Toamna în farfurie: legumele de sezon care încetinesc declinul cognitiv și îmbunătățesc memoria

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
legume preventie declin cognitiv Foto: Freepik @aranyasuksa
legume preventie declin cognitiv Foto: Freepik @aranyasuksa

Toamna aduce o serie de beneficii pentru sănătatea creierului datorită alimentelor bogate în nutrienți și antioxidanți care pot susține funcțiile cognitive, îmbunătăți circulația sanguină și proteja împotriva bolilor degenerative.

Vezi și: Cum să îți salvezi sănătatea de la statul pe scaun. Efectele negative ale stilului de viață sedentar și ce poți face pentru a le preveni

Produsele de toamnă, inclusiv merișoarele, varza și cartofii dulci, pot susține memoria și pot încetini declinul cognitiv. Aceste fructe și legume conțin proprietăți antioxidante care protejează creierul de stresul oxidativ și de boli.

Nitrații dietetici din sfeclă și compușii bioactivi din ghimbir pot îmbunătăți fluxul sanguin către creier, reducând potențial riscul de demență și de pierdere a memoriei. Aceste produse de toamnă sunt pline de minerale care susțin memoria și încetinesc declinul cognitiv.

Albert Abayev, dietetician clinic înregistrat în cadrul Centrului Cedars-Sinai pentru Managementul Greutății și Sănătate Metabolică, recomandă adăugarea mai multor produse de toamnă în dieta dumneavoastră pentru a susține sănătatea creierului și a întregului corp.

Cartofi dulci

Cartofii dulci, o rădăcină portocalie vibrantă, sunt bogați în betacaroten, vitamina C și fibre, care pot reduce stresul oxidativ și îmbunătăți comunicarea celulelor creierului. Studiile pe animale au legat cartofii dulci mov de îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru la om.

Cartofii dulci nu doar îmbunătățesc comunicarea între celulele creierului, dar contribuie și la o digestie sănătoasă datorită conținutului lor ridicat de fibre.

Contrar unor mituri, cartofii dulci nu îngrașă, ci, datorită conținutului ridicat de fibre, oferă o senzație de sațietate și ajută la menținerea greutății.

O dietă pe termen lung bogată în beta-caroten ajută la menținerea funcției cognitive, în special atunci când este combinată cu vitaminele E și C. Jamie Mok, dietetician autorizat, recomandă coacerea cartofilor dulci și ungerea cu unt de nuci pe ei pentru o doză de grăsimi sănătoase și vitamina E.

Ghimbir

Ghimbirul, un condiment folosit în plăcintele și supele de dovleac, conține vitamine, minerale și compuși bioactivi care combat stresul oxidativ și inflamația, care sunt legate de boala Alzheimer și de pierderea memoriei.

Cercetările din 2011 au arătat că extractul de ghimbir a îmbunătățit memoria la femeile sănătoase de vârstă mijlocie. Un articol de revizuire din 2021 a sugerat că ghimbirul poate preveni demența datorită efectelor sale antiinflamatorii.

Pentru a savura ghimbirul, infuzați o bucată de rădăcină de ghimbir în apă clocotită și adăugați lămâie și miere după gust. Potențialul farmacoterapeutic al ghimbirului este, de asemenea, explorat în tulburările neurologice legate de vârstă.

Merișoare

S-a constatat că merișoarele, fructe roșii acrișoare cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, susțin performanța memoriei și sănătatea creierului la adulții în vârstă. Un studiu finanțat de industrie în anul 2022 a arătat că consumul zilnic al unei porții de merișoare poate reduce riscul bolii Alzheimer și al demențelor asociate.

Sosul de merișoare poate fi preparat cu afine, portocale proaspete, suc de portocale și mure. Merișoarele pot fi păstrate în frigider timp de până la două săptămâni și pot fi congelate pentru o depozitare ușoară.

Adaugă merișoare proaspete în bolul tău de cereale sau smoothie-ul de dimineață pentru un plus de antioxidanți.

Citește și: Factori neașteptați care îți pot tulbura somnul. Cum să îți stabilești o rutină pentru un somn odihnitor

Foto: Freepik @tarekkahmed68

Sfecla

Sfecla este o legumă rădăcinoasă nutritivă, bogată în antioxidanți, vitamine și minerale precum acid folic, potasiu, fier și vitamina C. Aceasta ajută la scăderea nivelului de homocisteină, care poate deteriora vasele de sânge și poate contribui la apariția bolilor de inimă.

Nivelurile ridicate de homocisteină sunt legate de boala Alzheimer și demență. Sfecla este, de asemenea, o sursă bună de nitrați dietetici, pe care organismul îi transformă în oxid nitric pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Acești nitrați pot proteja împotriva demenței și a pierderii de memorie.

Sfecla este recunoscută pentru capacitatea sa de a scădea tensiunea arterială, ceea ce poate contribui indirect la sănătatea creierului.

Sucul de sfeclă poate susține funcția cognitivă, deoarece un studiu din 2016 a constatat că exercițiile fizice și sucul de sfeclă au îmbunătățit conexiunile funcționale ale creierului. Experții în nutriție recomandă adăugarea sfeclei proaspete la salate sau smoothie-uri în acest sezon. Prăjirea sfeclei cu brânză de capră este un mod preferat de a vă bucura de ea.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în antioxidanți care protejează organismul și creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului, precum zinc, magneziu, cupru și fier.

Zincul este esențial pentru semnalizarea nervoasă, iar deficitul poate duce la afecțiuni neurologice precum Alzheimer, depresie și Parkinson. Magneziul este esențial pentru învățare și memorie, iar nivelurile scăzute pot duce la boli neurologice precum migrena, depresia și epilepsia.

Cuprul, care controlează semnalele nervoase, poate crește riscul de afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer. Deficitul de fier poate duce la ceață cerebrală și tulburări de funcționare.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi închise la culoare, precum varza kale, spanacul și varza collard, sunt bogate în potasiu, fier și vitaminele E, K și C, care pot contribui la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă. Pentru a încorpora mai multe frunze verzi în dieta dumneavoastră, încercați să preparați pesto de varză kale sau să le amestecați în supă.

Atunci când cumpărați frunze verzi, căutați-le pe cele vibrante, care nu sunt ofilite, maro sau galbene. Supele sunt o modalitate ușoară de a încorpora mai multe verdețuri în dietă, deoarece păstrează toate substanțele nutritive din verdețuri fără a le pierde din cauza fierberii.

Produsele de toamnă precum cartofii dulci, sfecla, frunzele verzi, afinele și ghimbirul pot îmbunătăți sănătatea creierului și bunăstarea generală. Aceste substanțe nutritive susțin memoria și funcția cognitivă, oferind în același timp beneficii antioxidante și antiinflamatorii. Ele pot fi adăugate la salate, smoothie-uri sau supe.

Alături de o dietă bogată în produse de toamnă, exercițiile fizice regulate și somnul adecvat pot contribui semnificativ la protejarea funcției cognitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel