Cercetătorii englezi au observat că din 2011 încoace a crescut de trei ori a numărului de cazuri de keratită acanthamoeba. În Sud-Estl Angliei este acum un focar de infecție cu acanthamoeba, un organism parazit unicelular, așa că persoanele care poartă lentile de contact sunt sfătuite să aibă mare grijă la igienă, îtrucât infecțiile de acest gen pot cauza orbirea.
Infecția, care poate fi prevenită, face ca suprafața frontală a ochiului, corneea, să devină dureroasă și inflamată, iar purtătorii lentilelor de contact sunt cel mai expuși riscului.
Orbire, în câteva luni
Lăsată netratată, infecția duce la înroșirea corneei și poate cauza orbire, în decurs de câteva de luni.
Cercetătorii de la Moorfields Eye Hospital au constat că de la 8-10 cazuri câte au fost înregistrate între anii 2000 și 2003, între 2011 și 20166 s-a ajuns la 35 până la 65 de cazuri anual, arată un studiu publicat în British Journal of Ophthalmology (Jurnalul Britanic de Oftalmologie).
Experții, printre care s-au numărat și oftalmologi de la University College London, au estimat că prevalența acestor cazuri în Sud-Estul Angliei era, în 2002, de 2,5 cazuri la 100.000 de purtători de lentile de contact. În 2016 însă, ea a fost de trei ori mai mare.
Pacienții cei mai grav afectați au rămas cu mai puțin de 25% din vedere sau au orbit, după infecție, notează DalyMail Online.
Se ia din apă!
Acanthamoeba, un organism parazit unicelular care se hrănește cu bacterii, poate fi găsită în toate formele de apă - cum ar fi piscine, cada fierbinte și chiar dușuri.
Utilizatorii de lentile de contact refolosibile pot dezvola această infecție a ochiului ai ales dacă nu păstrează corect igiena și dacă folosesc soluții pentru lentile care sunt ineficiente.
Cum te protejezi
Profesorul John Dart, cercetătorul principal din acest studiu, spune că „persoanele care folosesc lentile de contact reutilizabile trebuie să se asigure că s-au spălat bine și și-au uscat mâinile înainte de a manevra dispozitivele, și trebuie să evite să le folosească când merg la piscină, se spală pe față sau fac baie. (...) Lentilele de contact de unică folosiță pot fi mai sigure și acum analizăm datele ca să vedem care sunt factorii de risc pentru ele".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.