Potrivit experților de la Clinica Mayo, osteoartrita este o afecțiune degenerativă care apare "atunci când cartilajul protector care amortizează capetele oaselor se uzează în timp". Cartilajul este țesutul care împiedică oasele să se frece unele de altele și permite articulațiilor dvs. ușurința de mișcare.
Există multe motive pentru care ați putea fi expus riscului de osteoartrită. Principalii factori sunt legați de sexul dumneavoastră - femeile tind să fie diagnosticate cu această afecțiune mai mult decât bărbații -, îmbătrânirea, obezitatea, rănile, genetica și diverse alte circumstanțe.
S-ar putea să aveți osteoartrită dacă vă confruntați cu rigiditate, umflături, mai puțină flexibilitate sau alte simptome incomode la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor sau coloanei vertebrale. Deși nu există un leac pentru osteoartrită și aceasta se poate agrava în timp, există modalități prin care puteți gestiona durerea și menține funcția articulațiilor dumneavoastră.
Potrivit Arthritis Foundation, este posibil să puteți gestiona osteoartrita prin intermediul dietei, mai exact prin consumul anumitor legume. Motivul pentru care unele legume pot fi benefice se datorează antioxidanților lor inerenți, care au proprietăți antiinflamatorii. Experții de la Arthritis Foundation sugerează să alegeți legume cum ar fi spanacul, varză kale, broccoli, varză de Bruxelles; legume bogate într-un carotenoid care formează vitamina A, numit beta-criptoxantină (cartofi dulci, morcovi, dovlecei); ardei roșii și verzi; și ceapă, usturoi și praz.
Citește continuarea pe Spectacola și află ce alte legume te ajută în osteoartrită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.