Legumele de sezon, prietenele sănătății. Hâncu: Cresc absorbția licopenului de 4 ori

Sonia Baciu |
Data publicării:
legumele de sezon. FOTO Pexels @ Victoria Emerson
legumele de sezon. FOTO Pexels @ Victoria Emerson

Legumele de sezon sunt foarte benefice pentru sănătate, iar unele combinații asigură necesarul zilnic de vitamine.

Legumele de sezon au o o doză importantă de vitamine și nutrienți și de departe trebuie considerate ”cel mai bun prieten” al  persoanelor care vor să se mențină în formă, și nu numai. Pe lângă boosterul de vitamine, acestea sunt eficiente și pentru o hidratare reală, dar și cu multiple beneficii asupra sănătății.

Nutriționistul Anca Hâncu a prezentat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1 câteva dintre beneficiile legumelor de sezon, îndrăgite de cei mai mulți dintre noi.

”Ce au în comun vegetalele de sezon? Au între 92 și 95% apă, deci ne și hidratăm prin aceste vegetale. Au fibre multe, între 2 și 2,5 grame de fibre per suta de grame, o cantitate mare. Au și foarte puține calorii. Pentru cei care vor să își mențină greutatea sau chiar să scadă sunt o variantă foarte sănătoasă”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.

Roșiile cu brânză, un beneficiu pentru sănătate

Deși este considerată o combinație periculoasă pentru curele de slăbire, roșiile cu brânză vor crește absorbția licopenilor, existenți în roșii, cu de 4 ori, aceștia având efecte benefice asupra sănătății inimii. Mai mult, prin conținutul de acid clorogenic, numit și ”distrugătorul obezității”, roșiile scad tensiunea arterială, în timp ce naringeninul are efect anti-inflamator.

”Roșiile sunt dulci pentru că au o cantitate de zaharuri, 2,5 grame la suta de grame, așa că fiți atenți, nu exagerați cu ele, sunt ca niște fructe. Sunt sursa majoră de licopeni, care sunt antioxidanți extraordinari, protejează inima, oferă protecție împotriva cancerelor.

Combinația dintre roșie și ceva gras, o bucată de telemea sau niște ulei de măsline este extraordinară pentru că va crește absorbția licopenului de 4 ori. Așa că nu întâmplător punem ulei de măsline.

Apropos de uleiul de măsline, punem o linguriță la salată pentru cei care vor să își mențină greutatea sau chiar să scadă în greutate, și o lingură, până la două linguri, pentru cei care se mențin și nu au nevoie să slăbească”, a spus nutriționistul.

Cât privește cantitatea de fructe și legume, nutriționistul precizează că porția corectă pe zi este de trei porții de vegetale și două de fructe. 

Varza și ardeii, doza de vitamina C necesară unei zile

Varza ne aduce jumătate din cantitatea de vitamina C de care avem nevoie, astfel fixează foarte bine colagenul necesar pentru structura și flexibilitatea pielii, iar antocianine asigură protecție cardiovasculară și scade și tensiunea arterială.

Prin fibre constituie o hrană pentru bacteriile bune din intestin, pentru acel bifidobacterium și lacto bacilus care sunt cunoscute că ne dau sănătatea tubului digestiv.

Varza crudă are o cantitate mai mare de vitamina C, dacă o pregătim este mai utilă pentru cei care au afecțiuni digestive, nu produce chiar așa o balonare cum poate da dacă este în stare crudă.

Ardeiul roșu este pe primul loc în conținutul de vitamina C. Un ardei are cantitatea de vitamina C pentru o zi întreagă, așa că dimineață, lângă un sandvich, dacă aveți și un ardei v-ați rezolvat toată porția de vitamina C”, a mai spus dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție.

Dovlecelul, pastele vegetale sărace în calorii

Dovlecelul are aceste fibre, o combinație între fibre solubile și insolubile, astfel un rol important în sănătatea intestinală. Dovlecelul are și o cantitate importantă de vitamina A, care crește în momentul în care este pregătit și stimulează vederea, dar și sănătatea inimii.

Dovleceii pot regla nivelul glicemiei și pot fi folosiți, dacă sunt rași, să înlocuiască pastele. Se pot face niște paste false și astfel vom economisi foarte multe calorii și vom pregăti ceva foarte sănătos”, a mai spus specialistul în nutriție.

Cu atâtea beneficii ale legumelor de sezon, dar și cu multitudinea de forme în care ele pot fi combinate, ar trebui să fie foarte ușor să ne împrietenim cu acestea.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel