murdărie și ulei.
7. Clătiți lentila, apoi puneți-o într-o husă pentru lentile de contact și acoperiți-o complet cu soluție de contact.
8. Repetați cu celălalt ochi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.